Αλλεργία στο τσίμπημα κουνουπιού: Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή με ένα κουνούπι πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα για να προκαλέσει αντίδραση.

Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από κουνούπια, οι ειδικοί συμβουλεύουν:

– Φοράτε ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος, όπως παντελόνια και μπλούζες με μακριά μανίκια.

– Καταναλώνετε τροφές που απωθούν τα κουνούπια (π.χ. σκόρδο).

– Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό.

– Ελαχιστοποιήστε τις μυρωδιές από φαγητά (π.χ. μην τα αφήνετε εκτεθειμένα σε τραπέζια και πάγκους, βάζετέ τα στο φούρνο ή την κουζίνα).

– Μένετε μακριά από σημεία που συγκεντρώνουν κουνούπια (σκιερά και υγρά μέρη) ειδικά από το απόγευμα και μετά και νωρίς το πρωί.

Η φυσιολογική αντίδραση στο τσίμπημα κουνουπιού είναι τα κόκκινα, πρησμένα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα. Εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα και μπορεί να χρειαστούν έως και 10 μέρες για να εξαφανιστούν, σύμφωνα με την Kara Wada, επίκουρη καθηγήτρια αλλεργίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Όταν τα δερματικά εξανθήματα συνοδεύονται από εμφανές πρήξιμο, τοπική άνοδο της θερμοκρασίας, κοκκίνισμα και φαγούρα ή πόνο, καθώς και πυρετό, πρόκειται για το λεγόμενο σύνδρομο Skeeter, μια αρκετά έντονη αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού.

Σπανιότερα, τα εξανθήματα εξελίσσονται σε φουσκάλες με υγρό. Τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ταξιδιώτες που εκτίθενται σε ασυνήθιστα είδη κουνουπιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο Skeeter.

Δεν υπάρχει τεστ που ανιχνεύει την αλλεργία στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ο γιατρός εξετάζει τα συμπτώματα και δίνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Αν πρόκειται για απλά τσιμπήματα, δεν συντρέχει λόγος θεραπείας, αν όμως έχετε συμπτώματα, όπως πρήξιμο στα βλέφαρα, ή έχετε άλλες αλλεργίες, είναι πιθανό να χρειαστείτε αντιισταμινικά.

Μια σπανιότερη μορφή αλλεργίας από τσιμπήματα κουνουπιών είναι η αντίδραση σε όλο το σώμα.

Αυτός ο τύπος απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης, είναι πολύ πιο κοινός σε τσιμπήματα εντόμων, όπως οι μέλισσες και οι σφήκες.

Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά από τσίμπημα κουνουπιού, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ