Διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων… ενός ασθενή με καρκίνο

Η διαχείριση των οικονομικών σου και η αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών είναι πολύ σημαντικές πτυχές της εμπειρίας επιβίωσης.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι πολύ δαπανηρή. Τα άμεσα έξοδα θεραπείας για τον καρκίνο καλύπτονται ευτυχώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξ’ ολοκλήρου από το σύστημα υγείας ή την ασφάλιση.
Ωστόσο, η αποζημίωση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην αποζημιωθούν νέες και περίπλοκες θεραπείες.
Οι υποστηρικτικές θεραπείες (ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, αντιβηχικά, παυσίπονα, γαστροπροστατευτικά φάρμακα, εντερικός σωλήνας σίτισης, εντερική και παρεντερική διατροφή κ.λπ.) μπορεί να απαιτούν σε κάποιο βαθμό την οικονομική συμβολή του ασθενούς, πέραν από τα έξοδα επισκέψεων σε επαγγελματίες υγείας και τα έξοδα για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων κ.λπ. Παρόλο που οι εισφορές αυτές θα αντιπροσωπεύουν ως επί το πλείστον ένα μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους, ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σημαντικές για τον προϋπολογισμό του ασθενούς.

Η απώλεια εισοδήματος λόγω της ανικανότητας προς εργασία μπορεί να προσθέσει μια ακόμα σημαντική οικονομική πίεση. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν οικονομικό άγχος και να δυσκολέψουν πολλούς ανθρώπους να πληρώσουν τόσο ιατρικά έξοδα όσο και τα έξοδα του νοικοκυριού.

Η διαχείριση των οικονομικών σου και η αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών είναι πολύ σημαντικές πτυχές της εμπειρίας επιβίωσης.

Για πολλούς ανθρώπους, αποτελεί πρωταρχική μέριμνα να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα μόλις λήξει η περίοδος της ενεργούς θεραπείας. Έχεις συνεχή έξοδα; Ανησυχείς μήπως δεν είσαι σε θέση να τα αντιμετωπίσεις; Σε αυτή την περίπτωση, συγκέντρωσε όλα τα έξοδά σου και προσπάθησε να καθορίσεις προτεραιότητες.

Είναι πολύ σημαντικό να οργανώνεις καλά τα έξοδα (δηλαδή σε κατηγορίες όπως λογαριασμούς νοικοκυριών, ιατρικά έξοδα, φόρους ή πιστωτικές κάρτες).

Μπορείς να αναβάλλεις ορισμένες πληρωμές σε μεταγενέστερο χρόνο; Τι πρέπει να καταβληθεί αμέσως; Εάν συνειδητοποιήσεις ότι το τρέχον εισόδημά σου είναι ανεπαρκές για να καλύψεις τις τρέχουσες δαπάνες σου, προσπάθησε να βρεις εναλλακτικές λύσεις.

Μερικές από αυτές θα μπορούσαν να είναι:

 • Συζήτησε το συντομότερο δυνατόν με τους πιστωτές σου για να επιτύχεις ευνοϊκότερους όρους
  πληρωμής.
 • Κάποια ασφαλιστικά συμβόλαια προσφέρουν (κάτω από ορισμένες συνθήκες) την πληρωμή λογαριασμών απευθείας αντί να τα διευθετήσουν πρώτα από τον ασθενή: ρώτησε αν αυτό θα ήταν δυνατό στην περίπτωσή σου. Εάν απαιτείται, ζήτησε από το γιατρό σου να συντάξει ένα δικαιολογητικό.
 • Εξέτασε τα κριτήρια ύπαρξης και επιλεξιμότητας για μορφές δημόσιας συνδρομής (δηλ. Προσωρινές
  επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή σύνταξη αναπηρίας).
 • Κάποιου είδους υποστήριξη μπορεί να παρέχεται από ομάδες ασθενών και άλλους μη κερδοσκοπικούς
  οργανισμούς.
 • Ο κοινωνικός λειτουργός του Δήμου ή του Νοσοκομείου μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτές τις έρευνες.
  Εξέτασε άλλες πηγές εισοδήματος.
 • Ίσως μπορείς να βρεις βοήθεια μέσω της οικογένειας ή των φίλων σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οδηγός ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οδηγός Επιβίωσης Ασθενών με Καρκίνο