Πρόληψη … το άλφα και το ωμέγα!

Στάθηκα τυχερή, ευλογημένη, κάποιος εκεί ψηλά με αγαπάει και τα πράγματα πήγαν ανέλπιστα καλά με τη δική μου περιπέτεια. Δυστυχώς δε συμβαίνει το ίδιο με όλους.

Ακούγοντας τη λέξη καρκίνος το μυαλό σου πηγαίνει σ’ ένα συγκεκριμένο νόσημα και φτιάχνει ασυναίσθητα εικόνες με ανθρώπους ταλαιπωρημένους, δυστυχισμένους, καχεκτικούς χωρίς μαλλιά, απόμακρους από τη ζωή, άρρωστους, ξεγραμμένους.

Όχι, δεν είναι έτσι ή τουλάχιστον δεν είναι πλέον έτσι. Η λέξη καρκίνος περιλαμβάνει μια πληθώρα παθήσεων με διαφορετική εκδήλωση σε κάθε άνθρωπο. Έτσι στις μέρες μας μιλάμε για τον καρκίνο του Κώστα, της Βούλας, του Νίκου κ.ο.κ.

Έτσι κι εγώ θα σας μιλήσω για το δικό μου καρκίνο. Διαγνώστηκα με πολυεστιακό καρκίνο αριστερού μαστού στις 4/11/2019. Έτσι ξαφνικά σε τυχαίο προληπτικό έλεγχο. Είχα κάνει την πρώτη μου μαστογραφία δύο χρόνια πριν, η οποία είχε κάποια ευρήματα στον αριστερό μαστό, αλλά είχαν χαρακτηριστεί από τον ακτινολόγο ως καλοήθη. Και έμεινα εκεί στη διάγνωση του ακτινολόγου, γιατί έτσι με βόλευε κι εμένα. «Πού να τρέχω τώρα σε ειδικό μαστολόγο; Αφού είμαι καλά. Δεν νοιώθω κάτι. Ο καρκίνος σημαίνει αδυναμία, ανορεξία, πόνο. Εγώ δεν έχω τίποτα. Είμαι καλά. Τρώω, πίνω, εργάζομαι, όλα κομπλέ που λένε και τα παιδιά μου.»

Κι έτσι συνέχισα να τρώω, να πίνω, να εργάζομαι. Εκείνη η πρώτη μαστογραφία μπήκε στο πίσω μέρος της ντουλάπας κι εγώ συνέχισα τη ζωή μου. Ώσπου ήρθε η ώρα για την επόμενη μαστογραφία. Κι εκεί πλέον δε σήκωνε αμφιβολίες…  Η διάγνωση ήταν σαφής. Διάχυτο νεόπλασμα αριστερού μαστού άνω των 6εκ. και διήθηση μασχαλιαίων λεμφαδένων. Τώρα δεν το παίζεις έξυπνος. Φέρνεις στο μυαλό σου τη μαστογραφία της ντουλάπας και αναρωτιέσαι – «εάν τότε είχα ασχοληθεί σοβαρά ως όφειλα τώρα πιθανότατα θα ήμουν καλά.» Αντιθέτως, τώρα έχω ξαφνικά ένα βουνό μπροστά μου που πρέπει να ανέβω, έναν ανήφορο που πρέπει να διαβώ για να ξαναβρεθώ στο ξέφωτο όπου βρίσκονται ο άντρας μου και τα παιδιά μου.

Στάθηκα τυχερή, ευλογημένη, κάποιος εκεί ψηλά με αγαπάει και τα πράγματα πήγαν ανέλπιστα καλά με τη δική μου περιπέτεια. Δυστυχώς δε συμβαίνει το ίδιο με όλους.

Εάν ελεγχόμουν πιο συχνά ή εάν έδειχνα τη μαστογραφία μου σε έναν μαστολόγο θα προλάβαινα όλο αυτό το Γολγοθά που πέρασα. 10 χημειοθεραπείες προεγχειρητικά, ολική μαστεκτομή, 25 ακτινοβολίες , 20 στοχευμένες χημειοθεραπείες + ανοσοθεραπείες  μετεγχειρητικά και ορμονοθεραπεία για 10 χρόνια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα μπορούσα να την είχα γλυτώσει με τμηματική μαστεκτομή και λίγες ακτινοβολίες!

Γυναίκες ,με αφορμή τη σημερινή ημέρα, κάντε κάτι καλό για τον εαυτό σας . Μην αναβάλλετε τον προληπτικό σας έλεγχο.

Η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα!!!

 

«Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν»

 

Αντωνίου Αναστασία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ