Τριτογενές Παθητικό Κάπνισμα…

Το ¨Τριτογενές Παθητικό Κάπνισμα¨: δηλαδή το αόρατο τοξικό μίγμα που προσκολλάται στα μαλλιά, στα ρούχα των καπνιστών και στα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος.

Ως γνωστόν το κάπνισμα αντιμετωπίζεται διεθνώς ως η σοβαρότερη επιβαρυντική συνήθεια για την δημόσια υγεία. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος επιβαρύνουν όχι μόνον τους καπνιστές αλλά και τους ευρισκόμενους στο περιβάλλον των καπνιστών μη καπνιστές.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα το 2004 ότι “ το ακούσιο ή παθητικό κάπνισμα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί ετησίως 600.000 θανάτους μη καπνιστών (1% του φορτίου νόσου παγκοσμίως), από τους οποίους 150.000 είναι παιδιά.

Η ρύπανση από το κάπνισμα σε έναν κλειστό χώρο παράγεται από:

Την εκπνοή του καπνιστή
Το ίδιο το τσιγάρο που καίγεται

Το ¨Τριτογενές Παθητικό Κάπνισμα¨: δηλαδή το αόρατο τοξικό μίγμα που προσκολλάται στα μαλλιά, στα ρούχα των καπνιστών και στα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος. Το τριτογενές κάπνισμα παραμένει, έστω και αν ο χώρος αυτός αεριστεί.

Τα χημικά συστατικά του τσιγάρου στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος είναι :

Νικοτίνη: το τρίτο ναρκωτικό μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη
Πίσσα: καρκινογόνος ουσία
Μονοξείδιο του άνθρακα: ισχυρό δηλητήριο του αίματος.

Το παθητικό κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του παγκρέατος, του τραχήλου της μήτρας, επιτείνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του άσθματος, των αλλεργιών, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), των λοιμώξεων (φυματίωση, μηνιγγιτιδόκοκκο, στρεπτόκοκκο, κλπ), της γνωστικής εξασθένισης / άνοιας και του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το παθητικό κάπνισμα συσχετίζεται με το χαμηλό βάρος γέννησης, με το πρόωρο τοκετό και με υψηλότερο κίνδυνο να γεννηθεί παιδί με συγγενείς ανωμαλίες ή μικρότερη περιφέρεια κεφαλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ