Ισότητα των Φύλων στην Υγεία (μέρος 2ο)

Οι ανισότητες στην υγεία προκαλούνται εν μέρει από τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που σχετίζονται με το γυναικείο ή το αρσενικό φύλο. Αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη στάση των ίδιων των ασθενών στον τρόπο που εκφράζουν τα συμπτώματά τους και στο εάν αναζητούν ή όχι ιατρική περίθαλψη

Στο 1ο μέρος του άρθρου δείξαμε αν υπάρχει ανισότητα στην Υγεία ή όχι , τώρα θα πούμε για τους παράγοντες και τις λύσεις.

Η επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων

Επιπλέον, η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες:

«Η επισφαλής απασχόληση (το 70% της οποίας αφορά τις γυναίκες στη Γαλλία), οι μικρές συντάξεις, η υποτίμηση της δυσκολίας των συνθηκών εργασίας, η επικράτηση των γυναικών ως επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών… Αλλά και η σωματική και σεξουαλική βία. Αυτή η κοινωνική πραγματικότητα οδηγεί σε επιδείνωση του τρόπου ζωής που έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία και μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση από την φροντίδα.
Η κατανόηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι αυτοί οι παράγοντες –βιολογικοί, κοινωνικο-πολιτιστικοί και οικονομικοί. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το θέμα αυτό αποτελεί γενικό ζήτημα δημόσιας υγείας».

 

Τα στερεότυπα των φύλων υπάρχουν και αντέχουν .

Αν ψάξουμε την προέλευση των ανισοτήτων, τι βρίσκουμε; Η πλειοψηφία ακόμα πιστεύει τον μύθο του «ασθενούς φύλου». Οι γυναίκες θεωρείται ότι έχουν την τάση να παραπονούνται περισσότερο, με το πρόσχημα ότι είναι σωματικά και ψυχολογικά πιο εύθραυστες.

Η Catherine Vidal που έχει εργαστεί πάνω σε αυτά τα θέματα (ως νευροβιολόγος, είναι επικεφαλής του think tank “Gender and Health Research”, στο πλαίσιο της επιτροπής δεοντολογίας του Inserm, Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας), δηλώνει:

«Οι ανισότητες στην υγεία προκαλούνται εν μέρει από τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που σχετίζονται με το γυναικείο ή το αρσενικό φύλο. Αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη στάση των ίδιων των ασθενών στον τρόπο που εκφράζουν τα συμπτώματά τους και στο εάν αναζητούν ή όχι ιατρική περίθαλψη.
Αυτές οι παραστάσεις επηρεάζουν επίσης τη συμπεριφορά των φροντιστών, οι οποίοι ακούν διαφορετικά ανάλογα με το φύλο του ασθενούς.
Για παράδειγμα, έχοντας όμοια συμπτώματα, μια γυναίκα ασθενής που αναφέρει μια αίσθηση σφιξίματος στο θώρακα είναι πιθανό να της συνταγογραφηθούν αγχολυτικά, ενώ ένας άνδρας θα παραπεμφθεί σε μια καρδιολογική κλινική.
Και κάτι ακόμα: αυτές οι προκαταλήψεις είναι εξίσου επιβλαβείς για τους άνδρες. Για παράδειγμα, οι άνδρες συχνά δεν διαγιγνώσκονται με οστεοπόρωση, η οποία θεωρείται γυναικεία ασθένεια. Ενώ οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά θεωρείται ότι υφίστανται απλώς μια περίοδο άγχους και, ως εκ τούτου, η κατάσταση αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς.
Αυτό σημαίνει ότι η καταπολέμηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και των διακρίσεων είναι ισχυρή για όλους

Στις περιπτώσεις καρκίνου του Μαστού έχει παρατηρηθεί ότι πολλές γυναίκες από το άγχος της Ολικής Μαστεκτομής , να καθυστερούν την διάγνωση , από τον φόβο μείωσης της σεξουαλικότητας της , που συχνά οδηγεί σε ελλειπή στήριξη από τον άντρα και σε διατάραξη της σχέσης ακόμη και σε διαζύγιο.

– Επίσης , σε περιπτώσεις επιδομάτων λόγω αναπηρίας υπάρχει ανισότητα καθώς πολλές παθήσεις πχ. Λεμφοίδημα, μετά από Μαστεκτομή δεν υπάρχει καν στην λίστα.

– Σε περιπτώσεις παθήσεων Πυελικού Εδάφους , δεν υπάρχει στην λίστα συνταγογράφησης, θεραπείες Φυσικοθεράπειας για συντηρητική αντιμετώπιση, στην Ελλάδα.

– Στην εγκυμοσύνη , δεν απευθύνονται σε ειδικούς θεραπευτές , υπό το φόβο της επίκρισης που μπορεί να δεχθούν.

Ακόμη, υπάρχει σαφής διαφοροποίηση στον τρόπο αντιμετώπισης των θεραπείων , με το γεγονός ότι πολλές γυναίκες κάνουν ελλείπείς θεραπείες, υπό το άγχος των οικογενειακών υποχρεώσεων, του μειωμένου εισοδήματος, της προκατάληψης,

 

Πώς λοιπόν θα πολεμήσουμε ενάντια σε αυτήν την προκατάληψη;

 

– Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της εκπαίδευσης τόσο του ευρέος κοινού όσο και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας –κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και της συνεχούς κατάρτισης.

Το ερευνητικό think-tank Inserm έχει δημιουργήσει έξι βίντεο “Gender and Health: Down With Clichés!” Και το 2017 διοργάνωσε το πρώτο σημαντικό συνέδριο με θέμα: «Σεξ και φύλο στην έρευνα στον τομέα της υγείας, ένας καινοτόμος σύνδεσμος».

– Σε συνέχεια , πάλι μέσω της εκπαίδευσης από νεαρή ηλικία , στο εκπαιδευτικό σύστημα , πιο ισχυρά στην εφηβεία αλλά και νωρίτερα , στο πλαίσιο της Υγείας των Γυναικών – Πρόληψη και Φροντίδα .

– Η συνεχής , προώθηση και εφαρμογή Πολιτικών Πρόληψης – Ενημέρωσης – Φροντίδας με σκοπό την Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής , είναι μαθηματικά ακριβές πως μειώνει τα κόστη θεραπειών και βελτιώνει την ψυχική Υγεία, αυξάνει την παραγωγικότητα , και με την αλυσίδα : Πρόληψη – Ενημέρωση – Ασθένεια – Αποκατάσταση , επιστρέφει πιο σύντομα στην ενεργή κοινωνική-παραγωγική ζωή ο άνθρωπος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , έχοντας αντιληφθεί την σημασία της εξατομικευμένης σημασίας ως προς την Ισότητα στην Υγεία , έχει αναπτύξει ειδική θεματολογία για την Υγεία των Γυναικών , (Women’s Health) , σε συνεργασία με Επαγγελματίες Υγείας σχετικούς με το θέμα .

Dr. Michelle Lavin: «Η υγεία των γυναικών –και ιδιαίτερα η αναπαραγωγική υγεία– έχει παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό. Η συζήτηση για την αιμορραγία των γυναικών –ειδικά αυτή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού– παραμένει ταμπού, μεταξύ και των ίδιων των γυναικών.

Η σιωπή αυτή αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα: κάθε χρόνο περίπου 14 εκατομμύρια γυναίκες βιώνουν αιμορραγία μετά τον τοκετό. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να το επιλύσουμε μέσω της καινοτομίας».

 

 

Επιμέλεια :

ΜΑΧΑΙΡΑ

Κατερίνα Μαχαιρά , PT, Msc ,

Νοσοκομείο – “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”,

MSc Management in Health and Social Welfare Services, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ,

Αν.Γρ. Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού – Συντονίστρια Ποιότητας Ζωής Ασθενών,

Αν. Γρ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ΝΔ ,

Πρ. Ταμίας ΠΤ Αττικής Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών-ΝΠΔΔ,

Πρόεδρος Επιστημονικού Τμήματος “ Φυσικοθεραπεία στην Υγεία των Γυναικών”,

Specialist in Health Promotion and Development of Preventive Programs ,

Specialist in Cancer Prevention Research