Προληπτικές εξετάσεις: 3 λόγοι που θα σας κάνουν να σκεφτείτε μια νέα προσέγγιση

Ενώ πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τη σημασία της πρόληψης, ταυτόχρονα αποφεύγουν να κάνουν εξετάσεις από το φόβο μήπως εντοπιστεί κάτι σοβαρό για την υγεία τους. Του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Το ανθρώπινο σώμα έχει την τάση να είναι υγιές
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την τάση να νοσήσει όπως μπορεί να πιστεύουμε. Το αντίθετο μάλιστα.

Η βασικότερη αρχή της ιατρικής όπως αυτή δηλώθηκε από τον Ιπποκράτη και καθορίζει την άσκηση της ιατρικής μέχρι σήμερα, είναι το: “Οφελέειν ή μη Βλάπτειν.” Με βάση αυτή την αρχή, προκύπτει ότι όταν ο γιατρός προξενεί μεγαλύτερο όφελος παρά βλάβη ο ασθενής θεραπεύεται. Αυτό προϋποθέτει λοιπόν, ότι το σώμα έχει την τάση να ισορροπήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας που μπορεί να επιτύχει, υπό τις συνθήκες που λειτουργεί.

Πράγματι το ανθρώπινο σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές. Κοβόμαστε στο δέρμα και αυτό επουλώνεται, οι άκρες ενός οστού που έσπασε συγκολλούνται και πάλι αν παραμείνουν ακίνητες, το σημείο που κάνει τομή ένας χειρουργός επουλώνεται ξανά κ.ο.κ. Καμία ιατρική πράξη δεν θα ήταν εφικτή αν ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είχε αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα. Πολύπλοκοι μηχανισμοί βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία αποκαθιστώντας βλάβες σε μοριακό, γενετικό και κυτταρικό επίπεδο.

Καθημερινά διορθώνονται πάνω από 10.000 βλάβες σε επίπεδο DNA, ανά κύτταρο! Σε αυτή την ιδιότητα των κυττάρων και του οργανισμού βασίζεται η έννοια της πρόληψης.

Γιατί νοσούμε λοιπόν;
Εφόσον το σώμα μας έχει την τάση να είναι υγιές, πώς συμβαίνει και αρρωσταίνουμε;

Μπορούμε να συνοψίσουμε τα αίτια νόσου σε δύο παράγοντες:

Η ταχύτητα με την οποία προκύπτει βλάβη στο σώμα μας είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταφέρνει να διορθώσει.

Το σώμα δεν έχει επαρκή συστατικά για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες επούλωσης.

Παραδείγματα βλάβης είναι το κάπνισμα, η κατάχρηση του αλκοόλ, το στρες, παθογόνοι μικροοργανισμοί, έκθεση σε ακτινοβολία ή τοξικούς παράγοντες, κακή διατροφή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% των αιτιών που προκαλούν χρόνια νοσήματα συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το περιβάλλον.
Αυτοί οι παράγοντες ονομάζονται μεταβλητοί και αυτό σημαίνει ότι είναι στο χέρι μας να τους επηρεάσουμε σε σημαντικό βαθμό. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

Συνοψίζοντας, το ανθρώπινο σώμα έχει την τάση να είναι υγιές και είναι κυρίως στο χέρι μας να κάνουμε επιλογές που προωθούν την υγεία. Πώς όμως να επιλέξει κανείς; Τι είναι πραγματικά υγιεινό; Και αν κάτι είναι υγιεινό για κάποιον ισχύει αυτό και για κάποιον άλλον;

Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας από εμάς είναι μια μοναδική βιολογική οντότητα και διαφορετικές επιλογές είναι υγιεινές για διαφορετικούς ανθρώπους.

Ειδικές εξετάσεις έρχονται να δώσουν απαντήσεις στο τι χρειάζεται ο κάθε οργανισμός για να λειτουργεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας.

1. Νέες εξετάσεις παρέχουν στοιχεία για την επίδραση του τρόπου ζωής στην υγεία, αντί να επικεντρώνονται στη διάγνωση νόσου
Μέχρι πρόσφατα η πλειοψηφία των διαθέσιμων εξετάσεων αφορούσε στη διάγνωση νόσου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πολλοί άνθρωποι τις αποφεύγουν. Και η ουσιαστική συμβολή τους στην πρόληψη φαίνεται να είναι χαμηλή, σύμφωνα με μελέτες (*).

Ωστόσο, νέες προηγμένες εξετάσεις (*) αντί να στοχεύουν στη διάγνωση κάποιας νόσου, εντοπίζουν την επίδραση του περιβάλλοντος, του τρόπου ζωής, της διατροφής και των ελλείψεων στην υγεία μας. Αυτό σημαίνει ότι η προσοχή μας επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγείας και όχι στη νόσο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ