Το μελάνωμα αποτελεί συχνή νεοπλασία και την ταχύτερα αυξανόμενη σε συχνότητα κακοήθεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για κακοήθεια των μελανοκυττάρων. Πολλοί θεωρούν ότι τείνει να γίνει επιδημιολογικό φαινόμενο.
Η παρατηρούμενη αύξηση του ποσοστού του μελανώματος αφορά όλες τις ηλιακές ομάδες και τα δύο φύλα, αλλά η αύξηση φαίνεται να είναι πιο μεγάλη μεταξύ νεαρών ατόμων ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Είναι ελαφρώς πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Παρά την αύξηση των περιστατικών η πρόγνωση του μελανώματος βελτιώνεται λόγω της πρόωρης διάγνωσης του προβλήματος.
Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο στο 30 % των περιπτώσεων ή να εμφανιστεί εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα. Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι ο κορμός και τα κάτω άκρα.
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου του μελανώματος είναι οι παρακάτω :
- Έκθεση στον ήλιο: η φυσική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος.
- Τεχνητό Μαύρισμα (solarium): Η έκθεση σε τεχνητή ακτινοβολία UV για μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.
- Τύπος δέρματος : Οι άνθρωποι με ξανθά μαλλιά, ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα ανοιχτόχρωμα μάτια,άτομα που δεν μαυρίζουν εύκολα στην απρόσεκτη ηλιοέκθεση το καλοκαίρι, είναι πιο ευαίσθητα και έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μελάνωμα.
- Ιστορικό μελανώματος : Η ύπαρξη ατομικού ιστορικού μελανώματος αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής ή επανεμφάνισης μελανώματος σε άλλο σημείο του σώματος. o Η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με ιστορικό μελανώματος αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης.
- Ανοσοκαταστολή: Άτομα με μειωμένη ανοσία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα.
- Μεγάλος αριθμός (πάνω από 50 ) κοινών σπίλων : Η ύπαρξη πολλών κοινών σπίλων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.
- Σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο: άτομα που αναφέρουν στο ιστορικό τους τουλάχιστον ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα – ιδιαίτερα ως παιδιά ή έφηβοι έχουν μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη μελανώματος.
Το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις τόσο μέσω λεμφαδένων, όσο και μέσω του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόγνωση είναι καλή και ποσοστό άνω του 75% επιβιώνει με καλές συνθήκες για περισσότερα από 10 χρόνια.
Υπάρχουν επίσης και τα κριτήρια A-B-C-D για το μελάνωμα που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση πολλών τύπων μελανώματος χωρίς όμως αυτά και μόνο να είναι απόλυτα για μια εύστοχη διάγνωση.
Α – ( asymmetry ) / Ασυμμετρία . Οι συμμετρικές στρογγυλές βλάβες είναι συνήθως μη καρκινικές . Όταν υπάρχουν ακανόνιστα όρια στις βλάβες όπου το ένα μισό έχει διαφορετική μορφή από το άλλο μισό.
B – ( border ) / Περιφέρεια της βλάβης . Τα όρια της βλάβης είναι συχνά υπερυψωμένα , ασαφή και η μελάχρωση εκτείνεται στο περιβάλλον δέρμα.
C – ( color ) / Χρώμα. Το χρώμα της βλάβης πρέπει να είναι ομοιόμορφο .
D – ( diameter ) / Διάμετρος . Υπάρχει αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης , συνήθως αύξηση . Τα μελανώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα από τη γόμα ενός μολυβιού.
Η θεραπεία του μελανώματος εξαρτάται από το σταδίο της νόσου , το μέγεθος και την τοποθεσία του όγκου. Ο σκοπός της αγωγής είναι να απομακρύνει ή να καταστρέψει ολοσχερώς τα καρκινικά κύτταρα. Το μελάνωμα μπορεί να ιαθεί εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Το μελάνωμα συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία , ακτινοβολία ή συνδιασμός αυτών.
______________________________
Γράφει ο γιατρός Καζαντζής Γιώργος
Σύντομο Βιογραφικό
Ονοματεπώνυμο: Καζαντζής Γεώργιος
Ημερομηνία Γέννησης: 09 /05/1981
Τόπος Γέννησης: Πτολεμαΐδα
Διεύθυνση Εργασίας: Πόντου 18, Πτολεμαΐδα
Τηλέφωνο: +30-24630 – 55531
e-mail: georgekazantzis1@gmail.com
Ανώτατες Σπουδές : Ιατρική Σχολή Σόφιας ( 1999 – 2006 ).
Λήψη ειδικότητας: Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σόφιας ( 2007 – 2011 ).
Εξειδίκευση στην κοσμητική Ιατρική (εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος , χημικά πήλινγκ, βοτουλινική τοξίνη – botox ).
Από το 2013 έως σήμερα διατηρεί Ιατρείο στην Πόλη της Πτολεμαΐδας.