Τεστ-Παπ Μαστού HALO

Ο μαιευτήρας, γυναικολόγος Dr. Ανδρέας Κόμης μας δίνει όλες τις απαντήσεις για τη νέα προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του μαστού.

Εκστρατείες, ενημέρωση, φιλανθρωπικές δράσεις, ομιλίες και ένα σωρό ακόμα πράγματα που αφορούν στην καταπολέμηση και την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού συμβαίνουν γύρω σου αυτό το μήνα. Εξάλλου, τώρα πια το ξέρεις. Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος σε αυτό το τόσο ευαίσθητο κομμάτι που αφορά στην υγεία σου και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπεις. Τα στατιστικά και οι μελέτες είναι ξεκάθαρες ως προς αυτό το θέμα και όλες οι πιθανότητες πια είναι με το μέρος σου. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να καταπολεμηθεί και αν προβλεφθεί έγκαιρα.

Μέσα σε όλα αυτά που σου προσφέρει η επιστήμη, μία ακόμα εξέταση έρχεται να συμβάλλει στην πρόληψη, ένα ακόμα όπλο σε όλη αυτή την προσπάθεια. Το Τεστ-Παπ Μαστού HALO είναι μία νέα προληπτική μέθοδος πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού που αναμφίβολα αξίζει την προσοχή σου. Εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι σχετικά με το Τεστ-Παπ Μαστού HALO. Ο μαιευτήρας, γυναικολόγος Dr. Ανδρέας Κόμης, απαντά σε όλες τις εύλογες ερωτήσεις με απλό και κατανοητό τρόπο.

– Τι ακριβώς είναι το Τεστ-Παπ Μαστού HALO;

Είναι μία μη επεμβατική προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού. Ίσως ή μόνη προληπτική. Ελέγχει τα κύτταρα από έκκριμα του μαστού, ψάχνοντας να εντοπίσει αν υπάρχουν άτυπα κύτταρα, δηλαδή κύτταρα που δεν είναι φυσιολογικά, αλλά ούτε και καρκινικά. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα κύτταρα ΜΠΟΡΕΙ στο μέλλον να γίνουν καρκινικά.

– Είναι επώδυνη διαδικασία και πόσο διαρκεί;

Είναι σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Διαρκεί μόνο πέντε λεπτά. Το ειδικό μηχάνημα, εφαρμόζεται στο στήθος και με απαλό μασάζ το ζεσταίνει ελαφρά, κάνοντας παράλληλα ήπια αναρρόφηση από τη θηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή μικρής ποσότητας υγρού από τη θηλή. Το υγρό αυτό, παράγεται από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες κακοήθειες στο μαστό. Στη συνέχεια, το υγρό συλλέγεται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.

– Ποιο είναι το κόστος της εξέτασης; Δικαιολογείται από ασφαλιστικούς φορείς;

Το κόστος κυμαίνεται αλλά δεν ξεπερνά τα 100 με 150 ευρώ. Δυστυχώς, η εξέταση όπως και πολλές άλλες δεν καλύπτεται από ασφαλιστικούς φορείς.

– Σε ποια περίοδο του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Καλό είναι να μην πραγματοποιείται η εξέταση τις παραμονές της περιόδου της γυναίκας. Εκείνες τις ημέρες οι μαστοί συνήθως είναι ερεθισμένοι και μπορεί να προκληθεί πόνος κατά την εξέταση. Όλες τις υπόλοιπες ημέρες μπορεί να πραγματοποιηθεί.

– Πόσα χρόνια χρησιμοποιείται ως εργαλείο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού;

Ήδη από το 1947, ο νομπελίστας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, «πατέρας» του Τεστ-Παπ, σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, έκανε τη διαπίστωση ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή και «άτυπα» κύτταρα –δηλαδή κύτταρα που δεν είναι σωστά- προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά.

Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανικός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έδωσαν έγκριση στο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, γνωστού και ως Τεστ-Παπ Μαστού. Ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είχε μόλις γραφτεί.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

– Από ποια ηλικία μπορεί μία γυναίκα να κάνει Τεστ-Παπ Μαστού HALO;

Είναι η μόνη εξέταση για τον μαστό που μπορεί να γίνει από την ηλικία των 25 ετών και άνω. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο για εκείνες τις γυναίκες που ενώ έχουν στην οικογένεια τους άτομα με καρκίνο μαστού, δεν συστήνεται μαστογραφία λόγω της μικρής ηλικίας τους. Ειδικά, συστήνεται να γίνεται σε γυναίκες από 25 – 55 ετών.

– Πόσο αξιόπιστο είναι;

Πάνω από 100 δημοσιευμένες μελέτες ανασκόπησης συσχετίζουν την ατυπία/καλοήθη νόσο του μαστού με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

– Πρόκειται για συμπληρωματική εξέταση κι αν ναι με ποιες άλλες πρέπει να συνοδεύεται;

Δεν αντικαθιστά την μαστογραφία και τις υπόλοιπες εξετάσεις για το στήθος, αλλά υιοθετώντας το τεστ ως μέρος του ετήσιου διαγνωστικού ελέγχου από την ηλικία των 25 ετών, ο γιατρός μπορεί να διακρίνει μη φυσιολογικά ή προκαρκινικά κύτταρα στον μαστό, πολλά χρόνια πριν η μαστογραφία ή η ψηλάφηση θα μπορούσαν να εντοπίσουν μια μάζα στο στήθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ