Μεγάλες ελλείψεις λευκωματίνης και ανοσοσφαιρίνης στην αγορά

Τα φάρμακα αυτά είναι απαραίτητα στην θεραπεία των καρκινοπαθών

Ελλείψεις σε προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης, παρατηρούνται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η κάλυψη των ασθενών καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε οδηγία προς τους επαγγελματίες Υγείας για προσεκτική διαχείριση των υπαρχουσών ποσοτήτων.

Ο ΕΟΦ προχώρησε, επίσης, σε έκτακτες εισαγωγές μικρών ποσοτήτων των εν λόγω φαρμάκων, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Οργανισμού, οι βασικοί λόγοι των ελλείψεων είναι η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με μειωμένη διάθεση και κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων.

Ο ΕΟΦ καλεί τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους υπεύθυνους διανομής των φαρμακευτικών εταιρειών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να είναι προσεκτικοί στη χορήγηση τους εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς.

Να φροντίζουν, επίσης, για τη σωστή διάθεση των αποθεμάτων και την καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσοκομείο, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως η διαθεσιμότητα των παραγώγων αίματος είναι περιορισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Κατόρθωσαν, ωστόσο, να εξασφαλίσουν ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης, μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης.

Τι είναι η λευκωματίνη και ανοσοσφαιρίνη

Η ανθρώπινη λευκωματίνη χορηγείται για να αποκαθιστά και να διατηρεί τον όγκο του αίματος σε ασθενείς που έχουν έλλειψη αίματος και υγρών, εξαιτίας συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων.

Ονομάζεται και αλβουμίνη και αλμπουμίνη, από το λατινικό albus (λευκός).

Η ανοσοσφαιρίνη χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά που χρειάζονται περισσότερα αντισώματα στο αίμα τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ