Εξατομικευμένη θεραπεία με Τ-κύτταρα σε ασθενείς με μορφές οξείας και χρόνιας λευχαιμίας

Σε μελέτες ενηλίκων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, 15 από 32 ασθενείς (47%) ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, με επτά από αυτούς να παρουσιάζουν πλήρη ύφεση της νόσου.

Νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σχετικά με την ερευνητική θεραπεία χιμαιρικών αντιγονικών υποδοχέων, CTL019. Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας συμβάλλουν στην επιστημονική κατανόηση του CTL019 για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας (ALL) και της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (CLL), ενισχύοντας προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα.

Τα δεδομένα συμβάλλουν στην κατανόηση του CTL019 και του δυνητικού ρόλου του στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων τύπων λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας

•           Οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία 19 από 22 παιδιατρικούς ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (86%) παρουσίασαν πλήρη ύφεση της νόσου

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία 19 από 22 παιδιατρικούς ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (86%) παρουσίασαν πλήρη ύφεση της νόσου. Ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία βάσει πρωτοκόλλου παραμένει σε ύφεση 20 μήνες μετά. Πέντε από τους ασθενείς έχουν υποτροπιάσει, συμπεριλαμβανομένου ενός του οποίου οι εξετάσεις αποκάλυψαν νέα καρκινικά κύτταρα τα οποία δεν εκφράζουν την πρωτεΐνη CD19 που είναι στόχος των επαναπρογραμματισμένων Τ κυττάρων.

Επιπλέον, οι πρώτοι πέντε ενήλικες ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία που έχουν λάβει θεραπεία μέχρι σήμερα παρουσίασαν πλήρη ύφεση, η μεγαλύτερη των οποίων συνεχίζεται 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Ένας εξ αυτών προχώρησε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και παραμένει σε ύφεση. Ένας άλλος υποτροπίασε μετά από τρεις μήνες, ενώ η νόσος βρέθηκε επίσης αρνητική για την πρωτεΐνη CD19.

Σε μελέτες ενηλίκων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, 15 από 32 ασθενείς (47%) ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, με επτά από αυτούς να παρουσιάζουν πλήρη ύφεση της νόσου.

Τα αποτελέσματα αυτά αντλήθηκαν από μια ολοκληρωμένη πιλοτική μελέτη σε 14 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τους πρώτους 18 ασθενείς μιας μελέτης βελτιστοποίησης της δόσης Φάσης ΙΙ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, ανεξάρτητα, πολλαπλασιασμό in vivo των κυττάρων CTL019 σε όλους τους ασθενείς που πέτυχαν πλήρη ανταπόκριση. Ακολούθησε απόπτωση και, σε όλους πλην ενός εκ των ασθενών, συνεχιζόμενη σταθερή λειτουργία των επαναπρογραμματισμένων Τ κυττάρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Νέα ερευνητικά δεδομένα για την εξατομικευμένη θεραπεία με Τ-κύτταρα CTL019 σε ασθενείς με μορφές οξείας και χρόνιας λευχαιμίας