Η μαστίχα Χίου

αυξάνει την ποσότητα του σάλιου και τη ρυθμιστική του ικανότητα. μαλάσσει τα ούλα και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος σ' αυτά. προσφέρει σημαντικά λειτουργικά ερεθίσματα στους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών,

Η κοινή και η οδοντιατρική τσίχλα

Έχει αποδειχθεί από καιρό ότι η συνήθεια, ή μάλλον το πάθος του μασήματος των διαφόρων ζαχαρούχων τσιχλών του εμπορίου υπήρξε ένα από τα κύρια αίτια της ανησυχητικής έξαρσης του τερηδονισμού των δοντιών, που μαστίζει τις τελευταίες αυτές δεκαετίες τον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό στις αναπτυγμένες χώρες.

Κι αυτό επειδή το πλούσιο σε ζάχαρη συνθετικό υλικό της τσίχλας την αποδίδει εύκολα και γρήγορα στους στοματικούς ιστούς και στο σάλιο διέγερσης, ενώ οι απομένουσες ποσότητες ζάχαρης στη μάζα συνεχίζουν για πολλή ώρα να διεγείρουν τη μικροβιακή χλωρίδα, μια και σημαντικό μέρος της τσίχλας προσφύεται σε διάφορα σημεία του οδοντικού φραγμού. Η ζαχαρούχος τσίχλα δεν άργησε να καταδικαστεί ομόφωνα από τους οδοντίατρους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ανθούσες τσιχλοβιομηχανίες, υπεραμυνόμενες των συμφερόντων τους, πρόβαλαν το επιχείρημα ότι με την εξαίρεση της ζάχαρης, η χρήση της τσίχλας έχει ευεργετικά για το στόμα αποτελέσματα, χάρη στη μηχανική καθαριστική της επενέργεια και στην άσκηση των μασητικών μυών που προσφέρει.

Οι περισσότερες απ’ αυτές αποφάσισαν την αντικατάσταση της ζάχαρης με άλλες, αβλαβείς για τα δόντια, γλυκαντικές ουσίες όπως οι διαιτητικές πολυόλες (σορβίτης, ξυλιτόλη, κ.ά.) που αποδεδειγμένα δεν κατεβάζουν το pH της μικροβιακής πλάκας κάτω από την κρίσιμη για την τερηδονογένεση τιμή του 5,5. Οι τσίχλες αυτές μπορούν να διαφημίζονται κατά την ελβετική νομοθεσία ως «τσίχλες χωρίς ζάχαρη» ή «ασφαλείς για τα δόντια». Έτσι έγινε το πρώτο βήμα για τη μετατροπή ενός εχθρού της στοματικής υγείας σε χρήσιμο, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μέσο στοματικής υγιεινής, την «οδοντιατρική τσίχλα”.

Η μαστίχα της Χίου

Η μαστίχα Χίου είναι ένα αγνοημένο από το σύγχρονο έλληνα, αν και γνωστό από την αρχαιότητα, μέσο στοματικής φροντίδας.

Η μαστίχα της Χίου είναι έκκριμα του μαστιχόδεντρου, μίγμα φυσικών κόμμεων με μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Βρίσκει πολλές εφαρμογές στον αρωματισμό διάφορων τροφίμων και ποτών ενώ το εκχύλισμά της, το μαστιχέλαιο, χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα στη φαρμακοποιία.

Η χρησιμότητα της μαστίχας στις στοματικές παθήσεις ήταν ήδη γνωστή στην ελληνική αρχαιότητα. Ο Γαληνός στο βιβλίο του «Περί συνθέσεως φαρμάκων» αναφέρει ότι το μάσημα τσίχλας της Χίου αποτελεί αξιόλογο θεραπευτικό κι ανακουφιστικό μέσο για πολλές νοσηρές καταστάσεις του στόματος.

Κατά τους ερευνητές, το μάσημα της μαστίχας της Χίου προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

αυξάνει την ποσότητα του σάλιου και τη ρυθμιστική του ικανότητα.
μαλάσσει τα ούλα και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος σ’ αυτά.
με την ελαστική, αλλά ταυτόχρονα αρκετά σκληρή σύστασή της, προσφέρει σημαντικά λειτουργικά ερεθίσματα στους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών, συντελώντας έτσι στη διατήρηση του περιοδοντίου σε ακμαία κατάσταση.
καθαρίζει μηχανικώς την πλάκα, ενώ παράλληλα απολυμαίνει κι αρωματίζει το στόμα.
διαφοροποιεί προς το καλύτερο, με την εκλεκτική βακτηριοστατική επενέργεια των αιθέριων ελαίων της, τη σύνθεση της απομένουσας στα δόντια μικροβιακής πλάκας.

Παναγιώτης Χατζόπουλος

Ο Παναγιώτης Χατζόπουλος είναι Δρ. Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθήνων, Ορθοδοντικός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ