όταν το παιδί έχει καρκίνο…Οικογένεια & Φίλοι…

Ίσως σας φανεί κουραστικό ορισμένες στιγμές να επαναλαμβάνετε συνεχώς σε πολλούς συγγενείς και φίλους λεπτομέρειες για την ασθένεια του παιδιού. Ζητήστε από ένα άτομο να χειριστεί τα τηλεφωνήματα και τις ερωτήσεις.

Οικογένεια & Φίλοι…
Υποστηρίζοντας τα παιδιά με καρκίνο

Μία διάγνωση καρκίνου δεν επηρεάζει μόνο το παιδί, τους γονείς και τα αδέλφια, αλλά επίσης παππούδες και γιαγιάδες, λοιπούς συγγενείς και φίλους. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να σας υποστηρίξουν και να σας βοηθήσουν σε μια τέτοια δύσκολη ώρα. Για την ασθένεια του παιδιού σας ενδεχομένως θα χρειαστεί να μιλήσετε ακόμα στους εργοδότες σας, ώστε να γνωρίζουν για ποιο λόγο ζητάτε επιπλέον χρόνο εκτός δουλειάς.

Σε περίπτωση που χρειαστεί, ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να εξηγήσει εγγράφως στον εργοδότη σας την κατάσταση του παιδιού. Μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να πείτε στους ανθρώπους σας πώς να σας βοηθήσουν. Ακολουθούν κάποιοι τρόποι για το πώς να τους το πείτε:

• Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς.
• Πάρτε την πρωτοβουλία να δείξετε στους άλλους το πώς επιθυμείτε εσείς και το παιδί σας να σας συμπεριφέρονται.
• Εάν σας δίνουν υπερπροσέχουν, επισημάνετέ τους το.
• Ίσως σας φανεί κουραστικό ορισμένες στιγμές να επαναλαμβάνετε συνεχώς σε πολλούς συγγενείς και φίλους λεπτομέρειες για την ασθένεια του παιδιού. Ζητήστε από ένα άτομο να χειριστεί τα τηλεφωνήματα και τις ερωτήσεις. Ή μπορείτε να αφήνετε σύντομα επεξηγηματικά μηνύματα στους τηλεφωνητές όσων σας καλούν.
• Επίσης βοηθητικό μπορεί να είναι το να ορίσετε ένα «πρόσωπο κλειδί» από το συγγενικό σας περιβάλλον  ή φίλο που θα μοιράζεται με άλλους ανθρώπους τις ανάγκες σας- π.χ. το να πλυθούν τα πιάτα ή η επίσκεψη στο μανάβη.

ΠΗΓΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ