Η ψυχολογία νικά τον καρκίνο!

Όταν η ψυχολογία της ασθενούς άλλαξε... ο καρκίνος υποχώρησε! Μαρτυρία του Δερματολόγου-Πλαστικού Χειρούργου κου Δημήτρη Γκρίτζαλη.

Πριν λίγες μέρες φιλοξενήσαμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της ψυχολόγου Μαίρης Βαρβαρούση, όπου ανάμεσα στα υπόλοιπα αναφέρει:
«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η συναισθηματική μας διάθεση επηρεάζει και συνδέεται με την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ο εγκέφαλος μας ανάλογα με τα συναισθήματα που βιώνουμε εκκρίνει έναν νευροδιαβιβαστή , την σεροτονίνη που λειτουργεί στις συνάψεις εντός των νευρώνων και είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση αλλά και τα χαμηλά επίπεδα άγχους.
Η σεροτονίνη επηρεάζει πολλά συστήματα στον οργανισμό μας αλλά κυρίως παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κατά συνέπεια βλέπουμε πως η συναισθηματική μας διάθεση μπορεί να επηρεάσει την πορεία μίας ασθένειας και την έκβαση των θεραπειών μέσω βιοχημικών διεργασιών…».

Η Αξία των θετικών Συναισθημάτων…

Σε αυτή την κατεύθυνση, συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Δερματολόγου -Πλαστικού Χειρούργου, κου Δημήτρη Γκρίτζαλη:

«Η ψυχολογία μπορεί να νικήσει τον καρκίνο!
Χωρίς να μπορεί να ερμηνευτεί πλήρως επιστημονικά, έχω συναντήσει περιπτώσεις που είχαμε αναστροφή της κακής πορείας της υγείας του ασθενούς.
Χαρακτηριστικά, θα σας αναφέρω την περίπτωση μιας ασθενούς 30 ετών με καρκίνο του μαστού η οποία είχε πολύ κακή πρόγνωση… Η ασθενής ζητούσε »αποκατάσταση» του μαστού, αλλά το ιατρικό συμβούλιο δεν συμφωνούσε καθώς δεν προέβλεπε θετική εξέλιξη στην υγεία της κοπέλας… Ταυτόχρονα η ασθενής ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς πέρα από την ασθένεια, αντιμετώπιζε και κακή εξέλιξη στο γάμο της, οδηγούμενη σε διαζύγιο… Η κοπέλα επέμενε ζητώντας αποκατάσταση του μαστού, λέγοντας ότι ακόμα κι αν τελικά δεν τα καταφέρει, ήθελε να »φύγει» με το σώμα της όπως ήταν πριν. Η επιμονή της κέρδισε την άρνηση των γιατρών. Το στήθος και η εικόνα της αποκαταστάθηκαν.
Η ψυχολογία της άλλαξε. Ο καρκίνος σταμάτησε. Ήρθε η πλήρης ίαση!
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η κοπέλα είναι υγιέστατη, έχει παντρευτεί ξανά και έχει πλέον ένα υπέροχο παιδάκι. Ευγνωμονεί το γιατρό που της έκανε την »αποκατάσταση» στο στήθος, όταν αυτή ήταν στο πιο δύσκολο σημείο του αγώνα της με την ασθένεια…»

Ο γιατρός κατέθεσε τη συγκεκριμένη μαρτυρία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού καρκίνου, που διοργάνωσε η συγγραφέας κα Ιωάννα Λάκκα, την Τετάρτη 15/2, στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας.

Δημήτρης Γκρίτζαλης

%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%821%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%822