Μελάνωμα: η ταχύτερα αυξανόμενη σε συχνότητα κακοήθεια στον ανθρώπινο οργανισμό…

Ο γιατρός Γιώργος Καζαντζής μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το μελάνωμα.

Το μελάνωμα αποτελεί συχνή νεοπλασία και την ταχύτερα αυξανόμενη σε συχνότητα κακοήθεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για κακοήθεια των μελανοκυττάρων.  Πολλοί θεωρούν ότι τείνει να γίνει επιδημιολογικό φαινόμενο.

Η παρατηρούμενη αύξηση του ποσοστού του μελανώματος αφορά όλες τις ηλιακές ομάδες και τα δύο φύλα, αλλά η αύξηση φαίνεται να είναι πιο μεγάλη μεταξύ νεαρών ατόμων ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Είναι  ελαφρώς πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Παρά την αύξηση των περιστατικών η πρόγνωση του μελανώματος βελτιώνεται λόγω της πρόωρης διάγνωσης του προβλήματος.

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο στο 30 % των περιπτώσεων ή να εμφανιστεί εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα. Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι ο κορμός και τα κάτω άκρα.
Οι βασικοί  παράγοντες κινδύνου  του μελανώματος είναι οι παρακάτω :

  1. Έκθεση στον ήλιο: η φυσική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου  για ανάπτυξη μελανώματος.
  2. Τεχνητό Μαύρισμα (solarium): Η έκθεση σε τεχνητή ακτινοβολία UV για μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.
  3. Τύπος δέρματος : Οι άνθρωποι με ξανθά μαλλιά, ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα ανοιχτόχρωμα μάτια,άτομα που δεν μαυρίζουν εύκολα στην απρόσεκτη ηλιοέκθεση το καλοκαίρι, είναι πιο ευαίσθητα και έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μελάνωμα.
  4. Ιστορικό μελανώματος : Η ύπαρξη ατομικού ιστορικού μελανώματος αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής ή επανεμφάνισης μελανώματος σε άλλο σημείο του σώματος. o Η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με ιστορικό μελανώματος αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης.
  5. Ανοσοκαταστολή: Άτομα με μειωμένη ανοσία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα.
  6. Μεγάλος αριθμός (πάνω από 50 ) κοινών σπίλων : Η ύπαρξη πολλών κοινών σπίλων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.
  7. Σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο: άτομα που αναφέρουν στο ιστορικό τους τουλάχιστον ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα – ιδιαίτερα ως παιδιά ή έφηβοι έχουν μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη μελανώματος.

Το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις τόσο μέσω λεμφαδένων, όσο και μέσω του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόγνωση είναι καλή και ποσοστό άνω του 75% επιβιώνει με καλές συνθήκες για περισσότερα από 10 χρόνια.

 

Υπάρχουν επίσης και τα κριτήρια A-B-C-D για το μελάνωμα που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση πολλών τύπων μελανώματος χωρίς όμως αυτά και μόνο να είναι απόλυτα για μια εύστοχη διάγνωση.

 

Α – ( asymmetry ) / Ασυμμετρία . Οι συμμετρικές στρογγυλές βλάβες είναι συνήθως μη καρκινικές . Όταν υπάρχουν ακανόνιστα όρια στις βλάβες όπου το ένα μισό έχει διαφορετική μορφή από το άλλο μισό.

B – ( border ) / Περιφέρεια της βλάβης  . Τα όρια της βλάβης είναι συχνά υπερυψωμένα , ασαφή και η μελάχρωση εκτείνεται στο περιβάλλον δέρμα.

C – ( color ) / Χρώμα. Το χρώμα της βλάβης πρέπει να είναι ομοιόμορφο .

D – ( diameter ) / Διάμετρος . Υπάρχει αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης , συνήθως αύξηση . Τα μελανώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα από τη γόμα ενός μολυβιού.

Μελάνωμα

Η θεραπεία του μελανώματος  εξαρτάται από το σταδίο της νόσου , το μέγεθος και την τοποθεσία του όγκου. Ο σκοπός της αγωγής είναι να απομακρύνει ή να καταστρέψει ολοσχερώς τα καρκινικά κύτταρα. Το μελάνωμα μπορεί να ιαθεί εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Το μελάνωμα συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία , ακτινοβολία ή συνδιασμός αυτών.

______________________________

Γράφει ο γιατρός Καζαντζής Γιώργος
Καζαντζης ΓιώργοςΣύντομο Βιογραφικό

Ονοματεπώνυμο: Καζαντζής Γεώργιος
Ημερομηνία Γέννησης: 09 /05/1981
Τόπος Γέννησης: Πτολεμαΐδα
Διεύθυνση Εργασίας:  Πόντου 18, Πτολεμαΐδα
Τηλέφωνο: +30-24630 – 55531
e-mail: georgekazantzis1@gmail.com

Ανώτατες Σπουδές :  Ιατρική Σχολή Σόφιας  ( 1999 – 2006 ).
Λήψη ειδικότητας:  Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σόφιας  ( 2007 – 2011 ).
Εξειδίκευση στην κοσμητική Ιατρική (εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος , χημικά πήλινγκ, βοτουλινική τοξίνη – botox ).
Από το 2013 έως σήμερα διατηρεί Ιατρείο στην Πόλη της Πτολεμαΐδας.