Πώς θα διατηρήσετε το έντερό σας υγιές κατά τη διάρκεια των εορτών

Επικίνδυνες για την υγεία του εντέρου είναι οι ατασθαλίες στη διατροφή μας κατά τη διάρκεια των εορτών.

Οι ανισορροπίες που προκαλούνται στη χλωρίδα του επιφέρουν αύξηση παθήσεων φαινομενικά άσχετες προς αυτή. Ενδεικτικά, παρατηρείται άνοδος των τροφικών αλλεργιών, εκζεμάτων, άσθματος, διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και του καρκίνου. Φυσικά, επιβαρυντική είναι η αλλαγή διατροφής και για το ίδιο το έντερο και τη λειτουργία του, αφού αυξάνονται τα επεισόδια δυσκοιλιότητας, πρωκτικών ραγάδων και αιμορροϊδοπάθειας.

«Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει στρέψει το βλέμμα της στο εντερικό μικροβίωμα και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο του. Ενώ κάποτε βλέπαμε τους μικροοργανισμούς που αποικίζουν το έντερό μας ως καταστροφείς, σήμερα εκτιμάμε το έργο τους, γιατί γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της απουσίας τους. Κι επειδή η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι μακράν η πιο επικίνδυνη για την “αναστάτωσή” τους, είναι σημαντικό να μην παρεκκλίνουμε πολύ από τη συνηθισμένη διατροφή μας και να ακολουθήσουμε κανόνες που μας προστατεύουν από ξαφνικές αλλαγές, οι οποίες δύνανται να διαταράξουν τη χαρά της εποχής», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

«Καταρχάς δεν πρέπει να αφαιρούνται οι φυτικές ίνες από τη διατροφή», σημειώνει, «διότι αποτελούν τροφή για τα εντερικά βακτήρια. Με την απουσία τους ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου γίνεται η εναλλακτική πηγή τροφής των μικροοργανισμών, κάτι που προκαλεί σοβαρές βλάβες σε αυτό. Έτσι, ο άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει μεταξύ άλλων κολίτιδα, φλεγμονή και μεταβολικό σύνδρομο».

Μια διατροφή δυτικού τύπου (αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης, χαμηλές φυτικές ίνες) σε μόλις 3-7 ημέρες αυξάνει δραστικά το βάρος, διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και την αντοχή στην ινσουλίνη, αναφέρουν ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe, μετά από έρευνες σε ποντίκια. Όπως σημειώνουν, αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από ευρέως εκτενή βακτηριακό θάνατο, που έκλινε την ισορροπία υπέρ ορισμένων από τα πιο σπάνια βακτηριακά είδη (Bacteroides και το Actinobacteria), προκαλώντας φλεγμονή και τελικά μεταβολική νόσο. Όμως, η επανένταξη φυτικών ινών στη διατροφή, μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα. Πειράματα έδειξαν επίσης ότι η προσθήκη Bifidobacterium ή ινουλίνης (τύπος πρεβιοτικών φυτικών ινών) στη διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι γνώσεις των επιπτώσεων της προσθήκης τους σε μια διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ακόμα ελλιπείς.Μια διατροφή δυτικού τύπου (αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης, χαμηλές φυτικές ίνες) σε μόλις 3-7 ημέρες αυξάνει δραστικά το βάρος, διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και την αντοχή στην ινσουλίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ