Ένας καλός ύπνος θα σας βοηθήσει να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια!

Αν και οι πιθανές αιτίες της αϋπνίας είναι πολλές, οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της σε ασθενείς με καρκίνο περιλαμβάνουν κάποια φάρμακα, τη νοσηλεία, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία και/ή την ορμονική θεραπεία.

Η αϋπνία αποτελεί διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία του ανθρώπου να απολαύσει επαρκή ή καλής ποιότητας ύπνο.

Οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά τη θεραπεία. Συχνά οι ασθενείς δεν ενημερώνουν τον γιατρό τους για το πρόβλημα και οι επαγγελματίες υγείας δεν ρωτούν τους ασθενείς για θέματα που αφορούν στον ύπνο τους. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να θεωρηθούν ως μια αναμενόμενη αντίδραση στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου ή μπορεί να εκτιμηθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό. Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να μην έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές ύπνου.

Άτομα με πτωχής ποιότητας ύπνο συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα όπως:

κόπωση
χαμηλή ενέργεια
προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
διαταραχές της διάθεσης
ευερεθιστότητα και μειωμένη απόδοση στην εργασία

Η έλλειψη καλού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη διάρκεια ζωής και ανοσοκαταστολή. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ενημερώνουν τους γιατρούς τους μόλις καταλάβουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η διάγνωση του προβλήματος και η αντιμετώπιση της αϋπνίας είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας των ασθενών και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παρηγορητικής ή υποστηρικτικής φροντίδας.

Η θεραπεία των συμπτωμάτων όπως ο πόνος, οι εξάψεις, η ναυτία και η κατάθλιψη μπορεί να βελτιώσουν τα προβλήματα ύπνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Ο στόχος είναι να επιτύχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική λειτουργία και να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρά και καλή ζωή.

Αν και οι πιθανές αιτίες της αϋπνίας είναι πολλές, οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της σε ασθενείς με καρκίνο περιλαμβάνουν κάποια φάρμακα, τη νοσηλεία, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία και/ή την ορμονική θεραπεία. Το σύνδρομο «ανήσυχων ποδιών» – μια κατάσταση που εμφανίζεται και σε ασθενείς με καρκίνο και μπορεί να προκληθεί από έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, μπορεί επίσης να είναι αιτία κακής ποιότητας ύπνου.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι:

ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου
υπερβολικός χρόνος στο κρεβάτι
μικρής διαρκείας ύπνος συχνά μέσα στην ημέρα
δραστηριότητες που προκαλούν διέγερση τη νύχτα
ακατάλληλο περιβάλλον
ακατάλληλη θερμοκρασία δωματίου
φως και θόρυβος στο υπνοδωμάτιο
έντονο ροχαλητό
χρήση οινοπνεύματος ή άλλων ουσιών
χρήση καφεΐνης
οικονομικές και εργασιακές ανησυχίες
οικογενειακά προβλήματα
φόβος που σχετίζεται με την επιδείνωση ή την επανεμφάνιση της νόσου

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για να διαπιστωθεί εάν έχετε κάποια άλλη διαταραχή ύπνου. Η άπνοια, η οποία χαρακτηρίζεται από σύντομη παύση ή μείωση της ροής του αέρα κατά τη διάρκεια της αναπνοής όταν το άτομο κοιμάται είναι μια τέτοια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο με τη συμβουλή του γιατρού σας, εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα. Εναλλακτικές θεραπείες μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές για την ανακούφιση της μακροχρόνιας αϋπνίας.