Αφυδάτωση: ο εχθρός του καλοκαιριού

Η δίψα είναι το πρώτο «καμπανάκι» που χτυπάει ο οργανισμός όταν αρχίσει να αφυδατώνεται και μελέτες έχουν δείξει ότι όταν διψάμε είμαστε ήδη κατά 2% αφυδατωμένοι.

Η αφυδάτωση κατά τους θερινούς μήνες είναι συχνό φαινόμενο κυρίως στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Τα συμπτώματα της, κλιμακώνονται από σχετικά ασήμαντα μέχρι πολύ σοβαρά. Μερικά από αυτά είναι πονοκέφαλος, έντονη κόπωση και απώλεια συγκέντρωσης. Επίσης ένα σώμα το όποιο είναι σε κατάσταση αφυδάτωσης δεν μπορεί να ρυθμίσει εύκολα τη θερμοκρασία του, οδηγώντας το σε θερμοπληξία και ενδεχομένως επακόλουθα σε καρδιαγγειακό επεισόδιο. Για τον λόγο αυτό, ο οργανισμός μας έχει αναπτύξει έναν αμυντικό μηχανισμό για να προστατεύεται από έντονες αφυδατώσεις: τη δίψα.

Η δίψα είναι το πρώτο «καμπανάκι» που χτυπάει ο οργανισμός όταν αρχίσει να αφυδατώνεται και μελέτες έχουν δείξει ότι όταν διψάμε είμαστε ήδη κατά 2% αφυδατωμένοι. Ωστόσο, αρκετές φορές η απουσία του αισθήματος της δίψας δεν συνεπάγεται και έναν επαρκώς ενυδατωμένο οργανισμό. Είναι σημαντικό λοιπόν να πίνουμε νερό περισσότερο από όσο απαιτείται για να ξεδιψάσουμε και να συνεχίσουμε καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Μια γρήγορη εκτίμηση ενυδάτωσης του οργανισμού μας είναι το χρώμα των ούρων μας. Αχνό κίτρινο έως άχρωμο χρώμα δείχνει ότι είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι ενώ σκούρο κίτρινα ούρα υποδουλώνουν μη επαρκής ενυδάτωση. Έχετε υπόψη σας όμως ότι κάποια φάρμακα και κάποια συμπληρώματα διατροφής συχνά χρωματίζουν τα ούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ CLICKATLIFE

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ