Η Αξία των θετικών Συναισθημάτων…

Μπορεί ένας ασθενής με καρκίνο να αποφύγει τα αρνητικά συναισθήματα; Η ψυχολόγος Μαίρη Βαρβαρούση μας δίνει την απάντηση!

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η συναισθηματική μας διάθεση επηρεάζει και συνδέεται με την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ο εγκέφαλος μας ανάλογα με τα συναισθήματα που βιώνουμε εκκρίνει έναν νευροδιαβιβαστή , την σεροτονίνη που λειτουργεί στις συνάψεις εντός των νευρώνων και είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση αλλά και τα χαμηλά επίπεδα άγχους.
Η σεροτονίνη επηρεάζει πολλά συστήματα στον οργανισμό μας αλλά κυρίως παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κατά συνέπεια βλέπουμε πως η συναισθηματική μας διάθεση μπορεί να επηρεάσει την πορεία μίας ασθένειας και την έκβαση των θεραπειών μέσω βιοχημικών διεργασιών.
Μπορεί ένας ασθενής με καρκίνο να αποφύγει τα αρνητικά συναισθήματα;
Η απάντηση είναι πως όχι, σίγουρα όμως μπορεί να τα διαχειριστεί και να τα αντιμετωπίσει προς όφελος της υγείας του.
Ξεκινώντας ένας ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί στον να ελέγχει τις άκαμπτες, περιοριστικές αρνητικές σκέψεις που κάνει.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Σκέψεις του τύπου «τίποτα δεν πάει καλά», «δεν θα γίνω ποτέ καλά», «όλα είναι μάταια» είναι πολύ συχνό να υπάρχουν στο μυαλό ενός ασθενή που υποβάλλεται σε συχνές και επώδυνες θεραπείες. Τέτοιες σκέψεις θα δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα (άγχος, απόγνωση, θλίψη) και θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση του οργανισμού.
Η ψυχολογική παρέμβαση από έναν ειδικό στοχεύει στο να μάθει το άτομο να κάνει πιο ρεαλιστικές σκέψεις και να έχει τον έλεγχο του μυαλού του. Μπορεί να αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας για να ελέγχει το πόσο δραματικά βιώνει τα αρνητικά συναισθήματα και πόσο αφήνει όλη την διάθεση του να επηρεάζει την καθημερινότητα του.
Αναγνωρίζοντας ότι η παραίτηση δεν οδηγεί πουθενά, μπορεί το άτομο να μάθει να κινητοποιεί το εαυτό του ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις της ζωής του.
Η Ψυχολογία των θετικών συναισθημάτων έρχεται να δώσει έμφαση και αξία σε συναισθήματα που παλαιότερα δεν τα μελετούσαμε καν.
Συναισθήματα όπως η αγάπη, ικανοποίηση, χαρά, ελπίδα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην ζωή μας αλλά ακόμα περισσότερο και στην λειτουργία του οργανισμού μας.
Ασκώντας έλεγχο στις σκέψεις μας αλλά και στα συναισθήματα μας μπορούμε τελικά ως ένα βαθμό να αποκτήσουμε και έλεγχο στο σώμα μας…

Γράφει η Μαίρη Ι.Βαρβαρούση
Γεννήθηκε το 1983 στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε την κατεύθυνση της Κλινικής Ψυχολογίας με παράλληλη εκπαίδευση στην Γνωστική Αναλυτική και Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία. Συμμετείχε σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.

Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα όπου διατηρεί ιδιωτικό γραφείο.

ΜΑΙΡΗ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ