Οι αφανείς ήρωες στην εμπειρία με τον καρκίνο… β’ μέρος

Το να μιλήσεις για τα όσα νιώθεις μπορεί να σου φανεί αρκετά δύσκολο, ειδικά αν στο παρελθόν δεν το έκανες συχνά. Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος.

Και τελικά το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσεις όλη αυτήν την κατάσταση; υπάρχει τρόπος; πως θα καταφέρεις να φροντίσεις τον εαυτό σου και να μην τον παραγκωνίσεις;

Μίλα για τα συναισθήματά σου

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς αυτά που νιώθεις, καθώς αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συναισθήματα σου αλλά και την γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Οτιδήποτε και αν νιώθεις, από το πιο απλό μέχρι και το πιο περίπλοκο. Είναι πολύ βοηθητικό, αρχικά, να συνειδητοποιείς ότι το αισθάνεσαι και στη συνέχεια να μιλάς γι’ αυτό σε κάποιον που εμπιστεύεσαι. Αυτό μπορεί να σε διευκολύνει στο να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά ώστε να μην σου φαίνονται χάος. Η ειλικρινής επικοινωνία μπορεί να μειώσει τις εντάσεις και να ενδυναμώσει τις σχέσεις. Η οικογένεια συνήθως αποτελεί την πιο ισχυρή πηγή υποστήριξης, ωστόσο μπορεί να μην νιώθεις άνετα να μιλήσεις σε αυτήν και αυτό είναι απόλυτα αποδεκτό. Μπορείς να βρεις κάποιον άλλος εκτός οικογενειακού πλαισίου, που του έχεις εμπιστοσύνη και μπορείς μπροστά του να εξωτερικεύσεις όλες εκείνες τις σκέψεις, αγωνίες και συναισθήματα που κουβαλάς.

ΧΕΡΙΑ

Κατέγραψε τα συναισθήματά σου

Το να μιλήσεις για τα όσα νιώθεις μπορεί να σου φανεί αρκετά δύσκολο, ειδικά αν στο παρελθόν δεν το έκανες συχνά. Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος. Μπορείς απλά να τα καταγράψεις σε ένα ημερολόγιο, σε μια σημείωση στον υπολογιστή ή στο κινητό, στα social media. Η καταγραφή των συναισθημάτων μας αποτελεί μια πολύ σημαντική τεχνική αποφόρτισης και μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική ψυχική μας κατάσταση. Εάν νιώθεις φόβο, άγχος, θυμό, καταγέγραψέτα σε ένα χαρτί. Αυτός ο τρόπος θα σε διευκολύνει στο να τα βγάλεις από μέσα σου ή/και να επιστρέψεις σε αυτά κάποια άλλη στιγμή και να τα επεξεργαστείς.

Παράδειγμα καταγραφής συναισθημάτων:

Πως νιώθω σήμερα; …………………………………………………

Τι με κάνει να νιώθω χειρότερα; …………………………………..

Τι με κάνει να νιώθω καλύτερα; ……………………………………

            Ενημερώσου

Μάθε περισσότερα για το πώς ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία σχέσεων (οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, κοινωνικές). Διάβασε, πάρε μέρος σε ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Άσκηση και φυσική δραστηριότητα

Η άσκηση και φυσική δραστηριότητα σε τακτική βάση είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στην μείωση του στρες και επιφέρουν μια αίσθηση χαλάρωσης – πολύ σημαντική ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας αντικειμενικά έντονης περιόδου. μπορείς να βάλεις σταδιακά την άσκηση στην ζωή σου αν δεν είχες καμία επαφή στο παρελθόν ή μπορείς να επιλέξεις ομαδικά προγράμματα έτσι ώστε να βρίσκεσαι και να συναναστρέφεσαι και με άλλους ανθρώπους. Αν ωστόσο στο παρελθόν γυμναζόσουν αλλά τώρα λόγω των υποχρεώσεων δεν καταφέρνεις να το συνεχίσεις προσπάθησε να αφιερώνεις έστω και 5-10 λεπτά την ημέρα. Η διαφορά θα δεις ότι θα είναι μεγάλη τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία.

Διατήρησε τη ρουτίνα και την καθημερινότητά σου

Η διατήρηση των συνηθειών σου και των πραγμάτων που έκανες πριν την ασθένεια του αγαπημένου σου προσώπου παίζει καίριο ρόλο στην αίσθηση ελέγχου. Συμβάλλει στο να νιώθεις πως έχεις μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Οι απότομες και έντονες αλλαγές μπορεί να αποβούν σημαντικά στρεσογόνες, να σε αποδιοργανώσουν αλλά και να αποτελέσουν μια συνεχή υπενθύμιση ότι η ασθένεια υπάρχει.  Συνέχισε τα χόμπυ και τα ενδιαφέροντά σου. Μπορεί να σου φανείς περίεργο στην αρχή ή να νιώθεις ενοχές ότι τώρα εσύ κάνεις κάτι το οποίο σε ευχαριστεί ενώ το άτομο που αγαπάς δεν είναι καλά. Σε αυτήν την περίπτωση προσπάθησε να σκέφτεσαι πως αν είσαι εσύ καλά θα μπορείς να το βοηθήσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο, και για να είσαι εσύ καλά πρέπει να αφιερώνεις χρόνο σε εσένα.

            Τεχνικές χαλάρωσης

Είναι πολύ σημαντικό και ωφέλιμο να βρεις την κατάλληλη τεχνική που θα μπορέσει να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Μπορείς να προσπαθήσεις:

  • Βαθιές ανάσες
  • Ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης
  • Χαλαρή μουσική
  • Νοερή απεικόνιση σε ένα ήρεμο μέρος
  • Άσκηση (περπάτημα/κολύμπι)
  • Μασάζ

Ομάδες υποστήριξης / Σύλλογοι / Κοινότητες – Οργανώσεις

Μπορείς να γίνεις μέλος σε κάποια ομάδα που ειδικεύεται στην υποστήριξη ατόμων και κοντινών προσώπων κατά τη διάρκεια της ασθένειας του καρκίνου. Εκεί θα γνωρίσεις και άλλα μέρη με την ίδια εμπειρία, θα ακούσεις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και θα είσαι σε θέση να δεις την εμπειρία σου με διαφορετική ματιά.

Συμβουλευτική

Το να μιλήσεις για νιώθεις και σκέφτεσαι σε κάποιο δικό σου άνθρωπο δεν είναι πάντοτε εύκολο. Η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό στην υποστήριξη σε περίπτωση καρκίνο μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί στο να ακούν και να βοηθάν τους ασθενείς και το περιβάλλον τους. Δεν δίνουν έτοιμες συμβουλές ή απαντήσεις αλλά είναι εκεί για να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις μόνος/η σου τις λύσεις που αναζητάς.

            Μην είσαι αυστηρός/ή με τον εαυτό σου

Το να ζητάς υπερβολικά πράγματα από εσένα και να μην δίνεις δικαιολογίες σε πιθανά λάθη σου μπορεί να σε εξουθενώσει. Βρες χρόνο να κάνεις κάτι για σένα. Σε περίπτωση κάποιου λάθους μην κρίνεις και μην τιμωρήσεις τον εαυτό σου. Άνθρωποι είμαστε δεν μπορούμε όλα να τα κάνουμε τέλεια. Βγες έξω με φίλους ακόμη και αν δεν το θέλεις στο 100%. Θα δεις ότι στο τέλος μόνο θετικές επιπτώσεις θα έχεις.

            Βγάλε το «πρέπει» και το «θα έπρεπε» από το λεξιλόγιο σου

Η χρήση αυτών των λέξεων σε κάνουν να νιώθεις περισσότερες ενοχές αναίτια. Παρατήρησε πότε τις χρησιμοποιείς και δες πότε μπορείς να τις αποφεύγεις.

 

Για οτιδήποτε χρειαστείς μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου 😊

Πραγματοποιούνται συνεδρίες μέσω skype.

FB: Πηνελόπη Μελίδου MSc Ψυχολόγος Υγείας


 

Πηνελόπη ΜελίδουΜΕΛΙΔΟΥ

Η Πηνελόπη Μελίδου γεννήθηκε το 1994 στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Το 2012 εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της εργάστηκε εθελοντικά στη ΜΕΡΙΜΝΑ (μη κερδοσκοπική εταιρία με κύριο σκοπό τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια, μια απώλεια ή το θάνατο), στο Χαμόγελο του παιδιού, στους Φίλους της ΜΕΡΙΜΝΑΣ και στον Σ.Ο.Ψ.Υ Θεσσαλονίκης. Στο τελευταίο έτος των σπουδών της έκανε την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης και εκπόνησε την πτυχιακή της εργασίας με θέμα «Κοινωνικές Αναπαραστάσεις του καρκίνου: σύγκριση ….». Τον Ιούλιο του 2017 αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους μετακόμισε στην Σκωτία προκειμένου να ξεκινήσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές επάνω στον κλάδο της Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen (University of Aberdeen). Στη διάρκεια του μεταπτυχιακού της εκπόνησε πολλές εργασίες σχετικές με την ασθένεια του καρκίνου (ψυχολογική υποστήριξη και η επίδραση του στον καρκίνο του μαστού – βιολογικό επίπεδο, άσκηση και καρκίνος, κατανάλωση νερού και καρκίνος, στρες και καρκίνος) ενώ η μεταπτυχιακή της εργασία ήταν επάνω στον ευεργετικό ρόλο που διαδραματίζει η άσκηση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπείας για τον καρκίνο σε άτομα ηλικίας 16-25. Επιπλέον, στα πλαίσια της μεταπτυχιακή της εργασίας έκανε την πρακτική της σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υποστήριξης ατόμων με καρκίνο της Μ.Βρετανίας «Macmilan Cancer Support”, ενώ συνεργάστηκε και με το «Maggie’s Aberdeen (οργανισμός υποστήριξης ατόμων με καρκίνο). Επιπλέον, είναι πιστοποιημένη Health Coach από το σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Ιούλιο του 2018 τελείωσε το μεταπτυχιακό της και επέστρεψε στην Πτολεμαΐδα όπου διατηρεί και το ιδιωτικό της γραφείο, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνη ψυχολόγος στον σύλλογο Καρκινοπαθών Εορδαίας και Health Coach στο Personal Athletic Centre. Πραγματοποιεί συνεδρίες μέσω skype.