Θεραπεύοντας το σώμα και την ψυχή για καλύτερη ποιότητα ζωής στον καρκίνο

Η περιφερική νευροπάθεια είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει βλάβες στο περιφερικό νευρικό σύστημα

Με την εξέλιξη και την πρόοδο των θεραπειών του καρκίνου, οι ασθενείς ζουν περισσότερο και είναι ανάγκη και ευθύνη της Ιατρική κοινότητας να έχουν καλή ποιότητα ζωής. Σε σχετική πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο “Asco Educational Book [1] αξιολογούνται τρία καίρια θέματα: η περιφερική νευροπάθεια μετά τη χημειοθεραπεία, το αμφιλεγόμενο ζήτημα της χρήσης ιατρικής κάνναβης για τη μείωση του πόνου και της ναυτίας και η σύνδεση της ψυχής με το σώμα, με έμφαση στα αρνητικά συναισθήματα που εμφανίζουν συχνά οι ασθενείς.

Τα τρία αυτά θέματα μπορεί να φαίνεται ότι δεν σχετίζονται μεταξύ τους, όμως και τα τρία έχουν κοινό σκοπό τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής με στόχο τη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Πρόληψη και θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας μετά τη χημειοθεραπεία

Η περιφερική νευροπάθεια είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει βλάβες στο περιφερικό νευρικό σύστημα, δηλαδή στα νεύρα που μεταφέρουν εντολές από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προς την περιφέρεια, δηλαδή προς όλα τα άλλα σημεία του σώματος.

Μέχρι και το 30% έως 40% των ασθενών που λαμβάνουν πλατίνα, ταξάνες και άλλα νεότερα φάρμακα θα εμφανίσουν περιφερική νευροπάθεια. Η βλάβη μπορεί να συνεχίζει και μετά το πέρας της χημειοθεραπείας. Περίπου οι μισοί ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα ακόμη και 6 χρόνια μετά τη θεραπεία, με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Για την πρόληψη της περιφερικής νευροπάθειας συστήνεται η άσκηση και η προστασία των άκρων, τα οποία τυλίγονται σε ψυχρά «γάντια». Εάν εμφανιστεί η νευροπάθεια, ο ογκολόγος σε συνεργασία, κατά περίπτωση και με ειδικό νευρολόγο ή τον ειδικό για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου, θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι νέα φάρμακα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας μετά τη χημειοθεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ