Γονιμότητα και Καρκίνος σε νέες γυναίκες

Σήμερα, πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο σε αναπαραγωγική ηλικία. Το γεγονός αυτό προκαλεί άγχος σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει η ασθένεια – και ειδικότερα η θεραπευτική διαδικασία – στη γονιμότητα.

Οι γυναίκες γεννιούνται με έναν ορισμένο αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες τους.
Η υπογονιμότητα στις γυναίκες επέρχεται όταν οι ωοθήκες, δεν μπορούν πλέον να παράγουν ώριμα ωάρια. Οι θεραπείες του καρκίνου μπορούν να καταστρέψουν ένα μέρος αυτών ή όλα τα ωάρια.

Επειδή οι γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέα ωάρια, η απώλειά τους, μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών, με αποτέλεσμα την απώλεια της γονιμότητας πριν από την ηλικία των 40.

Ορισμένες γυναίκες μετά τη θεραπεία του καρκίνου, ανακτούν αμέσως τη γονιμότητά τους, ενώ άλλες μπαίνουν σε πρώιμη εμμηνόπαυση. Σε κάποιες περιπτώσεις ενώ η περίοδος επανέρχεται κανονικά, μεσοπρόθεσμα επέρχεται πρώιμη εμμηνόπαυση λόγω βλάβης στον ωοθηκικό ιστό.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το αν και πόσο θα επηρεαστεί η γονιμότητα;

Οι συνήθεις θεραπευτικές αγωγές για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση, προσβάλλουν σημαντικά το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων αναπαραγωγής. Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το πόσο θα επηρεαστεί η γονιμότητα, είναι η ηλικία, η αναπαραγωγική ικανότητα πριν τη θεραπεία, το είδος των φαρμάκων που έχουν χορηγηθεί, η περιοχή που δέχεται τη θεραπεία και άλλοι.

Πώς μπορώ να διατηρήσω τη γονιμότητά μου μετά τη θεραπεία;

Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν αρκετές επιλογές για μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε θεραπεία του καρκίνου και θέλει να γίνει μητέρα.

• Κατάψυξη εμβρύων και ωαρίων

Η κατάψυξη εμβρύων είναι μια αποδεδειγμένη, επιτυχημένη μέθοδος για τη διατήρηση της γονιμότητας. Επειδή απαιτεί σπέρμα, αυτή η επιλογή προτείνεται για γυναίκες που έχουν μόνιμο σύντροφο ή που είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν δότη σπέρματος. Η θεραπεία για την κατάψυξη ωαρίων η εμβρύων μπορεί να ξεκινήσει πραγματικά ανά πάσα στιγμή ad hoc μιας και έχει διαπιστωθεί πλέον σήμερα ότι κατά την διάρκεια του κύκλου μιας γυναίκας παράγονται συνεχώς ωάρια κατά κύματα (Waves) τα οποία μπορεί η ενέσιμη θεραπεία και τα σύγχρονα πρωτόκολλα που ακολουθούμε να τα αναδείξουν και να τα συλλέξουμε με σχετική ευκολία μη χάνοντας έτσι χρόνο, χρόνο όμως πολύτιμο για την έναρξη της ενδεδειγμένης θεραπείας στην οποία πρέπει να υποβληθεί η γυναίκα για το πρόβλημα καρκίνου που αντιμετωπίζει. Τόσο η κατάψυξη εμβρύων όσο και η κατάψυξη ωαρίων, διαρκούν από δύο έως έξι εβδομάδες.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Δρ. Παναγιώτη Σπ. Καραντζή