Επίμονος πονοκέφαλος: Πότε είναι ενδοκρανιακή υπέρταση – Προσοχή!

Η πίεση του εγκεφάλου, γνωστή και ως ενδοκρανιακή υπέρταση, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, ή να είναι χρόνιο πρόβλημα, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα της πάθησης.

Η ενδοκρανιακή υπέρταση (intracranial hypertension – IH) μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο, όγκο στον εγκέφαλο, ή και εγκεφαλική λοίμωξη. Μπορεί να είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή, αν δεν γίνει εγκαίρως διάγνωση, ή θεραπεία.

Η ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση (Idiopathic Intracranial Hypertension – ΙΙΗ), επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας 20-39 ετών και έχει συνδεθεί με το υπερβολικό βάρος, τυχόν ορμονικά προβλήματα (όπως το σύνδρομο Cushing), με την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, με την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, με τον λύκο (αυτοάνοσο νόσημα) και τη νεφροπάθεια.
Ενδοκρανιακή υπέρταση: Αίτια

Η ακριβής αιτία για την ενδοκρανιακή υπέρταση είναι ασαφής. Τα πιο πιθανά αίτια είναι:

Θρόμβος αίματος στην επιφάνεια του εγκεφάλου (χρόνιος υποδόριο αιμάτωμα)
Όγκος στον εγκέφαλο
Εγκεφαλική λοίμωξη (π.χ. μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα)
Υδροκεφαλία (συσσώρευση υγρού γύρω και μέσα στον εγκέφαλο)
Ανωμαλίες αιμοφόρων αγγείων (π.χ. αρτηριοφλεβικό συρίγγιο ή αρτηριοφλεβική δυσπλασία)
Θρόμβος αίματος σε μία από τις φλέβες του εγκεφάλου (θρόμβωση φλεβικού κόλπου)

Σπάνιες αιτίες περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του υγρού στο κάτω μέρος του κρανίου (δυσμορφία Chiari), την φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο (αγγειίτιδα) και την μη φυσιολογική ανάπτυξη του κρανίου στα παιδιά (κρανιοσινωστίωση).
Ενδοκρανιακή υπέρταση: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της χρόνιας ενδοκρανιακής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διαρκή πονοκέφαλο, ο οποίος μπορεί να είναι χειρότερος όταν ξυπνάτε το πρωί, όταν βήχετε και όταν πιέζεστε (πχ σηκώνετε βάρος, σκύβετε κλπ)
Αν η IH έρθει ξαφνικά, θα μπορούσε να οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ή σε απόστημα του εγκεφάλου
Θολή όραση ή διπλωπία
Προσωρινή απώλεια της όρασης (η όρασή σας μπορεί να γίνει σκοτεινή ή να «γκριζάρει» για μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά. Αυτό μπορεί να προκληθεί από βήχα, φτέρνισμα ή επειδή σκύψατε προς τα κάτω
Τάση προς εμετό
Υπνηλία και ευερεθιστότητα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ