ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί η εξέταση της κατευθυνόμενης βιοψίας υπό αξονικό τομογράφο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;

yp ygeias2Στην προσπάθειά μου να βρω απάντηση στην αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να καλύψει την κρίσημη για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων ασθενών, εξέταση της παρακέντησης με χρήση αξονικού τομογράφου (Όπως την κατέγραψα στο wincancer.gr την 1/4/2016) την Τρίτη 5 Απριλίου έστειλα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Δυστυχώς ακόμη κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου παρότι την ερώτηση την κοινοποίησα επίσης στον αναπληρωτή Υπουργό, αλλά και τους Γενικούς Γραμματείς:

yp ygeias1

Θέμα: «Η εξέταση της κατευθυνόμενης βιοψίας υπό αξονικό τομογράφο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με δεδομένο ότι πρόσφατα μου διεγνώσθη επιθετική μετάσταση καρκίνου στο συκώτι, χρειάστηκε να υποβληθώ σε παρακέντηση με χρήση αξονικού (κατευθυνόμενη βιοψία υπό αξονικό τομογράφο).

Στην επείγουσα διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης με κατεύθυναν και οι δύο ειδικοί ογκολόγοι που με παρακολουθούσαν, σημειώνοντας ότι υπηρετούν σε δύο από τα μεγαλύτερα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια της χώρας.

Και οι δύο με ενημέρωσαν ότι η συγκεκριμένη εξέταση δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί και να πραγματοποιηθεί μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η εξέταση αυτή, μαζί με την αμοιβή του γιατρού και την αξιολόγηση/ σύγκριση των αποτελεσμάτων της ιστολογικής, στοιχίζει πάνω από 1000 ευρώ.

Γνωρίζετε ότι χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας αδυνατούν να κάνουν αυτή την τόσο κρίσιμη εξέταση για τη ζωή τους;

Υπάρχει τρόπος να κάνει κανείς αυτή την εξέταση μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Κι αν ναι, τι γίνεται όταν ο γιατρός του υπηρετεί σε Ιδιωτικό Θεραπευτήριο;

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο.

Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας, θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία για ένα τόσο κρίσιμο για την υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας θέμα.

Δημήτρης Σιάχος