Η ομορφιά κρύβεται μέσα μας

Βέβαια, η εικόνα του εαυτού σου στον καθρέπτη, μετά το κούρεμα με την ψιλή, φοβίζει. Πόσο μάλλον όταν είσαι και γυναίκα. Χάνεις την προσωπικότητά σου, το είναι σου. Νιώθεις να κλέβουν κάτι από σένα, να σε ξεγυμνώνουν.

Μεγάλη και δύσκολη η απόφαση να «πετάξεις» κάτι από πάνω σου που επί εννέα μήνες σε προσδιόριζε ως εικόνα. Είναι νομίζω όπως ο καπνιστής προσπαθεί  να απεξαρτηθεί από το τσιγάρο – τόσο δύσκολο. Πάνω που παίρνεις τη γενναία απόφαση , πάλι λιγοψυχείς και μετανιώνεις και γυρίζεις πίσω στη σιγουριά της ασφάλειας και της συνήθειας.

Το πέρασα μια φορά το σοκ της αλλαγής της εξωτερικής εμφάνισης , αλλά τότε η αγωνία να γίνω καλά, να ανταποκριθώ ή όχι στη θεραπεία υπερίσχυσε οποιασδήποτε ματαιοδοξίας μου. Τότε η απόφαση να θυσιάσω λίγες τρίχες μπροστά στο δέλεαρ να βγω νικήτρια στη μάχη που ξεκινούσα μαζί του πάρθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Θεώρησα τον εαυτό μου ως έναν άλλο στρατιώτη που πάει στον πόλεμο και πρέπει να πετάξει οτιδήποτε περιττό  από πάνω του, να «καμουφλαριστεί» κατάλληλα ώστε να ξεγελάσει τον εχθρό.

Βέβαια, η εικόνα του εαυτού σου στον καθρέπτη, μετά το κούρεμα με την ψιλή, φοβίζει. Πόσο μάλλον όταν είσαι και γυναίκα. Χάνεις την προσωπικότητά σου, το είναι σου. Νιώθεις να κλέβουν κάτι από σένα, να σε ξεγυμνώνουν. Για λίγο όμως, παροδικά, γιατί ο σκοπός του αγώνα σου είναι μεγάλος και η θυσία σε αυτόν λίγων τριχών μηδαμινή.

Τώρα η απόφαση να απαλλαγείς από την περούκα μοιάζει δυσκολότερη.

Την έχω συνηθίσει τόσο πολύ ή φοβάμαι πάλι το είδωλο στον καθρέπτη;

Εννέα μήνες πάλεψα με νύχια και με δόντια προσπαθώντας να διατηρήσω την καθημερινότητά μου και να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν έχει συμβεί κάτι. Το κατάφερα. Και είμαι ευλογημένη που κατάφερα να κερδίσω τη μάχη μαζί του.

Παίρνω βαθιά ανάσα, στέκομαι όρθια μπροστά στον καθρέπτη, βγάζω την περούκα και σπάω το πιο γλυκό μου χαμόγελο. Αυτή που βλέπω είμαι η καινούργια εγώ, δυνατή, αισιόδοξη, χαρούμενη ,καθαρή από τη νόσο, με ενσυναίσθηση για το συνάνθρωπο και ευγνωμοσύνη προς το Θεό.

Η ομορφιά κρύβεται μέσα μας και για να τη δούμε θα πρέπει να αφήσουμε τον εγωισμό και την φιλαρέσκειά μας στην άκρη. Να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας και να γνωρίσουμε τον αληθινό μας εαυτό , που δεν είναι το πρόσωπο στον καθρέπτη, αλλά τα λόγια και οι πράξεις μας – ο χαρακτήρας μας και όχι στην εξωτερική μας εμφάνιση.

Αντωνίου Αναστασία

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ