Παλαιότερα το μαυρισμένο, ηλιοκαμένο παιδάκι, αποτελούσε συνώνυμο της υγείας.
Οι γιατροί σήμερα έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχτεί ότι η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τον άνθρωπο είναι αθροιστική και η χρόνια επίδραση του ήλιου στο δέρμα αποτελεί την πρώτη αιτία καρκίνου του δέρματος.
Για να αποφύγετε την αφυδάτωση και την ξηρότητα και να διατηρήσετε το δερματάκι του παιδιού σας απαλό και βελούδινο, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Για αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τον ήλιο, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής: Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ. Να χρησιμοποιούνται αντιηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 15. Να γίνεται η πρώτη επάλειψη με αντιηλιακό μισή ώρα πριν βγουν τα παιδιά στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 1-2 ώρες.
Να χρησιμοποιούνται εξειδικεύμενα αντιηλιακά προϊόντα για το πρόσωπο και τα χείλη των παιδιών. Να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης του εκάστοτε αντιηλιακού προϊόντος, πριν από τη χρήση του. Να χορηγούνται στα παιδιά άφθονο νερό και χυμοί, που περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Να φορούν απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, καπέλο και ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα. Αν το παιδί ακολουθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή σχετικά με την έκθεση του παιδιού στον ήλιο. Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς Χρησιμοποιούμε αντιηλιακό μόνο στην παραλία: Ο καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζουμε στο παιδί αντιηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι – στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή. Δεν το προστατεύουμε στο αυτοκίνητο: Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα ακόμη κι όταν το παιδί είναι μέσα στο αυτοκίνητο, και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι’ αυτό, η πρόταση των παιδιάτρων είναι να χρησιμοποιούμε πάντα αντιηλιακό, ακόμη και στις οδικές μας μετακινήσεις. Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ημέρες με συννεφιά: Η σκιά δεν προφυλάσσει πάντα από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλάται.
Δεν του φοράμε γυαλιά: Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα παιδιά από 4 ετών και πάνω, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως π.χ. επιπεφυκίτιδα, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του οφθαλμιάτρου που τα παρακολουθεί. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποιότητα των φακών, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά από την ακτινοβολία.