Προτεινόμενη συνταγή πλούσια σε πρωτεΐνη για ασθενείς με νεοπλασία

υπάρχουν κάποιες προτάσεις όσον αφορά ένα κύριο γεύμα και ένα γεύμα που μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό ή ως ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα ή ακόμη ως σνακ, στα ενδιάμεσα των κυρίως γευμάτων.

Θέλοντας να δώσουμε έμφαση στην επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα από τα γεύματα, υπάρχουν κάποιες προτάσεις όσον αφορά ένα κύριο γεύμα και ένα γεύμα που μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό ή ως ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα ή ακόμη ως σνακ, στα ενδιάμεσα των κυρίως γευμάτων.

Η πρόταση αφορά την συνταγή «Κανελόνια γεμιστά με κιμά». Πρόκειται για ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο, κάλιο, ψευδάργυρο, νιασίνη και βιταμίνες Β2, Β6 και Β12. Είναι πλούσιο σε θερμίδες και αρκετά ελαφρύ σαν γεύμα γιατί έχει χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη αντί για μπεσαμέλ ή τυριά,  στραγγιστό γιαούρτι 0%.

 

Κανελόνια γεμιστά με κιμά

 

Αριθμός μερίδων: 8

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος παρασκευής: 80 λεπτά

 

Υλικά

Για τη γέμιση με τον κιμά

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι ξερό (150 γρ.)
  • 3 κ.σ. (15mL) ελαιόλαδο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο (20 γρ.)
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 φύλο δάφνης
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 γρ. αλάτι
  • 0,5 γρ. πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 250 γρ. κανελόνια
  • 500 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • ½ κ.γ ζάχαρη
  • ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 600 γρ στραγγιστό γιαούρτι 0%
  • 2 αβγά
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση με τον κιμά

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μερικά λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τον πελτέ και σοτάρουμε για μερικά λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του κιμά.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ΟC στον αέρα.
  • Σε ένα ταψί 40Χ30cm τοποθετούμε τα ντοματάκια, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.
  • Επάνω από το μίγμα τοποθετούμε τα κανελόνια που τα έχουμε γεμίσει με τον κιμά και με τον κιμά που έχει περισσέψει καλύπτουμε τα κανελόνια.
  • Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το μοσχοκάρυδο και τα αβγά και τα προσθέτουμε επάνω από τα κανελόνια.
  • Καλύπτουμε τα κανελόνια με την παρμεζάνα.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν τα κανελόνια μια ξεροψημένη κρούστα.

 

 

Διατροφική δήλωση/ μερίδα             ΣΗΠ *

Ενέργεια                           707kcal        35,3%

Πρωτεΐνες                         52,4g           74,9%

Λιπαρά                               32,5g           41,7%

Κορεσμένα λιπαρά           16g             80%

Υδατάνθρακες                  46,7g           18,3%

Σάκχαρα                            10,5g            11,6%

Φυτικές ίνες                      2,9g             11,4%

Αλάτι                                   1,7g            28,4%

ΣΗΠ *: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

 

Φωτεινή Τολιοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

photo by https://pixabay.com/users/angelorosa-4392745/