Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου…στη μάχη κατά του καρκίνου ;

αυτό που ανιχνεύουν οι σκύλοι είναι "το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στα καρκινικά κύτταρα", συμπεριλαμβανομένων των οσμών που προέρχονται από ανοσολογικές αντιδράσεις ή κάτι άλλο.

Οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να μυρίζουν διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, του καρκίνου του μαστού και του γαστρεντερικού σωλήνα και ορισμένων μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας και της νόσου του Πάρκινσον. Στις ΗΠΑ, οι σκύλοι έχουν εργαστεί στο πεδίο ελέγχοντας ανθρώπους για το COVID-19, μεταξύ άλλων σε ορισμένα σχολεία στην Καλιφόρνια, σε διάφορες τοποθεσίες στη Μασαχουσέτη και σε αγώνες μπάσκετ των Miami Heat.

Μπορούν επίσης να μυρίσουν μολυσματικές ασθένειες σε άλλα ζώα συμπεριλαμβανομένης της chronic wasting disease , η οποία προσβάλλει τον εγκέφαλο των ελαφιών και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

«Είναι καταστροφική για τα ελάφια και ο μόνος τρόπος να την ανιχνεύσουμε είναι με αυτοψία», λέει η Cynthia Otto, από την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Έχουμε κάνει κάποιες πιλοτικές μελέτες, εξετάζοντας βακτηριακές λοιμώξεις και αν εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά στα ίδια τα βακτήρια, τα σκυλιά μπορούν να ανταποκριθούν σε δείγματα από μολυσμένα άτομα», λέει η ίδια. Τα Medical Detection Dogs, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, έχει εκπαιδεύσει σκύλους για να ανιχνεύουν 28 ασθένειες , συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων βακτηρίων.

Η διαφορά με την ανίχνευση του καρκίνου θα μπορούσε να είναι ότι αυτό που ανιχνεύουν οι σκύλοι είναι «το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στα καρκινικά κύτταρα», συμπεριλαμβανομένων των οσμών που προέρχονται από ανοσολογικές αντιδράσεις ή κάτι άλλο.

«Ή θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο καρκίνος, δεν ξέρουμε με βεβαιότητα», λέει ο Otto.

Θα μπορούσαν επίσης να ανιχνεύουν περισσότερες από μία μυρωδιές – ή διαφορετικά σκυλιά μπορεί να πιάνουν διαφορετικές μυρωδιές. Σε μια μελέτη για τον καρκίνο των ωοθηκών, στην οποία οι οσμές χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες, «διαφορετικοί σκύλοι ανταποκρίθηκαν σε διαφορετικά κομμάτια», λέει ο Otto.

 

σε ελεύθερη μετάφραση από το nationalgeographic

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)