«Θέλω τον χώρο μου»… τι πραγματικά σημαίνει αυτή η φράση; Σας χωρίζουν;

Ως «προσωπικός χώρος» νοείται ο χώρος και ο χρόνος που θέλει να διαθέσει ένα άτομο για να πραγματοποιήσει διάφορες ανάγκες και ενδιαφέροντα που του αρέσουν.

Αλήθεια, πόσες φορές έχετε αισθανθεί μέσα στην οικογένεια σας, την σχέση σας ή και στην παρέα σας πως θέλετε να απομονωθείτε; Να μείνετε λίγο μόνοι σας; Να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας σκεφτόμενοι και αξιολογώντας διάφορα ζητήματα που μπορούν να σας απασχολούν ή κάνοντας αυτά που εσείς επιθυμείτε, με τον τρόπο που θέλετε; Για παράδειγμα, να κοιμηθείτε μέχρι την ώρα που θέλετε, να παρακολουθήσετε την ταινία που επιθυμείτε, να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, φροντίζοντας τον…

Κι όμως. Μπορεί να συναντήσετε άτομα από το περιβάλλον σας που δεν κατανοούν αυτή σας την ανάγκη. Η μητέρα σας θα αναρωτηθεί μήπως σας απασχολεί κάτι. Ο/η σύντροφος σας θα εκνευριστεί και μπορεί και να στεναχωρηθεί, θεωρώντας πως τον αποκόβετε από την ζωή σας.

Και τότε τι κάνετε;

Ουσιαστικά ζητάτε τον «προσωπικό σας χώρο», που όλοι δικαιούμαστε και συχνά αποζητάμε. Ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι ο «προσωπικός χώρος», για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Ως «προσωπικός χώρος» νοείται ο χώρος και ο χρόνος που θέλει να διαθέσει ένα άτομο για να πραγματοποιήσει διάφορες ανάγκες και ενδιαφέροντα που του αρέσουν. Πρόκειται για ένα δικαίωμα μας μέσα στην σχέση μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επιθυμούμε να έχουμε στη ζωή μας τον σύντροφο μας ή δεν έχουμε την ανάγκη του να αγαπιόμαστε και να αγαπάμε. Ίσα ίσα η αποδοχή από το ταίρι μας για την ελευθερία του χώρου του άλλου είναι μία πολύ σημαντική απόδειξη της αγάπης μας, καθώς σεβόμαστε την προσωπική του ζωή.

Καλό θα ήταν, όταν ζητάτε από τον σύντροφο σας ότι χρειάζεστε το χώρο σας να έχετε ξεκαθαρίσει πώς το εννοείται, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και πείσματα. Μήπως εννοείται πως χρειάζεστε μία φορά την εβδομάδα να βλέπετε τους φίλους σας; Να μείνετε σε ένα χώρο του σπιτιού χωρίς να σας ενοχλήσουν; Να κάνετε μία συζήτηση με τον σύντροφο σας, ξεκαθαρίζοντας τί επιθυμείτε και με ποιον τρόπο θέλετε τον χώρο σας, γιατί αν φτάσετε στο σημείο να καταπιέζεστε και να αισθάνεστε πως δυσφορείτε τότε ίσως να είναι αργά.

Καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως το ζευγάρι που εξισορροπεί τον προσωπικό με τον κοινό χρόνο θέτει την σχέση του σε γερές βάσεις. Το να θέλετε κάποιες φορές τον χώρο σας και αυτή η επιθυμία είναι σεβαστή από τον σύντροφο σας, δείχνει πως χαρακτηρίζεστε ως άτομα ισορροπημένα και μη εξαρτημένα. Κανείς εξάλλου δεν είπε πως σε μία σχέση πρέπει να είμαστε «γαντζωμένοι» στον άλλον…

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε πως αρκετοί χωρισμοί επέρχονται μετά από την καταπίεση που νιώθουν οι σύντροφοι όσο αφορά στα ενδιαφέροντα τους και τις επιθυμίες τους… τα οποία όταν δεν πραγματοποιούνται δημιουργούνται τάσεις φυγής και απομάκρυνσης. Ο προσωπικός χώρος και χρόνος είναι η στιγμή για να ξεκουραστείτε και να φορτώσετε τις μπαταρίες σας με θετική ενέργεια και καλή διάθεση καθώς και η ευκαιρία σας να ψάξετε την ψυχή σας και να προχωρήσετε μπροστά σαν άνθρωποι και μετέπειτα ως ζευγάρι.

Το άρθρο συνυπογράφουν οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή», Γιάννης Ξηντάρας, Ράνια Λεμονή, Αγλαΐα Κρητικού, Χάρης Παλίδης και Μαντώ Κωνσταντουλάκη.