Το δώρο του πόνου

Δεν υπάρχει κανένας που να μην πονάει. Κανένας. Ήρθαμε εδώ για να πονέσουμε. Ο πόνος είναι Δάσκαλος. Και θα έρθει είτε το θες είτε όχι. Εννοείται ούτε εγώ τον θέλω.

Δεν υπάρχει κανένας που να μην πονάει. Κανένας. Ήρθαμε εδώ για να πονέσουμε. Ο πόνος είναι Δάσκαλος. Και θα έρθει είτε το θες είτε όχι. Εννοείται ούτε εγώ τον θέλω. Δεν είμαι μαζόχας. Δεν τον περιμένω με δώρα και κόκκινα χαλιά στρωμένα. Όμως ξέρω ότι δεν έχω κι άλλη επιλογή. ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ. Κι όσο δεν βγαίνεις στη δράση, τόσο θα υποφέρεις.
Άσε και το άλλο. Δεν σε ειδοποιεί ποτέ πριν έρθει. Κι έρχεται πάντα στο χειρότερο timing. Τότε ακριβώς που δεν τον θες. Σαν τα τεστ που είχαμε στο Γυμνάσιο. Που σου κάθονταν πάντα τη μέρα που δεν είχες διαβάσει. (κάθε μέρα δηλαδή..) Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είσαι καλά διαβασμένος στο σχολείο της ζωής.
Τελειώνει ο ένας πόνος και πάνω που πας να χαρείς, έρχεται ο επόμενος. Είναι ψέμα ότι θα σταματήσεις να πονάς. Είναι ψέμα ότι τα πράγματα θα τακτοποιηθούν μετά τον ιό. Είναι ψέμα ότι τα πράγματα θα φτιάξουν το 2021. Πάντα θα γίνεται της πουτάνας. Θα σε απολύσουν, θα χωρίσεις, θα μείνεις άφραγκος, θα σου κάτσει ο ιός, θα χάσεις τον άνθρωπό σου. Το μόνο σίγουρο από την ώρα που γεννήθηκες είναι ότι θα πονάς. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα μαθαίνεις από τον πόνο. ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΧΙ.
Ο πόνος είναι σαν το αυγό και τον νεοσσό. Ο πόνος σου χτυπάει απ’ έξω για να σου ραγίσει το αβγό. Ο πόνος είναι απ’ έξω προς τα μέσα. Έρχεται για να σε ξυπνήσει. Και δεν θα είναι η βελούδινη φωνή της μανούλας σου την πρώτη μέρα του Νηπιαγωγείου. Θα είναι η αγριοφωνάρα του θαλαμοφύλακα αξημέρωτα στη μέση του χειμώνα.
Από κει και πέρα όμως ξεκινάει η δική σου η δουλειά. Η σημαντικότερη. Στο φινάλε η μόνη που επηρεάζεις. Να σπάσεις το αυγό από μέσα προς τα έξω. Οι πολλοί δεν το κάνουν. Το φοβούνται. Και το αναβάλουν. Νιώθουν ασφάλεια μέσα στο αυγό κι ας είναι σπασμένο. Αυτή η ασφάλεια όμως είναι θάνατος. Η ζωή ξεκινάει έξω από το αυγό. Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ. ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ.
Δεν υπάρχει ομορφότερη Ανάσταση από την αναγέννησή σου. Η ζωή λες και ξαναξεκινάει κάθε φορά που αναγεννιέσαι. Και πάντα θα είσαι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σπάσεις το αυγό. Αν το σπάσεις. Ο πόνος είναι το δώρο της ζωής για να σε αναγκάσει να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σου χτυπήσει την πόρτα. Φτάνει να το θες. Και να δουλέψεις.
Και να είσαι σίγουρος σε αυτόν τον τέλειο Συμπαντικό αλγόριθμο που λειτουργεί αλάνθαστα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια ότι κανένας πόνος, ατομικός ή συλλογικός δεν έρχεται τυχαία. Επίσης να ξέρεις ότι δεν θα σου έρθει ποτέ κάτι που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις. Ό,τι σου έρθει μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αρκεί να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σου έρθει. Κι αυτό είναι δική σου δουλειά και μόνο.
Και είναι ψέμα ότι μετά την Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Δεν έρχεται. Εσύ θα τη φέρεις. Αν τη φέρεις. Και μετά την Ανάσταση θα ξαναέρθει η Σταύρωση. Αυτή έρχεται από μόνη της. Και μετά πάλι εσύ την Ανάσταση. Και κάθε Σταύρωση θα είναι μεγαλύτερη.
ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.
Στέφανος Ξενάκης