Η διατροφική πρόσληψη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου που σχετίζεται με τον καρκίνο. Έρευνες έδειξαν ότι η επαρκής διατροφική πρόσληψη επηρεάζει θετικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων που νοσούν και μειώνει τη θνησιμότητα.
Η κατανάλωση ανεπαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ογκολογικών ασθενών γιατί σχετίζεται άμεσα με τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (αύξηση των λοιμώξεων), τη μείωση της μυϊκής μάζας η οποία οδηγεί σε απώλεια μυϊκής δύναμης (σαρκοπενία), τον αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, τη μειωμένη ανοχή στις θεραπείες, και τη μείωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας των νοσούντων, αυξάνοντας τη νοσηλεία τους.
Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης κάθε ασθενούς, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα δυσθρεψίας και ανεπαρκούς πρωτεϊνικής πρόσληψης.
Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας, στα ψάρια, στα θαλασσινά, στο γάλα και στα προϊόντα γάλακτος, στα αβγά, στα όσπρια, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους. Είναι πολύ σημαντική η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας, την ηλικία, το βάρος και τη σωματική άσκηση του κάθε ατόμου.
Υπάρχει η δυνατότητα για αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης ανά γεύμα αλλά και σε ημερήσια βάση σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες
Πίνακας 1. Πώς να φτάσετε τα 30 γρ. πρωτεΐνης ανά γεύμα www.promiss-vu.eu
Πώς μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε
Πίνακας 2. Προτάσεις για αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης που καταναλώνετε πηγή: www.promiss-vu.eu
Προτεινόμενη συνταγή
Η συνταγή: «Σούπα κοτόπουλου με γλυκιά κολοκύθα» είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά συστατικά. Αποτελείται από υλικά που αποδίδουν ένα ευχάριστο γευστικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός του κοτόπουλου με το τζίντζερ, τη γλυκιά πάπρικα, το σκόρδο, το κρασί, το λεμόνι και τη γλυκιά κολοκύθα αποδίδει μια ένταση στη γεύση, που είναι ελαφρώς πικάντικη, όπου τα μπαχαρικά, το κρασί και ο χυμός λεμονιού δρουν ως ενισχυτικά της γεύσης. Το γεγονός αυτό δρα ευεργετικά στην ύπαρξη αλλοιωμένης γεύσης των ατόμων που βρίσκονται σε θεραπεία.
Επίσης, η συνταγή επιδρά θετικά στην ύπαρξη μειωμένης όρεξης, όπου μια μικρή ποσότητα φαγητού μπορεί να καλύψει ενεργειακά και θρεπτικά τα διαιτώμενα άτομα. Επιπλέον, είναι σε μορφή σούπας και μπορεί να καταναλωθεί εύκολα από τα άτομα που έχουν δυσκολία στη μάσηση. Τα λαχανικά ή/και το κρέας μπορούν να τεμαχιστούν ή να πολτοποιηθούν, δίνοντας ένα πολύχρωμο και ελκυστικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, η συνταγή προωθεί ένα υγιές διατροφικό πρότυπο, υψηλής διατροφικής πρόσληψης, πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χαμηλό σε λίπος και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επιπλέον, αποτελεί πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Περιέχει σε υψηλό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες: Α, C, Ε, B1, B2, B5, B6, Κ, Νιασίνη και Φυλλικό οξύ.
Τέλος, η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία και στην παρασκευή της, μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα οποιασδήποτε ηλικίας (ακόμη κι από βρέφη, αν παραλείψουμε το κρασί, το αλάτι και τα μπαχαρικά) και το κόστος της κάθε μερίδας ανέρχεται στο 1,6 Ευρώ.
Σούπα κοτόπουλου με γλυκιά κολοκύθα
Μερίδες ατόμων: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος παρασκευής: 30’
Συστατικά
- 200 γρ πράσα
- 10-15 γρ σκόρδο
- 800 γρ κολοκύθα γλυκιά (ξεφλουδισμένη)
- 500 γρ φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- 60 γρ σέλερι
- 400 γρ πατάτες(ξεφλουδισμένες)
- 15 mL έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 γρ σκόνη τζίντζερ (πιπερόριζα)
- 3 γρ γλυκιά πάπρικα
- 80 mL λευκό κρασί
- 1 γρ αλάτι
- 0,5 γρ πιπέρι
- 30-50 mL χυμό λεμονιού
- 1-1,25 λίτρα νερό
Μέθοδος εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα πράσα, το σκόρδο, το σέλερι, την κολοκύθα και τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μετά το σοτάρισμα, ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια, αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε 1-1,25 λίτρα νερό (ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα) και στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο που το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια.
- Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου.
- Αφαιρούμε λίγο ζωμό και πολτοποιούμε μια ποσότητα ή όλα τα λαχανικά με ένα μπλέντερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όσο ζωμό θέλουμε, προκειμένου το φαγητό να έχει την επιθυμητή υφή.
Διατροφική δήλωση/μερίδα | ΣΗΠ* | |
Ενέργεια | 350kcal | 17,5% |
Πρωτεΐνες | 33,0g | 47,1% |
Λιπαρά | 7,7g | 9,9% |
Κορεσμένα λιπαρά | 1,4g | 7,0% |
Υδατάνθρακες | 38,5g | 15,1% |
Σάκχαρα | 8,7g | 9,6% |
Φυτικές ίνες | 4,5g | 18,0% |
Αλάτι | 0,5g | 8,2% |
(ΣΗΠ*: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη)
Φωτεινή Τολιοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος