Ποιός κινδυνεύει από τον καρκίνο του στόματος;

Η φροντίδα των δοντιών και η παρακολούθηση της υγείας του στόματος μας είναι σημαντική.

Μολονότι η ακριβής αιτία του καρκίνου του στόματος είναι ασαφής, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες-συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Οι άντρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στόματος απ’ότι οι γυναίκες, ενώ οι άντρες άνω των 50 εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου το στόματος:

Κάπνισμα

Οι καπνιστές τσιγάρου ή πίπας είναι 6 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Καρκίνος Κάπνισμα WinCancerΧρήση προιόντων καπνού χωρίς καύση

Οι χρήστες μασώμενων φύλλων ή αλεσμένου καπνού απευθείας στο στόμα, εμφανίζουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα μάγουλα, τα ούλα και στα χείλη απ’ότι οι μή χρήστες.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η εμφάνιση καρκίνου του στόματος είναι 6 φορές ποι συχνή στους ‘πότες’.

Ηλικία

Το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.

Ιστορικό εμφάνισης καρκίνου στην οικογένεια

Διατροφικές συνήθειες

Άτομα που δεν καταναλώνουν πολλά φρούτα και δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος.

Υπερέκθεση στον ήλιο, ειδικά σε νεαρή ηλικία

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ορισμένα στελέχη του HPV είναι αιτιολογικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση πλακώδους καρκινώματος στον στοματοφάρυγγα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ένα  ποσοστό μεγαλύτερο του 25% όλων των καρκίνων του στόματος εμφανίζεται σε ανθρώπους που καταναλώνουν αλκοόλ περιστασιακά και δεν καπνίζουν!

Ο οδοντίατρος ελέγχει για πρώιμα σημάδια του καρκίνου του στόματος κατά τη διάρκεια των τακτικών τσεκ-απ, αλλά είναι επίσης σημαντικό για τον καθένα, να μπορεί αναγνωρίσει αυτά τα «προειδοποιητικά σημάδια», έτσι ώστε να μπορεί να τα επισημάνει στον οδοντίατρό του το συντομότερο δυνατό.

Γράφει ο Όμηρος Ι. Παπαθανασίου

ΟΜΗΡΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

 Ο Όμηρος Ι. Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1983. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTH)  από όπου αποφοίτησε το 2010 και συνέχισε την εκπαίδευση του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί ως Χειρουργός Οδοντίατρος (DDS) σε Οδοντιατρική κλινική του Νιούκασλ (Newcastle Dental Care, Newcastle upon Tyne, United Kingdom) και του Σαουθάμπτον (Tooth Booth, Southampton, United Kingdom) παράλληλα με την μετεκπαίδευση του. Από το 2013 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα, όπου διατηρεί Ιδιωτικό Οδοντιατρείο.