Η διατροφή του ογκολογικού ασθενή

Η σωστή διατροφή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη σύσταση του σώματος και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του ασθενούς. Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, με έμφαση στις φυτικές τροφές δρα ευεργετικά για την υγεία.

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη του καρκίνου, την ανταπόκριση και την ανάρρωση του ασθενούς μετά από το πέρας των αντι-νεοπλασματικών θεραπειών και επιδρά καταλυτικά στην καλύτερη πρόγνωση της νόσου και στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σημαντική είναι και η επίδραση που έχει η διατροφή στην αποφυγή της απώλειας μυϊκής μάζας του ασθενή, που σχετίζεται έντονα με τη μειωμένη λειτουργική του ικανότητα, την υψηλότερη συχνότητα τοξικότητας από τη χημειοθεραπεία, το αυξημένο ποσοστό νοσηλείας του και των επιπλοκών από αυτή, καθώς και τη  θνησιμότητα.

Η σωστή διατροφή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη σύσταση του σώματος και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του ασθενούς. Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, με έμφαση στις φυτικές τροφές δρα ευεργετικά για την υγεία.

  • Επιλέξτε τρόφιμα και ποτά σε ποσότητες που βοηθούν στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  • Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος. Προτιμείστε το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, το κουνέλι, το ψάρι και τα θαλασσινά.
  • Καταναλώστε 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και 5 αβγά την εβδομάδα.
  • Τρώτε τουλάχιστον 2-3 φλιτζάνια λαχανικά και φρούτα κάθε μέρα.
  • Επιλέξτε, σε καθημερινή βάση, προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά πρωινού, κινόα, κεχρί, κους-κους, πλιγούρι.
  • Καταναλώστε όσπρια 2 φορές την εβδομάδα.
  • Καταναλώστε ανάλατους ξηρούς καρπούς γύρω στα 30 γραμμάρια ημερησίως.
  • Περιορίστε την κατανάλωση του αλατιού.
  • Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά, περιορίστε την κατανάλωση, όπου η κατανάλωση να περιορίζεται σε 10γρ/ημέρα αλκοόλ για τις γυναίκες και 20γρ/ημέρα αλκοόλ για τους άνδρες.
  • Καταναλώστε 1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως, με απώτερο σκοπό την ενυδάτωση και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.

 

Φωτεινή Τολιοπούλου, διατροφή και καρκινοςΈρευνες έδειξαν ότι γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού, βρέθηκε ότι έτρωγαν περισσότερο από 250 γραμμάρια/ημέρα λαχανικά και φρούτα, και είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνες που έτρωγαν λιγότερο από 250  γραμμάρια/ημέρα. Επιπλέον, έχει φανεί ότι η μεγάλη κατανάλωση φυτικών τροφών παρέχει αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη φλεγμονή, την ενδοθηλιακή λειτουργία και τον πόνο.

Βέβαια, σε περίπτωση που ο ασθενής υποβάλλεται σε κάποια θεραπεία, είναι πιθανόν να προκύψουν κάποια συμπτώματα που να δράσουν ανασταλτικά στην σωστή διατροφική πρόσληψη, με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως:

  • Επιδείνωση της γεύσης, της όσφρησης και της όρεξης, ως συνέπεια του όγκου και/ή της θεραπείας.
  • Αλλαγή στις προτιμήσεις τροφίμων /απώλεια όρεξης.
  • Υπογευσία/αγευσία/δυσγευσία.
  • Δυσφαγία, οδυνοφαγία ή μερική/ολική γαστρεντερική απόφραξη.
  • Πρώιμος κορεσμός, ναυτία και έμετος.
  • Πόνος, ξηροστομία, κολλώδες σάλιο, τρισμός.
  • Στοματικές βλάβες και οισοφαγίτιδα.
  • Βλεννογονίτιδα που προκαλείται από ακτινοθεραπεία/χημειοθεραπεία.
  • Οξεία ή χρόνια εντερίτιδα ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια ή μετά από ακτινοθεραπεία.
  • Κατάθλιψη, άγχος.

 

Σημαντική είναι η επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και η υιοθέτηση ενός ενεργού τρόπου ζωής, συμβάλλοντας στην προάσπιση της υγείας και στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η μείωση της καθιστικής ζωής, όταν είναι εφικτή, κρίνεται αναγκαία με σωματική δραστηριότητα 150 λεπτών μέτριας έντασης άσκησης (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο) ή 75 λεπτών έντονης δραστηριότητας (π.χ. τζόκινγκ, κολύμβηση), ή ισοδύναμο συνδυασμό αυτών, την εβδομάδα.

 

 

Φωτεινή Τολιοπούλου

Φωτεινή Τολιοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος