Καρκίνος μαστού σε άνδρες

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση

Όλοι οι άνθρωποι, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, γεννιούνται με κύτταρα και ιστούς μαστού. Αν και οι άνδρες δεν έχουν γαλακτοφόρους αγωγούς, είναι δυνατό να αναπτύξουν καρκίνο μαστού. Ακόμη κι έτσι όμως, ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι πολύ σπάνιος. Το ποσοστό των περιστατικών της νόσου που αναπτύσσεται σε άνδρες είναι λιγότερο από 1% και μόλις 1 στους 1000 άνδρες θα διαγνωστεί κάποια στιγμή με καρκίνο στο στήθος.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες ανιχνεύεται ως ένας σκληρός όγκος κάτω από τη θηλή και την περιοχή γύρω από αυτήν. Στους άνδρες όμως είναι πιο αυξημένη η θνησιμότητα σε σχέση με τις γυναίκες, κυρίως επειδή υπάρχει άγνοια γύρω από τη νόσο και είναι λιγότερο πιθανό να υποθέσει ένας άνδρας ότι έχει καρκίνο στο στήθος και άρα, δεν αναζητά γρήγορα θεραπεία.

Πορογενές διηθητικό καρκίνωμα

Από τους άνδρες που θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, η συντριπτική πλειοψηφία αναπτύσσουν πορογενές διηθητικό καρκίνωμα (IDC). Δηλαδή τη μορφή εκείνη που όλα τα κύτταρα μέσα και γύρω από τους αγωγούς αρχίζουν να εισχωρούν στον περιβάλλοντα ιστό. Είναι πολύ σπάνιο ένας άνδρας να διαγνωστεί με φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού ή νόσο Paget της θηλής.

Παράγοντες κινδύνου

  • ακτινοβολίαΈκθεση σε ακτινοβολία
  • οιστρογόναΥψηλά επίπεδα οιστρογόνων
  • Οικογενειακό ιστορικόΟικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ειδικά της μορφής που σχετίζεται με το γονίδιο BRCA2

Ενδείξεις και συμπτώματα

Ο καρκίνος του μαστού σε άνδρες εκδηλώνεται ακριβώς όπως και στις γυναίκες και συμπεριλαμβάνει έναν όγκο. Αν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο στο στήθος σου, είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό άμεσα. Τα ποσοστά επιβίωσης και η θεραπεία για τους άνδρες είναι τα ίδια με αυτά των γυναικών αν διαγνωστεί εγκαίρως. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις θεραπευτικές επιλογές και συχνά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

διαβάστε όλο το άρθρο εδώ