Πώς θα προχωρήσετε στη ζωή… όταν το παιδί έχει καρκίνο

Αν και είναι σημαντικό να στηρίζετε και να παρηγορείτε το παιδί, είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τη ζωή του όσο πιο φυσιολογική γίνεται.

Mία από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μία οικογένεια με παιδί με καρκίνο είναι η συνέχιση της καθημερινότητας. Το να προχωρήσετε μπροστά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Μπορεί να γίνεται μάλιστα ακόμη δυσκολότερο σε στιγμές μεγάλου άγχους και πίεσης: όταν μαθαίνετε ότι το παιδί σας έχει καρκίνο, όταν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ή όταν υποφέρει από τις παρενέργειες της θεραπείας. Ακόμη και όταν η θεραπεία βαίνει καλώς, ο καρκίνος επηρεάζει το κάθε μέλος της οικογένειας.

Όταν το παιδί μπαίνει στο νοσοκομείο ή πηγαίνει για την καθιερωμένη θεραπεία του, το κάθε μέλος χωριστά πρέπει τρόπον τινά να προσαρμοστεί σε αυτήν την πραγματικότητα. Ενδεχομένως τα μέλη της οικογένειας να βρεθούν το ένα μακριά από το άλλο. Μέρες εργασίας να παραλειφθούν. Αδελφοί και αδελφές να νιώσουν παραμελημένοι. Ο καθένας μπορεί να είναι στεναχωρημένος και ταυτόχρονα να βιώνει μεγάλη ένταση.

Παρ’ όλα αυτά, η οικογενειακή ζωή συνεχίζεται. Αδελφοί και αδελφές έχουν το σχολείο και τις δραστηριότητές τους. Οι γονείς έχουν τη δουλειά τους. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθείτε στις καθημερινές δραστηριότητες και ευθύνες όταν και είστε μαζί και φροντίζετε το παιδί σας που νοσεί.

Αν και είναι σημαντικό να στηρίζετε και να παρηγορείτε το παιδί, είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τη ζωή του όσο πιο φυσιολογική γίνεται. Η διατήρηση του προγράμματος, των κανόνων, των οικογενειακών δραστηριοτήτων και των πρότερων προσδοκιών μεταφέρει το μήνυμα ότι εμπιστεύεστε την ικανότητα του παιδιού σας να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσκολία. Επίσης, υποδηλώνει ότι εσείς ως γονέας θα το βοηθήσετε να προετοιμαστεί για ένα μακρύ μέλλον.

Τα οικονομικά προβλήματα δεν είναι ασυνήθιστα για τις οικογένειες με ένα σοβαρά άρρωστο παιδί. Οι οικονομικές δυσκολίες δεν προκαλούνται μόνο από το κόστος της θεραπείες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής και φροντίδας του παιδιού. Μπορεί επίσης να υπάρχει μειωμένο εισόδημα από τη διαταραχή του εργασιακού προγράμματος των γονιών.

Ως μητέρα ή ως πατέρας αυτού του παιδιού, να έχετε πάντα στο νου σας ότι δεν είστε μόνοι. Μπορείτε να λάβετε βοήθεια από ποικίλες πηγές, όπως είναι η θεραπευτική ομάδα του παιδιού, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και κοινωνικό λειτουργό που θα σας βοηθήσει στο πώς να διαχειρίζεστε το πρόβλημα του παιδιού σας, γονείς άλλων καρκινοπαθών παιδιών, υποστηρικτικές ομάδες και λοιπά.

Οι πληροφορίες που θα διαβάσετε σε αυτό το τμήμα, μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί σας, τα άλλα παιδιά της οικογένειας, την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους σας.