Καρκίνος στο πάγκρεας Ο ρόλος του βάρους και οι επικίνδυνες ηλικίες

Ανεξάρτητα από την ηλικία, παρατηρήθηκε αύξηση στους θανάτους από καρκίνο στο πάγκρεας που σχετιζόταν με τα περιττά κιλά

Όπως επισημαίνει νέα επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι με περισσότερα του φυσιολογικού κιλά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο στο πάγκρεας, ειδικά όσοι έχουν αυξημένο βάρος πριν την ηλικία των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Eric Jacobs «Ανεξάρτητα από την ηλικία, παρατηρήθηκε αύξηση στους θανάτους από καρκίνο στο πάγκρεας που σχετιζόταν με τα περιττά κιλά. Η σχέση όμως ήταν ισχυρότερη για όσους έφεραν τα περιττά κιλά στις ηλικίες των 30 και 40».

Διευκρινίζοντας ότι, «Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Η αύξηση του βάρους αργότερα στη ζωή του ατόμου, μπορεί απλά να σχετίζεται με λιγότερο χρόνο για την πρόκληση καρκίνου».

Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από σχεδόν ένα εκατομμύριο Αμερικανούς ενήλικες χωρίς ιστορικό καρκίνου, οι οποίοι είχαν εγγραφεί σε εθνικής εμβέλειας μελέτη που ξεκίνησε το 1982 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2014.

Το βάρος και το ύψος των συμμετεχόντων καταγράφηκε στην αρχή της μελέτης. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο δείκτης μάζας σώματος του κάθε ατόμου. Ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) από 18,5 έως 24,9 είναι φυσιολογικός, από 25 έως 29,9 είναι υπέρβαροι ενώ πάνω 30 θεωρούνται παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα συμπεραίνεται ότι, όταν ο ΔΜΣ αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες, ισοδύναμο με περίπου 15 κιλά για κάποιο που έχει ύψος 1,70μ., ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε ως ακολούθως:

κατά 25% για όσους ήταν μεταξύ 30 και 49 ετών
κατά 19% για όσους ήταν μεταξύ 50 και 59 ετών
κατά 14% για όσους ήταν στη ηλικία των 60
κατά 13% για όσους ήταν από 70 έως 89 ετών

Ο Jacobs κρούοντας τον κοκόνα του κίνδυνου εκτιμά ότι καθώς το βάρος στις νεότερες γενιές αυξάνεται θα αυξάνονται και οι θάνατοι όταν οι ίδιοι άνθρωποι φτάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η μελέτη δείχνει σαφή συσχέτιση της παχυσαρκίας σε ασθενείς κάτω των 50 ετών και του αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρκίνο στο πάγκρεας.
ΠΗΓΗ