Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας: Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της διάταξης με βάση την οποία ζητείται αναγραφή «προσδόκιμου ζωής» από καρκινοπαθή…

Από τα ΜΜΕ ενημερωθήκαμε για το απαράδεκτο γεγονός της απαίτησης προσκόμισης βεβαίωσης "προσδόκιμου ζωής" από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ για την έγκριση χορήγησης φαρμάκου σε καρκινοπαθή... Η είδηση μάλιστα συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου!

Μόνο ως απάνθρωπη και ντροπιαστική για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ζητήσει από καρκινοπαθή να προσκομίσει βεβαίωση «προσδόκιμου ζωής», προκειμένου να του χορηγηθεί συγκεκριμένο φάρμακο…

Στείλαμε αμέσως επιστολή σε όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με αντίστοιχη κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Δηλώνουμε ότι αν η προσβλητική αυτή διάταξη δεν αλλάξει θα ακολουθήσουμε άμεσα τη δικαστική οδό.

κείμενο επιστολής:

Θέμα: «Απαίτηση για βεβαίωση από το γιατρό του ‘‘προσδόκιμου’’ της ζωής καρκινοπαθούς για να του χορηγηθεί φάρμακο από τον ΕΟΠΥΥ».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενημερωθήκαμε ότι η επιτροπή έγκρισης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, ζήτησε από καρκινοπαθή να προσκομίζει από τον θεράποντα ιατρό του, βεβαίωση «προσδόκιμου ζωής» προκειμένου να αποφασίσει ή όχι την έγκριση χορήγησης συγκεκριμένου φαρμάκου, απαραίτητου για τη θεραπεία του.

Ταυτόχρονα ακούσαμε εκπροσώπους της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να μιλούν για «τυπική διαδικασία».

Πριν μιλήσω κι εγώ για την απαράδεκτη, απάνθρωπη και ανήθικη αυτή διάταξη, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι όταν βρέθηκα αντιμέτωπος με τον καρκίνο για πρώτη φορά στη ζωή μου, πριν από δεκαεννέα χρόνια οι γιατροί ομόφωνα μίλησαν στους δικούς μου για προσδόκιμο ζωής από μία εβδομάδα έως ένα μήνα.

Δεκαεννέα χρόνια μετά –δίνω μεν μια νέα μάχη με την ασθένεια- αλλά είμαι ΕΔΩ!

Κανένα «προσδόκιμο» δεν ήταν σε θέση να προβλέψει το θαύμα και την αντίδραση του οργανισμού μου. Όπως δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη και το χρόνο ζωής, δεκάδων ακόμα ασθενών καρκίνου που είχα την τύχη να συναντήσω όλα αυτά τα χρόνια.   

Σας καλούμε λοιπόν να αποσύρετε άμεσα τη διάταξη που απαιτεί αναγραφή «προσδόκιμου ζωής» για τη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και να προασπίσετε με κάθε τρόπο το ιερό δικαίωμα στη ζωή κάθε πολίτη, όπως και το δικαίωμα για αξιοπρέπεια σε κάθε ασθενή.

Δηλώνουμε ότι αν δεν υπάρξει άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, είμαστε αποφασισμένοι τόσο με τους φίλους που στηρίζουν το wincancer, όσο και σε συνεργασία με τους φορείς στήριξης ασθενών του καρκίνου, να τη διεκδικήσουμε νομικά, διεκδικώντας ταυτόχρονα αποζημιώσεις για προσβολή της αξιοπρέπειας όσων ασθενών υποβλήθηκαν σε αυτή την απάνθρωπη διαδικασία.

Δημήτρης Σιάχος
Wincancer.gr

Ρεπορτάζ ΑΝΤ1:

Δήλωση δικηγόρου ασθενούς, κας Αριάδνης Νούκα:
«Η απαίτηση του ΕΟΠΠΥ για έκδοση  ιατρικής γνωμάτευσης αναφορικά με το προσδόκιμο επιβίωσης,  προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση φαρμάκου σε καρκινοπαθή, εκτός από ανεδαφική και απαράδεκτη είναι και απάνθρωπη. Πέρα από το γεγονός, ότι ζητείται από εναν επιστήμονα – ιατρό να παίξει τον ρόλο του ΘΕΟΥ, σαφέστατα ουδεμία σημασία δίδεται στον ασθενή και στην ψυχολογία του, ως καρκινοπαθούς.  Ειναι αδιανόητο το υψηλό κοστολόγιο ενός φαρμάκου να αποτελεί το κριτήριο διαθέσεως του, η οποία εξαρτάται από μία γνωμάτευση , που ούτως ή άλλως είναι αδιανόητο και να εκδοθεί.»

Όπως είναι λογικό ξέσπασε θύελα αντιδράσεων. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά την ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας:
«ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ.
Με μεγάλη μου λύπη διάβασα για το προσδόκιμο ζωής για τα φάρμακα καρκινοπαθών που ζητά ο ΕΟΠΠΥ.
Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω για αυτό το πρωτοφανή ζήτημα, του προσδόκιμου ζωής ενός ασθενή, για να του χορηγηθει στη συνταγή που του δίνει ο γιατρός του,το ακριβό φάρμακο για την παθησή του.
Ποιός ηθικός κανόνας και ποιά λογική, επιτρέπουν στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ να βλέπει τους άρρωστους ανθρώπους, ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ. Ένα μηδενικό που σβήνοντάς το απο τον πληθυσμιακό ιστό της κοινωνίας, θα απαλλαγεί απο το βάρος μιας ύπαρξης ενός ανθρώπου,που δίνει μάχη για τη ζωή,
ΝΤΡΟΠΗ, ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!!!!!!!!!!!!»

Αντίστοιχα, έντονη ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: «Ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή»

Σε επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ και τους Υπουργούς Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και κ. Παύλο Πολάκη, αναφέρουν κατηγορηματικά:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή.

Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής.

Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα.

 

%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9