ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Η χημειοθεραπεία επομένως μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα των κυττάρων στο αίμα, προκαλώντας μια ποικιλία συμπτωμάτων

Ως γνωστόν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται γρήγορα και επομένως τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε ναεξουδετερώνουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν και φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού με ανάλογη συμπεριφορά. Άρα τα αντικαρκινικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν και αυτά. Ανάμεσα στα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα φυσιολογικά κύτταρα που συνήθως βλάπτονται είναι τα κύτταρα του αίματος που σχηματίζονται στο μυελό των οστών. Τα κύτταρα του αίματος είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Η χημειοθεραπεία επομένως μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα των κυττάρων στο αίμα, προκαλώντας μια ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος των κυττάρων του αίματος που επηρεάζονται.

ΑΝΑΙΜΙΑ

Αναιμία σημαίνει χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Αυτός μπορεί να οφείλεται είτε στην απώλεια αίματος, όπως σε μία αιμορραγία είτε στη αδυναμία του μυελού να παράγει τα κύτταρα αυτά όπως συμβαίνει μετά τη χορήγηση χημειοθεραπείας.

Τα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων επομένως προκαλούν αναιμία η οποία αναγνωρίζεται με τον εργαστηριακό προσδιορισμότης χαμηλής αιμοσφαιρίνης (η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος και είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος) και του χαμηλού αιματοκρίτη (αιματοκρίτης είναι το % του όγκου του αίματος που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια) μέσα από τη γενική εξέταση αίματος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

Η αναιμία αναγνωρίζεται ως ωχρότητα του δέρματος και των επιπεφυκότων του ματιού. Ωχρότητα, όμως, δε σημαίνει υποχρεωτικά και ύπαρξη αναιμίας. Στα συμπτώματα του ασθενούς με αναιμία συμπεριλαμβάνονται επίσης ταχυκαρδία, αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια στην προσπάθεια, ζάλη, εμβοές στα αυτιά, κεφαλαλγία. Τα συμπτώματα, ωστόσο, του αναιμικού αρρώστου εξαρτώνται όχι μόνο από τη βαρύτητα της κατάστασης αλλά και από την ταχύτητα εγκατάστασης της αναιμίας και το υποκείμενο νόσημα στο οποίο οφείλεται η αναιμία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα που δημιουργούν τα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα:

-Ξεκουραστείτε μεταξύ των δραστηριοτήτων σας. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Εάν αισθάνεστε ότι το έχετε ανάγκη, κοιμηθείτε και κατά τη διάρκεια της ημέρας, 1 έως 2 φορές 1 ώρα ή λιγότερο.

-Φτιάξτε το ημερήσιο πρόγραμμα σας, διαφυλάσσοντας την ενέργειά σας για τις πιο σημαντικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε στη δουλειά, αλλά δεν θα καθαρίσετε εσείς το σπίτι.

-Αποφύγετε τις δραστηριότητες που σας προκαλούν δύσπνοια ή ταχυκαρδία.

-Ζητήστε τη βοήθεια των αγαπημένων σας ή αφήστε τους να σας βοηθήσουν όταν σας το ζητήσουν. Όταν η οικογένεια ή οι φίλοι σας, προσφερθούν να σας βοηθήσουν, αφήστε τους να το κάνουν. Μπορούν να βοηθήσουν στη φροντίδα των παιδιών σας, στα ψώνια, τα θελήματα, να οδηγήσουν στην επίσκεψη στον ογκολόγο σας, ή να κάνουν άλλες δουλειές τις οποίες εσείς αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να κάνετε.

 Επιλέξτε μια διατροφή που περιέχει όλες τις θερμίδες, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

-Πίνετε άφθονα μη καφεϊνούχα και μη αλκοολούχα υγρά.

-Σηκωθείτε αργά. Μπορεί να αισθανθείτε ζάλη όταν σηκώνεστε, από το κρεβάτι ή την καρέκλα, σε όρθια θέση, πάρα πολύ γρήγορα. Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι μείνετε καθιστός για λίγα λεπτά πριν σταθείτε όρθιοι.

-Ενημερώστε τον ογκολόγο σας εάν στο παρελθόν είχατε καρδιακά προβλήματα.

Καλέσετε τον ογκολόγο σας όταν:

  • Αισθανθείτε έντονη αδυναμία και δεν είστε σε θέση να κάνετε τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες.

  • Αισθανθείτε ζάλη ή σαν να πρόκειται να λιποθυμήσετε

  • Αισθάνεστε δύσπνοια

  • Αισθάνεστε τη καρδιά σας να χτυπά πολύ γρήγορα

  • Εάν έχετε πόνο στο στήθος

Ο ογκολόγος σας θα ελέγχει τον αριθμό των αιμοσφαιρίων σας σε όλη τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση αίματος, αν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο ογκολόγος σας, μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για να επιταχύνει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά υπάρχουν στο εμπόριο σε ενέσιμη μορφή και χορηγούνται συνήθως με συμπλήρωμα σιδήρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ——————————————————————————————————————————————


 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 www.karagiannisathanasios.gr 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

— Μετά από την αποφοίτηση μου από την Ιατρική σχολή, την εκπλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων και της υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) πραγματοποίησα 4 έτη εκπαίδευσης ως ειδικευόμενος Παθολογίας στην Α’ Παθολογική – Αιματολογική κλινική του “Λαϊκού” Νοσοκομείου Αθηνών.

— Ακολούθησε, στην ίδια κλινική, ενός έτους εκπαίδευση στην Αιματολογία (κακοήθη αιματολογικά νοσήματα).

— Στη συνέχεια, εκπαιδεύτηκα, για 3 έτη, ως Ογκολόγος στην Α’ Παθολογική – Ογκολογική κλινική του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας”  με κύριο αντικείμενο τη διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και παρηγορητική-ανακουφιστική αντιμετώπιση όλων των κακοηθών νεοπλασιών.

— Κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης μου στην Ογκολογία συμμετείχα σε εκπαιδευτικά προγράμματα Πανεπιστημιακών Ογκολογικών κλινικών των Η.Π.Α. όπως το Stanford Cancer Institute (SCI), Stanford University, California, USA, το Cancer Institute of Emory University,  Atlanta, Georgia, USA και το Yale University, Cancer Center New Haven Connecticut USA.

— Μετά την ολοκλήρωση της ειδίκευσης μου, εργάστηκα ως επιμελητής στην Ογκολογική κλινική του νοσοκομείου “ΜΗΤΕΡΑ”.

— Σήμερα εργάζομαι ως ιδιώτης ιατρός σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές των Αθηνών, όπως η Γενική – Γυναικολογική κλινική “ΜΗΤΕΡΑ” του ομίλου “ΥΓΕΙΑ”, το «Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού», τη «Βιοκλινική Αθηνών» και άλλες. Η συνεργασία μου επεκτείνεται σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο με τους καλύτερους ιατρούς  όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία όλων των νεοπλασματικών νοσημάτων, με ψυχολόγους αλλά και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό για την κατ΄ οίκον υποστήριξη των καρκινοπαθών.

— Το ιατρείο μου βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας στον αριθμό 27Α, στους  Αμπελόκηπους.

Μέλος επιστημονικών εταιριών :

           -ASCO (American Society of Clinical Oncology)-(Αμερικανική εταιρία κλινικής ογκολογίας)

           -ESMO (European Society for Medical Oncology)-(Ευρωπαική εταιρία κλινικής ογκολογίας)

           -Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)

Επιστημονικό έργο – ερευνητική  δραστηριότητα:

 

Ερευνητικά προγράμματα υπό εξέλιξη:

1) “Εργαστηριακή και κλινική διερεύνηση των προσδετών της οικογένειας  των Her υποδοχέων  TGF-a, NEUREGULIN, EPIREGULIN, EGF, b-CELULIN σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έλαβαν ή λαμβάνουν θεραπεία με  trastuzumab ή/κ lapatinib”.

2) «Ο ρόλος των καλλικρεϊνών 4,5,6 στον αμφοτερόπλευρο καρκίνο του μαστού» μελέτη βραβευμένη για την έως τώρα εξέλιξή της σε Πανελλήνια συνέδρια.

Δημοσιεύσεις  σε σημαντικά διεθνή ογκολογικά περιοδικά όπως το “BMC Cancer”, το “the Oncologist”, το “Anticancer Research” και άλλα.

-Σημαντική παρουσία κυρίως σε διεθνή αλλά και ελληνικά συνέδρια με ομιλίες και παρουσίαση μελετών.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ