Η Χρύσα Διαμαντοπούλου εξομολογείται το βίωμα του καρκίνου και πώς το έκανε θέατρο

Καλησπέρα! Είμαι η Χρύσα Διαμαντοπούλου, είμαι 41 χρόνων, μητέρα μίας υπέροχης 10χρονης Μελίνας που μεγαλώνω μόνη μου. Πριν από έναν μήνα διαγνώστηκα με καρκίνο στο στήθος και άρχισα να καταγράφω την εμπειρία μου για να μπορέσω να την αντέξω.

Με αφετηρία το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια», η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ψυχή της ομάδας «Μικρός Νότος” (ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια), παρουσιάζει σε δική της σύλληψη και καλλιτεχνική επιμέλεια την ομώνυμη site specific performance – ύμνο στη ζωή, σε έναν χώρο συνδεδεμένο με την φροντίδα, το Άσυλο Ανιάτων. Η καλλιτέχνιδα πτυχιούχος ψυχολογίας, υποκριτικής και σκηνοθεσίας μιλάει για τον καρκίνο του μαστού, το ψυχικό και σωματικό τραύμα και τη δική της προσωπική διαδρομή μέχρι σήμερα σε μια ιδιαιτέρως συγκινητική και «καθηλωτική”, όπως και η παράσταση άλλωστε, συνέντευξη.

Τι αποκομίσατε από την περιπέτειά σας με τον καρκίνο του μαστού και τι σας ώθησε να μετατρέψετε αυτή την εμπειρία σε παράσταση; 
Η συνάντηση με τον καρκίνο μοιάζει να είναι μια περιπέτεια χωρίς τέλος -μιλώντας φυσικά για τη δική μου συνάντηση μαζί του. Αποχωρώντας πήρε μαζί του το πλούσιο στήθος μου και μου άφησε ένα σωρό μικρά ή μεγαλύτερα σουσούμια, με τα οποία πια μαθαίνω να πορεύομαι. Η συνάντηση με τον καρκίνο μου είχε αρχή, μέση αλλά έμοιαζε να μην έχει τέλος. Η ορμονοθεραπεία με καθημερινά χάπια και οι μηνιαίες ενέσεις που έχουν αλλάξει δραματικά όχι μόνο το σώμα μου (πρόωρη κλιμακτήριος) αλλά και τη διάθεσή μου, με ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό, είναι μέρος αυτής της αληθινής περιπέτειας. Ίσως, λοιπόν, με αυτή τη site specific performance στο Άσυλο Ανιάτων με τίτλο «ΠασΠορτ – Μία αληθινή περιπέτεια” προσπαθώ να βάλω μία τελεία, ή έστω μία άνω τελεία. Πεντέμισι χρόνια από τη διάγνωσή μου πια, νιώθω πως τώρα είναι η στιγμή που είμαι πάλι δυνατή και έτοιμη να μιλήσω για όλη αυτή την αληθινή περιπέτεια, που άλλαξε δραματικά τον τρόπο που βιώνω τη ζωή. Μοίρασμα, βαθιά ευγνωμοσύνη και αποδοχή, μία μεγάλη αγκαλιά για όλα τα τραύματά μας και μία κουβέντα όπως «Δεν είναι τίποτα. Όλα καλά Χρυσάκι».

ΠασΠορτ - Μία αληθινή περιπέτεια

Άννα Ταγκάλου©

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια» ήταν η αφετηρία;
Στις 25/11/2017 έστειλα το εξής email στην Ελεονώρα: «Καλησπέρα! Είμαι η Χρύσα Διαμαντοπούλου, είμαι 41 χρόνων, μητέρα μίας υπέροχης 10χρονης Μελίνας που μεγαλώνω μόνη μου. Πριν από έναν μήνα διαγνώστηκα με καρκίνο στο στήθος και άρχισα να καταγράφω την εμπειρία μου για να μπορέσω να την αντέξω. Μια φίλη μου έκανε δώρο το βιβλίο σου, το οποίο άρχισα να διαβάζω τις ατέλειωτες ώρες που περνώ στο κρεβάτι μου απο τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Ήθελα να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είναι υπέροχη συντροφιά. Να είσαι καλά». Με το βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ – Μία αληθινή περιπέτεια» συναντήθηκα τον Οκτώβριο του 2017, λίγες ημέρες μετά τη διάγνωσή μου, όταν μία φίλη μού το έκανε δώρο για να μου κάνει παρέα, όπως μου είπε. Πού να ήξερε κι εκείνη αλλά κι εγώ ότι αυτό το βιβλίο θα γινόταν για εμένα μέρος της δύναμής μου αλλά και παρηγοριά μου τους σκοτεινούς μήνες των χημειοθεραπειών. Δεν θυμάμαι πόσες φορές το διάβασα τότε, αλλά θυμάμαι μετά το αλλεργικό σοκ που έπαθα -μετά από την τρίτη θεραπεία-, ξαπλωμένη στην καρέκλα της χημειοθεραπείας, το κοίταξα και του είπα: «Να ξέρεις αν επιβιώσω από όλο αυτό, σου χρωστώ κι εσένα μία νέα ζωή».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ