Η νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο, το τελευταίο πρόγραμμα πρόληψης και διάγνωσης έγινε πριν από 30 χρόνια

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, θα υποστηρίζει δράσεις σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την περίθαλψη και θεραπεία και την ποιότητα ζωής.

Προσέγγιση τριών κατευθύνσεων:

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε μια προσέγγιση τριών κατευθύνσεων για το σχέδιο, που περιλαμβάνει

1. την ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης

2. την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες στην ιατρική και

3. την αύξηση της πρόσβασης των πολιτών σε μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία που έχουμε σήμερα, σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο, η οποία επεσήμανε: «15.000 γυναίκες ετησίως χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο τραχήλου της μήτρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέρος αυτών των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε πρώιμος έλεγχος και πρόσβαση στον εμβολιασμό».

Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση του σχεδίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε  στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως τεχνολογία που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια της έγκαιρης διάγνωσης. «Μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση των ψευδώς θετικών και αρνητικών (ευρημάτων)» είπε.

Τι λένε οι αριθμοί

Στην ΕΕ, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο το 2016, που ισοδυναμεί με το 26% του συνόλου των θανάτων, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε ο οργανισμός στατιστικών στοιχείων της ΕΕ ‘’Destatis’’.

Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα υγείας που θα επηρεάσει άμεσα το 40% των πολιτών της ΕΕ με σημαντικό αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και τις οικονομίες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο πιο συχνός καρκίνος για τους άνδρες, ενώ ο καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες.

Αναλογικά, περισσότεροι άνδρες έχασαν τη ζωή τους, από καρκίνο, από ότι γυναίκες.

Ωστόσο, τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ διαφορετικά, μέσα στην ΕΕ. “Μια γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που ζει στη Ρουμανία είναι 16 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από αυτό, από μια γυναίκα που ζει στην Ιταλία…. Αυτό δεν είναι σωστό,” είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ουγγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από καρκίνο στην ΕΕ, με 345 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Η Κύπρος έχει το χαμηλότερο ποσοστό, σε 194 ανά 100.000.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), το 30-50% όλων των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Παρόλα αυτά, μόνο το 3% περίπου των συνολικών δαπανών για την υγεία στην ΕΕ πηγαίνει  στην πρόληψη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Στη Μάλτα, την Ελλάδα και τη Σλοβακία, ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από 2%.

Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για την Υγεία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη αναθέσει στην Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου τη δημιουργία ενός ‘’Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία’’ (European Health Data Space), μια πλατφόρμα για ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και έρευνας στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η νέα πρωτοβουλία αναμένεται να «προωθήσει την ανταλλαγή δεδομένων για την υγεία και να υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με νέες προληπτικές στρατηγικές, θεραπείες, φάρμακα, ιατρικές συσκευές και αποτελέσματα.

Μετά από την ανακοίνωση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, όλοι περιμένουν τα νεότερα βήματα. Ωστόσο, αρκετοί δεν κρύβουν την ανησυχία  τους για ενδεχόμενα μεγάλα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν σε κάποιες χώρες της ΕΕ, όπου οι υπηρεσίες υγείας και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται είναι παρωχημένα (hard copy και όχι digital εφαρμογές).

Οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν από εμάς να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για τον καρκίνο έχει δηλώσει η κα Κυριακίδου, τονίζοντας: “Η επιτυχία του σχεδίου θα εξαρτηθεί από την πλήρη συμμετοχή των πολιτών, των ασθενών με καρκίνο, των ενδιαφερομένων και των φορέων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Καλώ όλους να συμμετέχουν και να κάνουν αυτό το σχέδιο όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξο και αποτελεσματικό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:

“Europe’s Beating Cancer Plan” – Η νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής