Βγήκαν νικητές από τον παιδικό καρκίνο και μιλούν για την εμπειρία τους

Άρθρο του Κώστα Ασημακόπουλου στο Έθνος για την Παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου

ην ανάγκη ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, της οργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της θωράκισης των δομών που θα βοηθήσουν πάσχοντες, γονείς και νοσηλευτές από τη μάστιγα του παιδικού καρκίνου επισημαίνει ο πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «karkinaki» Γιάννης Λιάρος που ηγήθηκε της αντιπροσωπείας παιδιών που έχουν νικήσει τον καρκίνο στο πρωθυπουργικό  μέγαρο.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου, το ethnos.gr επικοινώνησε με τον Γιάννη Λιάρο για να παρουσιάσει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, το μέγεθος του προβλήματος και να συστήσει τα παιδιά που συγκίνησαν με τη δύναμη και το χαμόγελό τους τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η 10χρονη Νεφέλη, ο 10χρονος Φίλιππος, ο 11χρονος Αντώνης, η 5χρονη Τζιοβάνα, η 15χρονη Κατερίνα αλλά και η 28χρονη Χρυσούλα έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό για περισσότερο από μία ώρα και είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί του την δική τους ιστορία, όπως την βίωσαν και την θυμούνται.

«Η ψυχολογική υποστήριξη»

«Δεν το φωνάζω σε όλο τον κόσμο πως πέρασα αυτό το πρόβλημα αλλά οι δικοί μου άνθρωποι, συγγενείς και φίλοι το γνωρίζουν και με έχουν στηρίξει πάρα πολύ. Η ψυχολογική υποστήριξη παίζει μεγάλο ρόλο», είπε η 15χρονη Κατερίνα που όσο ωριμάζει αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την κρίσιμη κατάσταση που πέρασε αλλά και την ανάγκη να βοηθήσει παιδιά και οικογένειες που θα περπατήσουν στα ίδια δύσκολα μονοπάτια.

Ο Γιάννης Λιάρος ευαισθητοποιήθηκε και δραστηριοποιήθηκε όταν και ο ίδιος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως γονέας. Η κόρη του Νεφέλη νόσησε με λευχαιμία όταν ήταν 3,5 ετών. Στην αρχή, όλα «σκοτείνιασαν» αλλά με την πίστη, την ελπίδα και την ενημέρωση η Νεφέλη και η οικογένεια της βγήκαν νικητές. Για αυτό δημιούργησαν το karkinaki για να συμπαρασταθούν ενεργά στις οικογένειες που θα βρεθούν στην ίδια δύσκολη θέση και θα χρειαστούν καθοδήγηση και λύσεις στα προβλήματα τους.

Οι «survivοrs»

Σήμερα, 6,5 χρόνια μετά όλα βαίνουν καλώς για τη μικρή Νεφέλη αλλά κανείς δεν ξεχνά, κανείς δεν χαλαρώνει. Όλα τα παιδιά που πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ξεπεράσει πλήρως τα προβλήματα τους και θεωρούνται «survivοrs», δηλαδή, παιδιά που νίκησαν τον καρκίνο. Μάλιστα, τα δύο αγόρια της παρέας χρειάστηκε να υποβληθούν και σε μεταμόσχευση μυελού με τον Αντώνη να είναι πιο τυχερός καθώς η αδελφή του ήταν συμβατή δότρια κατά 99%.

«Ακόμα είμαστε πίσω»

Η μεγάλη μάχη που δίνεται αφορά και που η χώρα μας είναι ακόμα πολύ πίσω αφορά την κοινότητα των δοτών μυελού των οστών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 120.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών, δηλαδή, ποσοστό λίγο πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%, ενώ σε ορισμένες χώρες όπως στην Κύπρο ξεπερνάει το 40% του πληθυσμού. Το «Όραμα Ελπίδας» είναι ο βασικός φορέας ευαισθητοποίησης αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν δραστηριοποιηθεί για την ενημέρωση των πολιτών και άλλοι σύλλογοι.

Στόχος οι 200.000 εθελοντές δότες

«Είναι μία ανώδυνη προσφορά που σώζει ζωές. Με λίγο σάλιο σε μία μπατονέτα και όλα έχουν τελειώσει. Αν εντοπιστεί συμβατός δότης πρέπει να δώσει μυελό των οστών που είναι επίσης μία ανώδυνη διαδικασία. Ο μεγάλος στόχος όλων μας είναι να φτάσουμε την τράπεζα των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στις 200.000. Θα είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο και μετά θα βάλουμε τον επόμενο στόχο».

Η συνάντηση των παιδιών με τον πρωθυπουργό οργανώθηκε και με την πρωτοβουλία της Πίστης Κρυσταλλίδου που έχει κάνει ουσιαστική και αθόρυβη δουλειά σε θέμα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Τα παιδιά αφού μίλησαν για το πρόβλημα τους έβγαλαν φωτογραφίες σέλφι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού τους μίλησε για τον αθλητισμό τους πρόσφερε μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, διηγήματα και εκπαιδευτικά βιβλία του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ