Ροµπότ στο χειρουργείο

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης περιγράφει με ποιον τρόπο ζει τις θεαματικές τεχνολογικές εξελίξεις της χειρουργικής.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης είναι ένας δάσκαλος της Ιατρικής που δεν σταµατά να µαθαίνει. Έφερε το 1991 στην Ελλάδα τη λαπαροσκόπηση και από το 2006 αποτελεί πρωτοπόρο της ροµποτικής χειρουργικής στη χώρα µας. Μοιράζεται τις ικανότητες και τις πολύτιµες γνώσεις του µε την παγκόσµια ιατρική κοινότητα και αναζητά αδιάκοπα τρόπους να βελτιώσει την υψηλή τεχνολογία στον χώρο του. Έτσι, η συνάντησή µας στο γραφείο του, στον 8ο όροφο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δεν θα µπορούσε παρά να έχει στο επίκεντρό της µια συναρπαστική εξέλιξη που µπορεί να φέρει επανάσταση στη χειρουργική του µέλλοντος.

«Τη δεκαετία του 1990, ο διάσηµος Αµερικανός χειρουργός Richard Satava µού έλεγε ότι θα έχουµε σύντοµα τη δυνατότητα να χειρουργούµε εξ αποστάσεως. Δεν το πίστευε κανείς. Κατάλαβα τι έλεγε όταν εγκρίθηκε το σύστηµα DaVinci από την FDA το 2000» περιγράφει ενώ θυµάται τα πρώτα βήµατα µετάβασης προγραµµάτων του αµερικανικού στρατού στον κλάδο της ιατρικής. Το σύστηµα ροµποτικής χειρουργικής DaVinci της εταιρείας Intuitive άλλαξε τον τρόπο µε τον οποίο ο γιατρός διαχειρίζεται µικροχειρουργικές επεµβάσεις µε απόλυτη ακρίβεια, µέσα από τις µικρότερες δυνατές τοµές στο σώµα του ασθενούς. «Έχοντας στο µυαλό µας ότι η χειρουργική αυτή βασίζεται σε εργαλεία παρόµοια µε αυτά της τεχνολογίας των αεροδιαστηµικών προγραµµάτων AirSpace Programs, στην αρχή µας ξένισε. Πάρα πολλοί χειρουργοί στον κόσµο θεώρησαν ότι αυτό δεν έχει νόηµα. Πώς µπορεί να έχει λογική να χρησιµοποιούµε εργαλεία µε µοχλούς; Η ουσία, όµως, ήταν ότι, εφόσον είναι εφικτό να γίνονται κινήσεις στο Διάστηµα µέσα από το διαστηµόπλοιο ή από τη βάση στη Γη, το ίδιο θα µπορούσαµε να κάνουµε και στο ανθρώπινο σώµα. Τότε, λοιπόν, ξεκίνησε η ροµποτική χειρουργική. Στην αρχή θεωρούνταν δύσκολη και πιθανώς χωρίς εφαρµογή. Αλλά η αλήθεια ήταν εντελώς διαφορετική».

Ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Επιστρέφοντας στον Δεκέµβριο του 2020, βρίσκουµε τον Δρα Κωνσταντινίδη να έχει καταγράψει περισσότερες από 3.000 ροµποτικές επεµβάσεις και 600 επεµβάσεις µέσω µιας τοµής, µια τεχνική που εξελίχθηκε έπειτα από δική του πρωτοβουλία και έµπνευση, σε συνεργασία µε την Intuitive, δηµιουργώντας µια νέα γενιά ακόµη πιο εξελιγµένων ροµποτικών χειρουργικών µηχανηµάτων. Γιατί, όµως, αναφερόµαστε συγκεκριµένα στο τέλος του περασµένου έτους; Επειδή τότε είδαµε τα πλάνα και τις φωτογραφίες ενός από τους πιο έµπειρους ειδικούς της ροµποτικής χειρουργικής στον πλανήτη να χειρίζεται από τα Τρίκαλα το ροµποτικό χειρουργικό σύστηµα του Ιατρικού Κέντρου στην Αθήνα! «Έπειτα από περίπου 15 χρόνια χρήσης της ροµποτικής χειρουργικής, τα συνεργαζόµενα επιστηµονικά και ιατρικά κέντρα περιµέναµε τη στιγµή που θα µπορούµε να πραγµατοποιήσουµε χειρουργείο εξ αποστάσεως. Αυτό πώς θα γινόταν; Με οπτικές ίνες, µε δορυφορικά συστήµατα ή µε το 5G που ήρθε πρόσφατα και στην Ελλάδα».

Είκοσι χρόνια µετά την πρώτη −και πανάκριβη− δοκιµαστική επέµβαση εξ αποστάσεως µέσω δορυφόρου που έµεινε στην ιστορία ως Lindbergh Operation, κατά την οποία πραγµατοποιήθηκε αφαίρεση χολής από ασθενή στο Στρασβούργο και χειρουργό στη Νέα Υόρκη, οι προσδοκίες αναπτερώθηκαν. «Για πολλά χρόνια περιµέναµε να δούµε τι θα γίνει. Μετά την έλευση του 5G είδαµε ότι αυτός µπορεί να είναι ο καταλυτικός παράγοντας για να πραγµατοποιούµε στο µέλλον εξ αποστάσεως επεµβάσεις µέσω ροµποτικής χειρουργικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ :

Ροµπότ και 5G στο χειρουργείο