Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, το 2018 έχουν εκτιμηθεί περίπου 18 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου, από τα οποία τα 9,5 εκατομμύρια διαγνώσθηκαν σε άντρες και τα 8,5 εκατομμύρια σε γυναίκες.
Αυτό σημαίνει ότι οι άντρες εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες στη σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα, σύμφωνα με δεδομένα, οι συχνότερες εμφανίσεις είναι ο καρκίνος στη γλώσσα, στον προστάτη και στο παχύ έντερο (ορθοκολικός).
Εύλογα θα λέγαμε ότι στην περίπτωση των αντρών, οι παράγοντες κινδύνου είναι περισσότεροι και δεν εκτιμώνται σε τόσο μεγάλη διάσταση, όσο γίνεται στις περιπτώσεις γυναικών. Συγκεκριμένα, έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες συμμορφώνονται περισσότερο, καλύτερα και θετικότερα στη θεραπεία του καρκίνου ενώ φαίνεται να ακολουθούν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής και καθημερινότητας, αποφεύγοντας όλους τους παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση τους.
Επίσης, πέρα απ’ το επίπεδο ανταπόκρισης, γενικότερα στους άντρες, η τεστοστερόνη λειτουργεί ως ανοσοκατασταλτικό ενώ στις γυναίκες τα οιστρογόνα ως ενδυναμωτικό του ανοσοποιητικού. Αυτό σημαίνει ότι οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στις ασθένειες, στις ιώσεις και στις γρίπες (εξού και το λεγόμενο «αγοροσυνάχι») σε σχέση με τις γυναίκες. Άρα σε περιπτώσεις όπου ήδη ένας άντρας πάσχει από μία χρόνια ασθένεια όπως ο καρκίνος, το ανοσοποιητικό του επιβαρύνεται ευκολότερα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργηθούν περαιτέρω εμπόδια κατά τη διάρκεια της θεραπείας στην περίπτωση των αντρών και με αυτό τον τρόπο οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται.
Ωστόσο, η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα στη διαχείριση του καρκίνου είναι το κομμάτι της επικοινωνίας και του συναισθήματος. Απ’ τη φύση τους οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επικοινωνία ενώ οι άντρες στην… εσωστρέφεια. Όταν ένας άντρας έχει ένα πρόβλημα, σπάνια θα συζητήσει με κάποιον για το πρόβλημα του αλλά θα προτιμήσει να «τακτοποιήσει» στο μυαλό του το ζήτημα. Επίσης, δυσκολότερα θα ζητήσει βοήθεια για τη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των θεραπειών και ευκολότερα θα κλειστεί στον εαυτό του – χωρίς αυτό να σημαίνει παραίτηση.
Οι μόνες περιπτώσεις όπου οι άντρες συχνά επιχειρούν να αναζητήσουν επικοινωνία ή υποστήριξη είναι για να αντλήσουν ιατρικά ή πληροφοριακού τύπου δεδομένα για την καθημερινότητα του καρκίνου, ενώ οι γυναίκες είναι αυτές που θα στραφούν σε κύκλους για αναζήτηση ενθάρρυνσης, υποστήριξης και συναισθηματικής ενδυνάμωσης.
Γενικά, στον καρκίνο, η καλή ψυχολογική υγεία αποτελεί έναν απ΄ τους βασικότερους παράγοντες βελτίωσης των ασθενών τόσο σε επίπεδο φυσιολογίας και συμπτωμάτων όσο και σε επίπεδο πρόγνωσης της ασθένειας.
Πολύ σημαντικό ζήτημα για τον αντρικό πληθυσμό είναι και το «στίγμα» του καρκίνου. Οι άντρες πολλές φορές δεν επικοινωνούν και δεν αναφέρουν για την ασθένεια τους ή για την πορεία της επειδή κατά βάθος φοβούνται το κοινωνικό σχόλιο. Γενικότερα, όταν ένας άντρας χάνει τις δυνάμεις, την υγεία, τη διάθεση ή την ενέργεια του, τότε θεωρεί ότι αυτό πρέπει να το κρύψει απ’ τον έξω κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άντρες θεωρούν ότι δεν πρέπει να δείχνουν την ευαλωτότητα ή την αδυναμία τους.
Στη περίπτωση των γυναικών, πάλι κυριαρχεί ο φόβος του στίγματος, απλά η διαφορά εδώ έγκειται στο ότι οι γυναίκες σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούν το κοινωνικό σύνολο ως σημαντικό στήριγμα στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
Τέλος, όταν αναφερόμαστε σε αντρικό πληθυσμό δε θα έπρεπε να παραλειφθεί και ο σεξουαλικός παράγοντας. Κατά τη θεραπεία του καρκίνου, είναι ευρέως γνωστό ότι οι αποδόσεις τόσο σε επίπεδο ικανότητας όσο και σε επίπεδο ενέργειας είναι χαμηλότερες στον ασθενή. Οι αλλαγές στην εμφάνιση, η ανισορροπία των ορμονών απ΄τις φαρμακευτικές αγωγές, τα γαστρεντερικά και στομαχικά προβλήματα, η αδυναμία, το αίσθημα της κόπωσης και ο πόνος είναι μερικά απ’ τα συμπτώματα του καρκίνου και των θεραπειών όπου πιθανόν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς. Σε περιπτώσεις αντρών, η απώλεια της σεξουαλικής ενέργειας και η αλλαγή του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην αυτοπεποίθηση όσο και στην ευεξία. Με αυτό τον τρόπο, εφόσον δεν υπάρχει θετική διάθεση, κίνητρο και αίσθημα αυτό-αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των συμπτωμάτων είναι δυσκολότερη.
——————————————————————————————–
Έλενα Τσουτσίδου
Ψυχολόγος – Εξειδίκευση στην Παιδοψυχολογία
Master Stud. In Early Childhood Education with Special Needs
www.eltherapy.gr
Εθνικής Αντιστάσεως 16, Πτολεμαΐδα
τ. 24630 24300, e: info@eltherapy.gr