Ημερολόγιο μάχης β΄μέρος … 5 Οκτωβρίου 2016

Θυμώνω γιατί αν μας είχαν μιλήσει για αυτό, πριν ξεκινήσει τις θεραπείες του, πριν από 7 μήνες θα είχαμε φροντίσει να πάμε σε οδοντίατρο, θυμώνω γιατί τώρα πρέπει να περάσει και αυτή τη δοκιμασία, ενώ με μερικές οδηγίες θα μπορούσε η ποιότητα της ζωής του να είναι καλύτερη.

Ευτυχώς δεν είχε κίνηση και έφτασα στο νοσοκομείο σε μισή ώρα, κατάφερα να στριμώξω το αυτοκίνητο μου στα προσφυγικά και ανέβηκα γρήγορα στον 4ο όροφο.

Τον βρήκα μέσα στα αίματα και το στόμα του γεμάτο γάζες! Η εικόνα του ήταν σοκαριστική, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έχει συμβεί, τον ρώτησα αν χτύπησε, μου έγνεψε πως όχι, ήταν αδύνατο να μιλήσει, δεν είχε κουράγιο και προφανώς και οι γάζες δεν βοηθούσαν.

Βγήκα στο διάδρομο μήπως βρω κάποιον να με ενημερώσει.
Οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση, υποθέτουν ότι ευθύνεται η «αντιπηκτική» ένεση που χορηγήθηκε πριν τη θεραπεία,  για την αποφυγή θρομβώσεων. Μιλούν για ύπαρξη πιθανής λοίμωξης σε κάποιο δόντι και συστήνουν να προσπαθήσει να σταματήσει το αίμα, πιέζοντας τα ούλα με γάζες.

Μου εξηγεί πως από νωρίς το πρωί ταλαιπωρείται τρέχει από το στόμα του αίμα ποτάμι, δεν μπορεί να φάει. Είναι σοκαριστικό που δεν μπορούν να τον βοηθήσουν, δεν μπορούν να σταματήσουν την αιμορραγία των ούλων του.

Διαβάζω στο διαδίκτυο :

«Επιπτώσεις των θεραπειών στο στόμα

Όλες οι ογκολογικές θεραπείες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο στόμα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι οξείες (κατά τη διάρκεια) και χρόνιες (μετά το πέρας της θεραπείας… 

Όσο πιο καθαρό είναι το στόμα, τα δόντια και τα ούλα, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι επιπτώσεις. Η προφύλαξη και ο έλεγχος των επιπλοκών στο στόμα, με τη συμβολή του Οδοντιάτρου, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την αποτελεσματικότητα της ογκολογικής θεραπείας.

Σε περιοχές, που υπάρχει «ουλίτιδα» που δεν αντιμετωπίστηκε πριν από την έναρξη της χημειοθεραπείας, τότε η αιμορραγία μπορεί να είναι πιο έντονη

Θυμώνω γιατί αν μας είχαν μιλήσει για αυτό, πριν ξεκινήσει τις θεραπείες του, πριν από 7 μήνες θα είχαμε φροντίσει να πάμε σε οδοντίατρο, θυμώνω γιατί τώρα πρέπει να περάσει και αυτή τη δοκιμασία, ενώ με μερικές οδηγίες θα μπορούσε η ποιότητα της ζωής του να είναι καλύτερη.

Δύσκολα τα πράγματα για έναν καρκινοπαθή το 2016, πρέπει τόσα πολλά ν´αλλάξουν, στο σύστημα,  πρέπει και τα σεντόνια του ν´αλλάξουν …αλλά με ενημέρωσε η νοσοκόμα πως δεν έχουν άλλα να μου δώσουν! τελείωσαν τα καθαρά σεντόνια και το αγόρι μου κοιμάται πάνω στα αίματα… σαν λαβωμένος στρατιώτης! 

Τον κοιτάω επιτέλους να κοιμάται με το στόμα του γεμάτο γάζες, έχει δυνατή μυρωδιά το αίμα, αυτή τη «μεταλλική» μυρωδιά που δεν συναντάς εύκολα, μάλλον έτσι θα μυρίζει ένα πεδίο μάχης. Αυτή θα είναι η μυρωδιά της νίκης σκέφτομαι για να με καθησυχάσω. 

Πίστη Κρυσταλλίδου