Ο καρκίνος που αφορά γυναικείες παθήσεις είναι πολύ υψηλά στην λίστα των κρουσμάτων, με πιο διαδεδομένο τον καρκίνο του Μαστού και μετά τον γυναικολογικό καρκίνο.
Σήμερα η εξέλιξη στην αποκατάσταση μετά από χειρουργεία γυναικολογικού καρκίνου , είτε αφορά το πυελικό έδαφος είτε την Μαστεκτομή, είναι θεαματική .
Η φυσικοθεραπεία είναι το μέσο για την ασφαλή μετάβαση από το χειρουργείο στην κανονικότητα.
Στις περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου με χειρουργική παρέμβαση το πιο πιθανό σύμπτωμα είναι να προκύψουν δυσλειτουργίες στο πυελικό έδαφος με τη χαλάρωση του πυελικού εδάφους και με αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων. Ο μυς του πυελικού εδάφους είναι ένας κρυφός μυς , στην περιοχή της λεκάνης και μέχρι πολύ πρόσφατα , αποτελούσε ταμπού η συζήτηση γύρω από αυτό.
Η χαλάρωση του πυελικού εδάφους έχει συμπτωματολογία όπως : σε έντονο βήχα να υπάρχει απώλεια σταγόνων ούρων , σε δραστηριότητες όπως πχ το τρέξιμο, σε έντονο γέλιο , μια μόνιμη ανασφάλεια μη συγκράτησης των ούρων σε εξωτερικούς χώρους , είναι λίγα παραδείγματα μιας άβολης κατάστασης που ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μπορεί να βρεθεί.
Παράγοντες που επιδεινώνουν μια τέτοια κατάσταση είναι , η εγκυμοσύνη , το βάρος , χειρουργικές επεμβάσεις , όμως η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζεται με επιτυχία.
Σε ότι αφορά την μαστεκτομή οι επιπτώσεις είναι μείωση της λειτουργικότητας του άνω άκρου με περισσότερο γνωστό το Λεμφοίδημα .
Ο πανελλήνιος σύλλογος φυσικοθεραπευτών ακολουθώντας τις εξελίξεις έχει συστήσει ανάλογο επιστημονικό τμήμα “ Φυσικοθεραπεία στην Αποκατάσταση του Πυελικού εδάφους και στην Υγεία των Γυναικών” , μέλος της Διεθνής κοινότητας Womens Health (International Organization of Physical Therapists in Women’s Health, IOPTWH) , με στόχο την φροντίδα στην αποκατάσταση και του Γυναικολογικού Καρκίνου. Φυσικοθεραπευτές με γνώση μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου στην αποκατάσταση καθιστώντας τις ασθενείς σύντομα και αποτελεσματικά να είναι λειτουργικές ώστε να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους , εξασφαλίζοντας την ποιότητας της ζωής τους και έχοντας φέρει την μάχη τους με τον καρκίνο ένα βήμα πιο κοντά στην νίκη.
Κατερίνα Μαχαιρά , PT, MSc ,
Φυσικοθεραπέυτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
MSc Management in Health and Social Welfare Services – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ,
Εργάζεται στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» . Με ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον , στην Υγεία των Γυναικών , στην βελτίωση της ποιότητας ζωής Ατόμων με Αναπηρία ( ΑμεΑ) και στην προώθηση Προγραμμάτων Υγείας με στόχο την πρόληψη και την Ποιότητα Υγείας , όπως και την βελτιώση των Υπηρεσιών Υγείας.
Ειδικεύεται στην Προώθηση Προληπτικών Προγραμμάτων Υγείας , και στην Έρευνα για την πρόληψη του Καρκίνου .
Διετέλεσε υπεύθυνη έργου , στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο , του Υπ. Υγείας.
Από το 2009 ασχολείται με την δημιουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών έχοντας διεξάγει έρευνα για το Σχέδιο λειτουργίας του ΕΑΝ . Παράλληλα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Διεθνή Κοινότητα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).
Είναι Συντονίστρια του Επιστημονικού Τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Υγεία των Γυναικών» , του Πανελλήνιου Συλλόγου Φ/θ .
Ιδρύτρια της καμπάνιας : Ισότητα των Φύλων στην Υγεία, (Gender Equality in Health)
Έχει διατελέσει :
Ταμίας ΠΤ Αττικής Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών-ΝΠΔΔ,
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας ( ΕΕΜΥΥ ),
Μέλος της Europa Donna Hellas