Κάθε πότε πρέπει να κάνεις αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση στους μαστούς συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα από όλες τις γυναίκες άνω των 18 ετών. Είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι σου.

Το ήξερες ότι..

Περίπου το 40% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με ΚτΜ το ανίχνευσαν με αυτοεξέταση.

Άρα, αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι να ελέγχεις μόνη σου το σώμα σου και να εντοπίζεις τυχόν αλλαγές, ώστε στη συνέχεια, να απευθυνθείς σε γιατρό.

Εξετάσεις ανά ηλικία

Η ηλικία σου επηρεάζει και διαμορφώνει το είδος των εξετάσεων που συνιστάται να κάνεις.

Από 18 και εφ’ όρου ζωής συνιστάται μηνιαία αυτοεξέταση μαστών. Για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες προτείνεται να γίνεται κατά τη 2η βδομάδα του κύκλου τους κάθε μήνα. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να κάνουν την εξέταση όποια μέρα θέλουν, μία φορά το μήνα.

Από 25 – 40 ετών συνιστάται κλινική εξέταση που περιλαμβάνει ψηλάφηση μαστών και υπέρηχο (σε περίπτωση που το συστήσει ο γιατρός).

Από 40 – 70 ετών συνιστάται μία φορά ετησίως μαστογραφίας μπορεί να είναι ανά 1,5 – 2 χρόνια αναλόγως με τις συστάσεις του γιατρού.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν για το γενικό πληθυσμό και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψιν το ατομικό ιστορικό της κάθε γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις, αναλόγως των παραγόντων κινδύνου και του οικογενειακού ιστορικού οι παραπάνω εξετάσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και νωρίτερα από το σύνηθες, πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;

Η αυτοεξέταση στους μαστούς συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα από όλες τις γυναίκες άνω των 18 ετών. Είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι σου.

 ntouz

Στο ντους

Με τη βοήθεια των ακροδαχτύλων, ψηλάφησε όλη την επιφάνεια του στήθους σου με κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα, ελέγχοντας όλο το στήθος και την περιοχή της μασχάλης. Έλεγξε και τα δύο σου στήθη κάθε μήνα για ογκίδια, πυκνές σκληρές μάζες. Παρατήρησε οποιαδήποτε αλλαγή και πήγαινε σε ειδικό να τις εκτιμήσει.

kathrpeptis

Μπροστά στον καθρέφτη

Έλεγξε οπτικά τα στήθη σου τοποθετώντας τα χέρια στη μέση σου. Στη συνέχεια, ύψωσε τα χέρια σου ψηλά και μπροστά. Κοίτα για τυχόν αλλαγές στο περίγραμμα, οίδημα ή δίπλωμα του δέρματος ή αλλαγές στις θηλές. Στη συνέχεια, τοποθέτησε τις παλάμες στους γοφούς σου και πίεσε σταθερά για να κάμψεις τους μύες στο στήθος. Το αριστερό και δεξί στήθος δεν έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, οπότε κοίτα για αλλαγές στην ίδια πλευρά.

ksaplwse

Ξάπλωσε

Όταν ξαπλώνεις ο ιστός του μαστού εξαπλώνεται ομοιόμορφα στο θωρακικό τοίχωμα. Βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σου ώμο και το δεξί σου χέρι πίσω από το κεφάλι. Με τη βοήθεια του αριστερού σου χεριού, κίνησε τα ακροδάχτυλά σου γύρω γύρω στο δεξί σου στήθος προσεκτικά με μικρές κυκλικές κινήσεις καλύπτοντας όλη την περιοχή του στήθους και της μασχάλης. Άσκησε χαμηλή, μέτρια και υψηλή πίεση. Πίεσε τη θηλή- έλεγξε για εκκρίσεις ή μικρές μάζες- θρόμβους. Επανάλαβε τη διαδικασία και για το αριστερό στήθος.

διαβάστε όλο το άρθρο εδώ