Ο Λουκ είναι από την Ολλανδία, Τώρα είναι 18 ετών και εδώ και 3 χρόνια δίνει μάχη με τον καρκίνο.

ένας έφηβος που μάχεται γενναία με τον καρκίνο

Ο καρκίνος στερεί από τους εφήβους τόσα πολλά πράγματα, ειδικά την ελευθερία, μια πολύ σημαντική πτυχή της ζωής των εφήβων. Γνωρίστε τον Λουκ, ο οποίος διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα τον Μάιο του 2018, 2 εβδομάδες μετά τα 15α γενέθλιά του.

Ο Λουκ είναι από την Ολλανδία 🇳🇱. Τώρα είναι 18 ετών και εδώ και 3 χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο Λουκ άρχισε αμέσως τη χημειοθεραπεία. Έκανε σοβαρή χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2018. Αυτή η επέμβαση συνίστατο στην αφαίρεση του γονάτου και καρκινικού ιστού. Η άρθρωση του γόνατος του αντικαταστάθηκε με προσθετική.

Μια βδομάδα αργότερα ξανάρχισε τη χημειοθεραπεία. Ο Λουκ έχασε όλα του τα μαλλιά, έπαθε στοματικές πληγές από τη χημειοθεραπεία που μπορεί να είναι βασανιστικό και έπρεπε να μάθει πώς να περπατά ξανά. Προχώρησε και τελείωσε τη χημειοθεραπεία τον Φεβρουάριο του 2019!

Τα πράγματα επέστρεφαν σιγά σιγά στο φυσιολογικό όταν ο καρκίνος ξαναχτύπησε. Όταν ο Λουκ πήγε για τις αξονικές του τον Νοέμβριο του 2019, υπήρχε ένα σημείο στον πνεύμονά του. Το σημείο κατέληξε να είναι οστεοσάρκωμα.

Η μάχη του Λουκ  ξεκίνησε ξανά από την αρχή. Υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις επειδή οι αξονικές δεν ήταν αρκετά σαφείς ώστε οι γιατροί να πουν εάν ο καρκίνος ήταν μέσα ή στην επιφάνεια των πνευμόνων του. Δυστυχώς, ήταν και τα δύο, οπότε προχώρησαν σε πλήρη αφαίρεση του δεξιού πνεύμονα.

Η χειρουργική επέμβαση οδήγησε σε αρκετές επιπλοκές και ο Λουκ έμεινε στο νοσοκομείο για 4 εβδομάδες. Ανάρρωσε και ξεκίνησε ακτινοθεραπεία και αμέσως όταν τα πράγματα έδειχναν καλά, βρέθηκε άλλη μια μεταστατική μάζα. Παρά το γεγονός ότι πέρασε από χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και αμέτρητες χειρουργικές επεμβάσεις, ο Λουκ υποτροπίασε για 3η φορά τον Ιανουάριο του 2021.

Ο όγκος συρρικνώθηκε και σταθεροποιήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Άρχισε να αυξάνεται ξανά, οπότε αυτό σήμαινε ένα ακόμη πρωτόκολλο χημειοθεραπείας και νέα φάρμακα. Το νέο πρωτόκολλο άφησε τον Λουκ βαριά άρρωστο. Χωρίς άλλες επιλογές, οι γιατροί του αποφάσισαν τελικά να αφαιρέσουν τη μάζα στην καρδιά του. Είναι μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση και οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης είναι ελάχιστες.

Ο Λουκ αυτή τη στιγμή περιμένει τα αποτελέσματα της βιοψίας, ώστε η ομάδα του να προχωρήσει στη χειρουργική επέμβαση στις 23 Νοεμβρίου.