Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν «σβήνει» το δικαίωμα στη μητρότητα

Με έγκαιρη διάγνωση και ογκολογικά ασφαλή θεραπεία Η γυναικολογική ογκολογία «δίνει» τη λύση...διαβάστε όσα έχει να μας πει ο Ειδικός Γυναικολόγος -Ογκολόγος Γιώργος-Μάριος Μακρής

«Η εξειδίκευση επάνω στη γυναικολογική ογκολογία σήμερα αντιμετωπίζει όλο το φάσμα του γυναικολογικού καρκίνου (αιδοίο, κόλπος, τράχηλος, μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες) με εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις και προσφέρει τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και  αποτελεσματικής θεραπείας σε όλες τις περιπτώσεις, διασφαλίζοντας με την κατάλληλη θεραπεία και υπό προϋποθέσεις,  τη διατήρηση της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας».

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο Ειδικός Γυναικολόγος -Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO European Society of Gynaecological Oncology) Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής,  MD, PhD, MSc, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής στην Ευρωκλινική  Αθηνών, με αφορμή πρόσφατη δεύτερη επιτυχημένη τεκνοποίηση από μία νέα γυναίκα με σπάνια κακοήθη νόσο των ωοθηκών.

Η νόσος της είχε εκδηλωθεί στην ηλικία των 20 ετών με συμπτώματα αυξημένης αιμορραγίας στην περίοδο και έναν ακαθόριστο πόνο και  φούσκωμα στην κοιλιά, ενώ στις εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ευμεγέθης όγκος κοιλίας, διαμέτρου 15 εκατοστών.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο της συγκεκριμένης περίπτωσης περιελάμβανε πλήρη και εξειδικευμένο κλινικό, αιματολογικό και απεικονιστικό προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος συνοδεύτηκε από χειρουργική αφαίρεση του όγκου υπό συνθήκες ογκολογικής ασφάλειας και χημειοθεραπευτική αγωγή για 3 μήνες. Στη συνέχεια η ασθενής ακολούθησε το  πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης που καθόρισε ο ειδικός γυναικολόγος-ογκολόγος για διάστημα 3 ετών, διαδικασία που ολοκληρώθηκε με τη φυσική σύλληψη και γέννηση ενός υγιέστατου αγοριού. Δύο χρόνια μετά αρχές του Νοέμβρη του 2018, έφερε στο φως του κόσμου και το δεύτερο παιδί της, ολοκληρώνοντας την οικογένειά της με μια κόρη.

«Όλο και πιο νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με κακοήθεια και καθίσταται σαφής η υποχρέωση των εξειδικευμένων ιατρών του κλάδου της γυναικολογικής ογκολογίας να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια,  ώστε οι γυναίκες αυτές να γευθούν τη χαρά της μητρότητας. Εξάλλου, οι γνώσεις μας επάνω στη βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου συνεχώς εμπλουτίζονται και σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται προσπάθεια να αφήνει η νόσος όσο το δυνατόν μικρότερο ‘’αποτύπωμα’’  σε όσους νοσούν»προσθέτει ο Δρ. Μακρής.

 


Γιώργος-Μάριος Μακρής

Ο Γιώργος- Μάριος Μακρής απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόκτησε τον τίτλο της Ιατρικής Ειδικότητας στη Γυναικολογία-Μαιευτική το 2011, αφού πρώτευσε στις αντίστοιχες εξετάσεις του υπουργείου υγείας.

Ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Παθολογία της κύησης» της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών και παρουσίασε τη διπλωματική εργασία με τίτλο «Νεοπλασίες του μαστού στην κύηση» τον 2/2012.

Απόκτησε τον αντίστοιχο τίτλο Master of Science στην «Παθολογία της κύησης» το 2012.

Ακολούθησε την επίσημη υποειδίκευση επάνω στην γυναικολογική ογκολογία, στα πλαίσια της EBCOG και ESGO (European Society of Gynecological Oncology) σε έμμισθη θέση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Mainz, “Johannes Gutenberg “ , Γερμανίας στη Γυναικολογική- Μαιευτική Κλινική.

Απόκτησε τον τίτλο υποειδίκευσης στη γυναικολογική ογκολογία: “European Gynecologic Oncologist” Geneva, Switzerland, 18/1/2014 και είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που αποκτά τον τίτλο αυτό.

Μέχρι και σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μ/Γ κλινικής του Παν. Νοσοκομείου της ιατρικής σχολής του Mainz, Germany “Johannes Gutenberg”.

Το 2015 απόκτησε την: «Πιστοποίηση στην Κολποσκόπηση», στα πλαίσια του 13ου Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου, Αθήνα, 20/6/2015.

Απόκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τον 6ο/2016, μετά από την υποστήριξη του θέματος: «Η αξία των μεθοδολογιών λήψης απόφασης στην αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας της κυτταρολογίας του ενδομητρίου».

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 9/2013 – 8/2016 διετέλεσε ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος (τέως βαθμίδα Λέκτορα) της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, « Αττικό» Νοσοκομείο με ειδικό γνωστικό αντικείμενο τη γυναικολογική ογκολογία.

Από τον 9/2016 μέχρι και σήμερα έχει αναλάβει τη Διεύθυνση Γυναικολογική κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών με προσανατολισμό στις σύγχρονες γυναικολογικές θεραπείες, τη χειρουργική γυναικολογία, τη γυναικολογική ογκολογία, τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική.