Η διατροφή του ασθενούς την περίοδο του Πάσχα

Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα τίθεται το ερώτημα: Μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής τα παραδοσιακά πιάτα κατά την Πασχαλινή περίοδο;

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και επιδρά ψυχικά και κοινωνικά τόσο στους ίδιους τους ασθενείς, όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Σημαντικός παράγοντας της ποιότητας ζωής των ασθενών αποτελεί η διατροφική φροντίδα που δρα καταλυτικά στην αντιμετώπιση των παρενεργειών της θεραπείας αλλά και της καλύτερης πρόγνωσης της νόσου.

Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα τίθεται το ερώτημα: Μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής τα παραδοσιακά πιάτα κατά την Πασχαλινή περίοδο;

H απάντηση είναι θετική, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας που πιθανόν να ακολουθεί ο ασθενής. Κάθε περιστατικό χρειάζεται εξατομίκευση αλλά και τροποποίηση της υφής των γευμάτων έτσι ώστε ο ασθενής να σιτίζεται σωστά, λαμβάνοντας την απαιτούμενη ενέργεια καθώς και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Το παραδοσιακό τσουρέκι και τα πασχαλινά κουλούρια μπορούν εύκολα να καταναλωθούν στο πρωινό ή/και βραδινό γεύμα, ειδικά όταν συνδυάζονται με γάλα, λόγω του ότι όταν τα τρόφιμα αυτά είναι μουλιασμένα μπορούν να καταναλωθούν ευκολότερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Τα πασχαλινά αβγά είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών για οποιοδήποτε γεύμα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να γίνει είτε ως συνοδευτικό του κυρίως γεύματος είτε με τη μορφή σαλάτας με διάφορα λαχανικά, όπου τα αβγά μπορεί να έχουν τη μορφή τεμαχίων ή τριμμάτων.

Η μαγειρίτσα αποτελεί ένα γεύμα που καταναλώνεται εύκολα, λόγω της ρευστής του μορφής. Βέβαια, τα εντόσθια που περιέχει είναι προτιμότερο να είναι ψιλοκομμένα έτσι ώστε να επιτευχθεί ευκολότερη κατανάλωση και πέψη. Σε περίπτωση δυσκαταποσίας είναι προτιμότερο να τροποποιηθεί η υφή του γεύματος, μέσω αλέσματος,  και να καταναλωθεί με τη μορφή βελουτέ σούπας.

Ο παραδοσιακός οβελίας είναι ένα γεύμα που μπορεί εύκολα να καταναλωθεί όταν τεμαχιστεί σε μικρά κομμάτια, με την αφαίρεση του ορατού λίπους. Επιπλέον, μπορεί να συνοδευτεί με μια σος γιαουρτιού για ευκολότερη κατανάλωση και να συνδυαστεί με πουρέ πατάτας ή πατάτες φούρνου. Η κατανάλωση μιας δροσερής σαλάτας που θα είναι ψιλοκομμένη θα δώσει περισσότερη ένταση στο γεύμα και φυσικά τις απαραίτητες διαιτητικές ίνες. Τα διάφορα dressing με βάση το λεμόνι ή άλλα όξινα φρούτα, το ξύδι και τη μουστάρδα πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με έλκη στο στόμα.

Ένα ποτήρι κρασί δεν είναι απαγορευτικό (εκτός από ειδικές περιπτώσεις) και σε συνδυασμό με το φαγητό μπορεί να ενισχύσει την όρεξη του ασθενούς. Εκείνο που έχει σημασία είναι η συμμετοχή στην παρέα, η κοινωνική ένταξη και ο αγώνας για σωματική και ψυχική ευεξία.

Καλό Πάσχα, με ποιότητα στη ζωή και στη νόσο!

 

Φωτεινή Τολιοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Φωτεινή Τολιοπούλου