Νόσος: Η Προσπάθεια του Οργανισμού να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής μας

Έχεις Σκεφτεί ότι το Πρόβλημα Υγείας σου είναι απλά η Προσπάθεια του Οργανισμού σου να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής σου; Γράφει ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Φανταστείτε να μην φοβόμασταν ότι θα αρρωστήσουμε από κάποια χρόνια ασθένεια. Να μην φοβόμασταν ότι ο γιατρός μπορεί να μας ανακοινώσει τη διάγνωση μιας σοβαρής νόσου.

Φαντάζει ουτοπικό στη σημερινή εποχή, έτσι δεν είναι; Ζούμε σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον, βιώνουμε έντονο στρες, καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές που έχουν χάσει τη διατροφική τους αξία και είναι επιβαρυμένες με πολλές θερμίδες, χημικά πρόσθετα, ζάχαρη και κακά λίπη.

Έχουμε προφανώς αλλάξει προτεραιότητες τόσο πολύ, που ακόμη και απλές ενέργειες που μπορούν να έχουν σημαντική ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, όπως το περπάτημα και το να πίνουμε νερό, φαντάζουν εμπόδιο στη διεκπεραίωση της καθημερινότητας.

Πολύ συχνά, όταν προτείνω σε έναν ασθενή να περπατήσει, μου απαντά ότι θα ήθελε αλλά δεν προλαβαίνει. Όταν αναφέρω ότι είναι ζωτικής σημασίας να πίνουμε αρκετό νερό, μιας και όλες οι χημικές αντιδράσεις που μας κρατάνε στη ζωή γίνονται παρουσία νερού, προκύπτει ως πρόβλημα ότι όταν κανείς πίνει αρκετό νερό πρέπει να πηγαίνει συχνότερα στην τουαλέτα και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

γεία και Τρόπος Ζωής
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 80% των ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και τα αυτοάνοσα οφείλονται στο τρόπο ζωής και διατροφής1.

Τα χρόνια νοσήματα είναι η προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού να προσαρμοστεί στις βλαβερές συμπεριφορές του τρόπου ζωής. Οι ταχείες πολιτισμικές αλλαγές έχουν όμως ξεπεράσει τη δυνατότητα γενετικής προσαρμογής, πράγμα που οδηγεί στην άνοδο των χρόνιων ασθενειών2,3.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι είτε για να προλάβουμε την εμφάνιση αυτών των σοβαρών ασθενειών, είτε για να τις θεραπεύσουμε, θα πρέπει να διαχειριστούμε τον τρόπο ζωής και διατροφής μας.
Η ιδανική κατάσταση υγείας δεν είναι η απουσία νόσου.

Είναι να ζούμε με καλή διάθεση, να νιώθουμε ότι έχουμε ενέργεια να πραγματοποιήσουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε, να κοιμόμαστε 7-8 ώρες και να ξυπνάμε ξεκούραστοι και έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Ένα άτομο που είναι πραγματικά υγιές:

έχει καλή διάθεση, όρεξη για δημιουργία και νιώθει ότι το σώμα του τον ωθεί να κάνει άσκηση και να έχει σημαντική σωματική δραστηριότητα
μπορεί να θέσει στόχους για το μέλλον και να εργαστεί για να τους πετύχει
ακούει και εμπιστεύεται το σώμα του στο τι πρέπει να φάει και τι πρέπει να αποφύγει
αντιλαμβάνεται όταν μια τροφή του μειώνει τα επίπεδα ενέργειας, του προκαλεί υπνηλία ή του χαλάει τη διάθεση
νιώθει την ανάγκη να πιεί νερό χωρίς να πρέπει να πιέσει τον εαυτό του και λαμβάνει μεγάλη ευχαρίστηση καταναλώνοντας τροφές που είναι πλήρεις

Η υγεία είναι βασική προϋπόθεση για να χαρούμε οποιοδήποτε άλλο αγαθό.

Ποιος τρόπος ζωής όμως, ποια τροφή και ποια συστατικά χρειάζεται ο καθένας από εμάς; Ποια είναι η ιδανική διατροφή; Είναι οι διαφορετικές τροφές το ίδιο καλές ή κακές για όλους; Πώς να κάνει κανείς άσκηση όταν νιώθει εξαντλημένος και δεν έχει ούτε την σωματική αλλά ούτε και την ψυχική ενέργεια για να αθληθεί;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ