ΤΟ 85% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ «ΣΤΟ ΦΩΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Δεν επαρκεί το PAP Test για διάγνωση όλων των προβλημάτων

Δεν επαρκεί το PAP Test για διάγνωση όλων των προβλημάτων
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίζεται να είναι ο Γυναικολόγος-Ογκολόγος Δρ. Γιώργος Μακρής, MD, PhD, MSc, Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO European Society of Gynaecological Oncology) και Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών, με την έλλειψη σημασίας που αποδίδουν πολλές γυναίκες στον εμπεριστατωμένο γυναικολογικό έλεγχο, προκειμένου αυτός να διερευνήσει βλάβες και αλλοιώσεις, όπως λοιμώξεις, καλοήθεις καταστάσεις αλλά και γυναικολογικούς καρκίνους.
«Πολλές γυναίκες περιορίζονται μόνο σε ένα ετήσιο κυτταρολογικό έλεγχο κολποτραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου, το γνωστό σε όλους μας παπ τεστ, το οποίο όμως δυστυχώς προορίζεται να ανιχνεύει μόνο έναν από τους γυναικολογικούς καρκίνους, αυτόν του τραχήλου της μήτρας» επισημαίνει, «ενώ οι υπόλοιποι καρκίνοι, όπως του αιδοίου, του κόλπου, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και των σαλπίγγων διαγιγνώσκονται έγκαιρα με μια εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, σε συνδυασμό με τη λήψη πλήρους ιστορικού».
Η κλινική εξέταση σύμφωνα με τον γιατρό, επανέρχεται στο προσκήνιο, με ισχυρό επιχείρημα τη δυνατότητα μέσω της εμπειρίας και της δεξιότητας του γυναικολόγου-ογκολόγου να εστιάσει σε πραγματικά in vivo ευρήματα και να προβεί σε έγκαιρη ανίχνευση ακόμα και των παραμικρών αλλοιώσεων, που ίσως δεν εντοπίζονταν σ’ έναν αδρό απεικονιστικό έλεγχο.
«Και για να μην εκληφθεί ως εγωιστική η ανάδειξη της κλινικής εξέτασης», προσθέτει ο κ. Μακρής, «σαφώς αυτή θα πρέπει να συμπληρώνεται κατά περίπτωση τόσο με το Τεστ Παπανικολάου, όσο και με το διακολπικό υπερηχογράφημα, για την ολοκληρωμένη απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων, προκειμένου να διαγνωσθεί ενδεχόμενη παθογένεια της μήτρας ή των ωοθηκών, όπως παθολογία του ενδομητρίου και των ωοθηκικών κύστεων ».
Τέλος δεν θα πρέπει να παραληφθεί η ανάγκη για ετήσια κλινική εξέταση μαστού, για όλες τος γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Εφόσον υπάρχει ψηλαφούμενο εύρημα, αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον γυναικολόγο ογκολόγο ή ειδικό χειρουργό μαστού, προκειμένου να συστήσει το κατάλληλο διαγνωστικό πρωτόκολλο που σαφώς περιλαμβάνει την απεικόνιση του μαστού και πιθανή την ιστολογική διερεύνηση. Θεωρείται αυτονόητο, πως η μαστογραφία κρίνεται απαραίτητη στις ηλικίες άνω των 40 ετών, αλλά και σε ηλικίες μικρότερες ακόμη και των 35 ετών, εφόσον υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση.

——————————————————————————————–
Γιώργος-Μάριος Μακρής

Ο Γιώργος- Μάριος Μακρής απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόκτησε τον τίτλο της Ιατρικής Ειδικότητας στη Γυναικολογία-Μαιευτική το 2011, αφού πρώτευσε στις αντίστοιχες εξετάσεις του υπουργείου υγείας.

Ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Παθολογία της κύησης» της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών και παρουσίασε τη διπλωματική εργασία με τίτλο «Νεοπλασίες του μαστού στην κύηση» τον 2/2012.

Απόκτησε τον αντίστοιχο τίτλο Master of Science στην «Παθολογία της κύησης» το 2012.

Ακολούθησε την επίσημη υποειδίκευση επάνω στην γυναικολογική ογκολογία, στα πλαίσια της EBCOG και ESGO (European Society of Gynecological Oncology) σε έμμισθη θέση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Mainz, “Johannes Gutenberg “ , Γερμανίας στη Γυναικολογική- Μαιευτική Κλινική.

Απόκτησε τον τίτλο υποειδίκευσης στη γυναικολογική ογκολογία: “European Gynecologic Oncologist” Geneva, Switzerland, 18/1/2014 και είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που αποκτά τον τίτλο αυτό.

Μέχρι και σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μ/Γ κλινικής του Παν. Νοσοκομείου της ιατρικής σχολής του Mainz, Germany “Johannes Gutenberg”.

Το 2015 απόκτησε την: «Πιστοποίηση στην Κολποσκόπηση», στα πλαίσια του 13ου Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου, Αθήνα, 20/6/2015.

Απόκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τον 6ο/2016, μετά από την υποστήριξη του θέματος: «Η αξία των μεθοδολογιών λήψης απόφασης στην αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας της κυτταρολογίας του ενδομητρίου».

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 9/2013 – 8/2016 διετέλεσε ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος (τέως βαθμίδα Λέκτορα) της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, « Αττικό» Νοσοκομείο με ειδικό γνωστικό αντικείμενο τη γυναικολογική ογκολογία.

Από τον 9/2016 μέχρι και σήμερα έχει αναλάβει τη Διεύθυνση Γυναικολογική κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών με προσανατολισμό στις σύγχρονες γυναικολογικές θεραπείες, τη χειρουργική γυναικολογία, τη γυναικολογική ογκολογία, τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική.