Η καφεΐνη έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μου;

Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που διακρίνεται για την πικρή γεύση της. Αποτελεί συστατικό σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Χαρακτηρίζεται για την εργογόνο δράση της, που σημαίνει ότι αυξάνει τη δυνατότητα παραγωγής έργουστον άνθρωπο και για το λόγο αυτό έχει αποδειχθεί ότι δρα ευεργετικά στην αθλητική απόδοση και συγκεκριμένα σε αγωνίσματα υψηλής έντασης.

Η καφεΐνη έχει επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα,μειώνοντας το αίσθημα της κόπωσης και ενισχύοντας την νοητική εγρήγορση (μνήμη, προσοχή). Δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της καρδιακής παροχής και του καρδιακού ρυθμού, ενώ η αυξημένη ροή του αίματος προς τους νεφρούς προκαλεί ήπια διουρητική δράση. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αντικαρκινική δράση της καφεΐνης και για το λόγο αυτό διεξάγονται επιστημονικές μελέτες για την ανακάλυψη θεραπειών που έχουν σα στόχους τα καρκινικά κύτταρα.

Περιεκτικότητα καφεΐνης σε τρόφιμα και ποτά

Προϊόν                                                  Ποσότητα καφεΐνης (mg)

              Καφές 150ml                                                                         60-150

              Καφές decaf 150ml                                                                 2-5

              Καφές espresso 30ml                                                           40-75

              Καφές espresso ντεκαφεϊνέ 30ml                                       0-15

              Τσάι 150ml                                                                             40-80

               Μαύρο τσάι 240ml                                                           14-61

               Πράσινο τσάι 240ml                                                         24-40

               Ζεστό ρόφημα κακάο 150ml                                               1-8

               Σοκολατούχο γάλα 30ml                                                     1-15

               Αναψυκτικό τύπου cola 350ml                                         23-50

               Παγωτό σοκολάτας 50g                                                       2-5

               Μαύρη σοκολάτα 40g                                                         30

               Σοκολάτα γάλακτος 45g                                                    5-8

Monster 240ml                                                                     80

 

Η σύσταση για την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν καφεΐνη είναι γύρω στα 400mg την ημέρα. Έρευνες έδειξαν ότι μια μέτρια κατανάλωση καφέ (3-4 φλιτζάνια/ημέρα), δρα προστατευτικά στην ανάπτυξη:

Διαβήτη τύπου 2
Νόσου Πάρκινσον
Καρκίνου
Ηπατικών παθήσεων (NAFLD, NASH)
Αλτσχάιμερ
Κατάθλιψης

Επιπρόσθετα, βρέθηκε ότι στα άτομα που καταναλώνουν καφέ σε σχέση με αυτά που δεν καταναλώνουν καθόλου,υπάρχει μικρότερος κίνδυνος παρουσίας μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη, κατάθλιψης, θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, νευροεκφυλιστικών ασθενειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και αυτοκτονικών τάσεων.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι η μακροχρόνια χρήση καφεΐνης αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό κατά 13% περίπου. Το γεγονός αυτό, επιφέρει μικρές μεταβολές μείωσης του σωματικού βάρους, εξαιτίας της λιπολυτικής της δράσης της καφεΐνης και της αύξησηςτης θερμογένεσης κατά 300-400 kJ, παρέχοντας προστασία απέναντι  στην παχυσαρκία. Η μελέτη ΑΤΤΙΚΗ έδειξε ότι ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) σε σχέση με τη πρόσληψη καφεΐνης έχουν αντίστροφη σχέση, με αποτέλεσμα η πρόσληψη καφεΐνης να δρα ευεργετικά στην υιοθέτηση ενός υγιούς σωματικούβάρους.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει βρεθεί ότι όταν η πρόσληψη δεν ξεπερνά τα 300mg καφεΐνης την ημέρα, δεν επηρεάζεται το βάρος του νεογνού και δεν επηρεάζεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν ή βρίσκονται ήδη σε περίοδο εγκυμοσύνης οφείλουν να καταναλώνουν με προσοχή τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μεμια συντηρητική δόση που να φτάνει το μέγιστο 3 φλιτζάνια την μέρα.

Ακόμη, άτομα με υπέρταση μπορούν να καταναλώνουν μέχρι 200mg καφεΐνης (1-2 καφέδες/ημέρα). Βέβαια, προτείνεται η αποφυγή σε άτομα μεγαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η χρήση μόνο μεγάλων δόσεων καφέ συνδέεται με πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Σε  κατανάλωση περισσότερων από 500-600mg/ημέραέχουν αναφερθεί συμπτώματα, όπως :

ευερεθιστότητα
τρέμουλο
νευρικότητα
ταχυκαρδίες
ανησυχία
γαστρεντερικά προβλήματα

Σε μακροχρόνια υπερβολική δόση έχουν παρατηρηθεί:

άγχος  
αϋπνία
αρρυθμίες
ψυχιατρικές διαταραχές
εναλλαγές στη διάθεση  
προβλήματα στην αναπνοή
παραισθήσεις
μυϊκοί σπασμοί

Συμπερασματικά, καταλήγουμε ότι η καφεΐνη είναι ένα ασφαλής στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός υγιούςατόμου και η κατανάλωσή της με μέτρο προάγει την υγεία και την ευεξία.  

Φωτεινή Τολιοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Cadoná C Francine, Dantas Ferreira Rafael, Haas de Mello Gabriela et. al. Natural products targeting into cancer hallmarks: An update on caffeine, theobromine, and (+)-catechin. Review Crit Rev Food Sci Nutr, 2022;62(26):7222-7241. Apr 23.
2. Cornelis C Merilyn. The Impact of Caffeine and Coffee on Human Health. Journals/ Nutrients 2019, Volume 11(2), 416;
3. Cropper S. Sareen, Smith l. Jack, Groff L. James. Διατροφή & Μεταβολισμός. Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Copyright 2007.
4. Desbrow Ben, Hall Susan, Irwin Christorher.Caffeine content of Nespresso pod coffee. Nutr Health, . 2019 Mar;25(1):3-7.
5. Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture 2015-2020. https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines, Feb.  2020.
6. Pruthi Sandhya, Allen D. Nick, Anavakar S. Nandan et. al. Caffeine: How much is too much? By Mayo Clinic, March 2022.
7. Saimaiti Adila, Zhou Dan-Dan, Li Jiahui et. al.Dietary sources, health benefits, and risks of caffeine. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 63, 2023 – Issue 29.
8. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, 2010.
9. Zampelas A, Panagiotakos D, Pitsavos C et. al. Associations between coffee consumption and inflammatory markers in healthy persons: the ATTICA study. Am J Clin Nutr, Oct 2004;80(4):862-7.